ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 29 octobre 2011

Μετεκλογική βία στην Τυνησία


Πρώτοι το νήμα έκοψαν οι μετριοπαθείς(;) ισλαμιστές του Ενάχντα
Φωτογραφία
Την ίδια ώρα που γινόταν η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στην Τυνησία που πραγματοποίηθηκαν την περασμένη Κυριακή, νέα βίαια επεισόδια συγκλόνιζαν τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Καμέλ Τζαντούμπι, τις εκλογές κέρδισε το μετριοπαθές(;) ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα καταλαμβάνοντας 90 έδρες στη Συντακτική Συνέλευση της χώρας, η οποία έχει 217 συνολικά, τριπλάσιες από το επόμενο ισχυρότερο στο σώμα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Καμέλ Τζαντούμπι είπε ότι το Κογκρέσο για τη Δημοκρατία, κοσμικό κόμμα, ήλθε δεύτερο και καταλαμβάνει 30 έδρες, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ετακατόλ καταλαμβάνει 21. Την τέταρτη θέση μοιράστηκαν δύο κόμματα: το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα, ιστορικά το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης και το Αλ Αρίντχα, το κόμμα ενός εκπατρισμένου εκατομμυριούχου, καταλαμβάνοντας 19 έδρες έκαστο. Το Ενάχντα αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τα δύο κοσμικά κόμματα που πήραν τη δεύτερη και την τρίτη θέση στις εκλογές. Η Συντακτική Συνέλευση, που αναδείχθηκε στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά την λεγόμενη Επανάσταση του Γιασεμιού τον Ιανουάριο που ανέτρεψε τον πρώην δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα το 2012 και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Ο ηγέτης των ισλαμιστών Ρασίντ Γανούσι υποσχέθηκε, μετά την επισημοποίηση της αναμενόμενης νίκης του κόμματός του, ότι τα δικαιώματα των γυναικών και των πολιτών που δεν είναι θρησκευόμενοι θα γίνουν σεβαστά στην Τυνησία. «Θα συνεχίσουμε την επανάσταση για να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους της. Η Τυνησία να είναι ελεύθερη, ανεξάρτητη, αναπτυσσόμενη και ευημερούσα και το δίκαιο του Θεού, του Προφήτη, τα δικαιώματα των γυναικών, των ανδρών, των θρησκευόμενων και μη να είναι εγγυημένα. Διότι η Τυνησία είναι για όλους», υποστήριξε.
Όμως επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, στην κεντρική Τυνησία, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών. «Επρόκειτο για μια βίαιη διαδήλωση και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αποπειράθηκαν να την περιορίσουν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Χισάμ Μέντεμπ. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ένα πλήθος 2.000 και πλέον νεαρών, ορισμένοι εκ των οποίων πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιά στο Δημαρχείο και σε καταστήματα, ενώ έσπασαν παράθυρα στα γραφεία του Ενάχντα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Παρόμοια διαδήλωση σημειώθηκε στη Ρεγκέμπ, περίπου 50 χλμ από τη Σίντι Μπουζίντ.
Με το βλέμμα στους τουρίστες
ΚΑΝΕΝΑισλαμιστικό κόμμα δεν έχει καταλάβει την εξουσία στη Μέση Ανατολή μετά τη νίκη της Χαμάς το 2006 στην Παλαιστίνη, ωστόσο οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης δημιούργησαν ευκαιρίες για τα ίδια, αναμορφώνοντας το πολιτικό σκηνικό. Ακολουθώντας τη μετριοπαθή παράδοσή του και με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη των επενδύσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας, το Ενάχντα ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλει ισλαμικούς περιορισμούς στο ντύσιμο, την κατανάλωση αλκοόλ και στο τραπεζικό σύστημα. Οι ξένοι τουρίστες, που πολλές φορές δοκιμάζουν την ανεκτικότητα των σκληροπυρηνικών μουσουλμάνων φορώντας μπικίνι στην παραλία, αποτελούν μεγάλη πηγή εσόδων για τη Τυνησία. «Ο τομέας του τουρισμού είναι ένα μεγάλο επίτευγμά μας το οποίο δεν μπορούμε να αγγίξουμε. Είναι λογικό να αποδομήσουμε ένα στρατηγικό τομέα όπως ο τουρισμός απαγορεύοντας το κρασί ή τα μαγιό;» σχολίασε ο Χαμάντι Τζμπέλι, γενικός γραμματέας του Ενάχντα και πρώην πολιτικός κρατούμενος του καθεστώτος του εκδιωχθέντος προέδρου. «Πρόκειται για προσωπικές ελευθερίες των Τυνήσιων αλλά και των ξένων», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ισλαμικής τραπεζικής, ο Τζμπέλι διευκρίνισε ότι το κόμμα δεν σκοπεύει να το επιβάλει, ούτε να καταργήσει το υπάρχον τραπεζικό σύστημα.
ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΨΗΦΟΙ
Η Σίντι Μπουζίντ ήταν η πόλη όπου ξέσπασε η επανάσταση εναντίον του Μπεν Άλι τον Δεκέμβριο. Οι διαδηλωτές είχαν κάνει πορεία ως τα γραφεία του Ενάχντα στην πόλη διαμαρτυρόμενοι για την ακύρωση ψήφων του Αλ Αρίντχα, του κόμματος του επιχειρηματία Χεσμί Χάμντι, ο οποίος ζει στο Λονδίνο. Ανεπίσημες εκτιμήσεις έφεραν το Αρίντχα να κερδίζει περισσότερες ψήφους στην περιοχή από το Ενάχντα. Η Εκλογική Επιτροπή ακύρωσε τις ψήφους του Αλ Αρίντχα σε έξι περιοχές λόγω «χρηματοδοτικών παρατυπιών». Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι απαγορεύεται να δέχονται χρηματική στήριξη από το εξωτερικό.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire