ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 octobre 2011

Η Πραξούλα της Κύπρου...που ήθελε να συνδέσει την Κύπρο με την Τουρκία...


ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Χολιγουντιανά σενάρια από μια υπουργό
Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΜΟΛΙΣ στις 8 Ιουλίου 2010, η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου δήλωνε σε συνέντευξή της στον Φιλελεύθερο ότι ήταν απογοητευμένη από τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς αλλά και από τον Πρόεδρο Χριστόφια διότι δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τη μελέτη της, ενώ αντιθέτως ο Ταγίπ Ερντογάν ενδιαφέρθηκε. «Παραδώσαμε επίσης προσωπικά τα δυο βιβλία μας στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον», έλεγε με περηφάνια. Δηλαδή, μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευε ότι ήταν πολύ λογική η μελέτη της, που πρότεινε τη σύνδεση του κυπριακού φυσικού αερίου με τον αγωγό Μπακού της Τουρκίας και την αναβολή για μετά τη λύση του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων. Σήμερα, μετά το ντόρο που έγινε με αφορμή τον παροπλισμό Κασίνη, η υπουργός αποσύρει τη μελέτη της και δηλώνει ότι έγινε πριν να είναι γνωστά τα νέα δεδομένα για τα κοιτάσματα. Αν όμως η μελέτη της, που έγινε μαζί με μια Τουρκοκύπρια και μια Ιρλανδή, δεν ισχύει, ίσως θα έπρεπε να επιστρέψει στο ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου τις €50.000 που πήρε ως βραβείο.
Διότι ο διαγωνισμός στον οποίο βραβεύτηκε αφορούσε υλοποιήσιμες επιχειρηματικές προτάσεις με συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το μόνο που άλλαξε από τότε που έγινε η μελέτη μέχρι σήμερα είναι ότι η κ. Πραξούλα έγινε υπουργός. Κατά τα άλλα, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τα 13 «οικόπεδα» ήταν καθορισμένη, η συμφωνία με τη Νoble είχε υπογραφτεί (από τον Οκτώβριο του 2008) και όλα τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα, ενώ τόσο ο Κασίνης και η Κυβέρνηση, όσο και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, είχαν λεπτομερή στοιχεία για τα κοιτάσματα. Μια μελέτη επιχειρηματικής δραστηριότητας, που βραβεύτηκε με €50.000, δεν γίνεται να αποδεικνύεται μέσα σε ένα χρόνο ότι βασίστηκε σε φανταστικά στοιχεία. Είναι προφανές βεβαίως ότι οι προτάσεις της υπουργού είναι πολιτικές προτάσεις, που απορρέουν από τα όνειρά της για μια Κύπρο απολύτως συνδεδεμένη με την Τουρκία, έως και εδαφικά ενωμένη, διότι εκτός από τη σύνδεση με τον αγωγό Μπακού, προτείνει και την κατασκευή μιας υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει την Κύπρο με την Τουρκία για να διευκολυνθούμε να πηγαίνουμε στην αγκαλιά του κατακτητή μας και με τα αυτοκίνητα, να μην ταλαιπωρούμαστε με πλοία και αεροπλάνα.
Με τέτοια φανταστικά και χολιγουντιανά σενάρια στην πολιτική της σταδιοδρομία η κ. Πραξούλα ανήλθε στον υπουργικό θώκο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ευθύνη μάλιστα στα θέματα ενέργειας και τουρισμού, τους δυο τομείς, δηλαδή, που μελέτησε σε βάθος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλλον της Κύπρου πρέπει να δεθεί με την Τουρκία. Ούτε με το Ισραήλ, ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ελλάδα, ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με την Τουρκία.
Ο Σόλων Κασίνης δεν έχει πια εξουσιοδότηση να ασχολείται εκ μέρους του κυπριακού λαού, η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου, που δημιουργήθηκε γι΄ αυτό το σκοπό, καταγγέλλει ότι δεν έχει καμιά ενημέρωση και δεν εκφράζει καμιά άποψη για όσα εξελίσσονται στον τομέα της, οπότε τα συμφέροντα του λαού τα εκπροσωπεί αποκλειστικά η Πραξούλα Αντωνιάδου, με τα εξωπραγματικά της σενάρια. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
aristosm@phileleftheros.com




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire