ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 octobre 2011

Συμβαίνουν στη γη της επαγγελίας

Διευρύνεται το χάσμα πλουσίων - φτωχών Αμερικανών
The New York Times
Τα εισοδήματα του πλουσιότερου 1% του αμερικανικού πληθυσμού υπερδιπλασιάστηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αναφέρεται σε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, η οποία αναμένεται να καταλάβει περίοπτη θέση στην κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και του ομοσπονδιακού χρέους. Εκτός των άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι αμερικανικές κυβερνήσεις κατέβαλαν ελάχιστη προσπάθεια για να αναστείλουν τη συγκέντρωση του πλούτου, να εξισορροπήσουν το φορολογικό σύστημα και να επιτύχουν μια δικαιότερη αναδιανομή εισοδήματος. Παράλληλα, όλο και μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών επιδομάτων καταλήγει στους ηλικιωμένους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους.
Στην έκθεση, το Γραφείο Προϋπολογισμού διαπιστώνει ότι από το 1979 έως το 2007 το καθαρό εισόδημα του πλουσιότερου 1% αυξήθηκε κατά 275%, ενώ το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 20% αυξήθηκε κατά 65%. Αντιθέτως, η αύξηση του εισοδήματος για το φτωχότερο 1/5 του πληθυσμού ήταν 18%. Τέλος, το εισόδημα των τριών πέμπτων του πληθυσμού, που ανήκουν στα μεσαία εισοδήματα, αυξήθηκε κατά λιγότερο από 40%.

Τα αίτια της «ανισόρροπης» αύξησης των μεγάλων εισοδημάτων είναι πολλά, ξεχωρίζουν όμως οι αμοιβές των στελεχών επιχειρήσεων, οι υψηλότατες αμοιβές κάποιων «αστέρων» του αθλητισμού, ο αυξανόμενος όγκος της βιομηχανίας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο αναβαθμιζόμενος ρόλος των αποδόσεων κεφαλαίου με αποδέκτες κυρίως τους μεγαλοεισοδηματίες.
Η έκθεση συντάχθηκε ύστερα από μελέτη ετών κατόπιν αιτήματος του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μαξ Μπόκους και του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Τσαρλς Κράσλεϊ. Τα συμπεράσματά της χαρακτηρίσθηκαν «η έσχατη απόδειξη της ανησυχητικής επιδείνωσης της εισοδηματικής ανισότητας» από τον Δημοκρατικό Σάντερ Λιβάιν της Επιτροπής.
Στην έκθεση ξεχωρίζουν τα εξής σημεία:
- Το καθαρό εισόδημα για το πλουσιότερο 1% έφτασε το 17% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2007 από 8% το 1979.
- Στο πιο ευκατάστατο 1/5 του πληθυσμού αναλογούσε το 53% του εθνικού προϊόντος το 2007, σε σύγκριση με το 43% το 1979.
- Στο φτωχότερο 1/5 του πληθυσμού αναλογούσε το 5% του εθνικού εισοδήματος από 7% το 1979.
- Τα μεσαία εισοδήματα, που αντιστοιχούν στα 3/5 του πληθυσμού, είδαν τις αποδοχές τους να περιορίζονται κατά δύο έως τρεις εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από το 1979 έως το 2007.
Τα στοιχεία της έκθεσης, που τεκμηριώνουν τις όλο και μεγαλύτερες ανισότητες, δημοσιοποιούνται τη στιγμή που στο Κογκρέσο ο πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, εν όψει εκλογών, μοιάζει αναπόφευκτος.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire