ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 25 octobre 2011

Θυσιάζονται οι συνταξιούχοι, σώζονται οι τραπεζίτες

Σώζουν τις τράπεζες, θυσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία!
Δαράτος Γ.

Βρυξέλλες
Εθελοντικό κούρεμα για το σύνολο των ομολόγων (μέχρι το 2035 και όχι το 2020) που έχουν ιδιώτες

Σε εθελοντικό κούρεμα της τάξης του 50% του ελληνικού δημοσιονομικού χρέους φαίνεται πως έχει συμφωνήσει η Ευρωζώνη με τους ιδιώτες επενδυτές. Η απομείωση αυτή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, θα αφορά το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες και λήγουν μέχρι το 2035 και όχι μέχρι το 2020 που πρόβλεπε η απόφαση της 21ης Ιουλίου, ενώ η αξία τους φθάνει τα 200 περίπου δισ. ευρώ.

Η συμφωνία θα είναι εθελοντική, όπως πέτυχαν οι χώρες της Ευρωζώνης, ασκώντας προφανώς μεγάλες πιέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους. Ως προς την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα γίνει μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα της νέας στήριξης της Ελλάδας θα είναι διαφορετικός από εκείνον της 21ης Ιουλίου, δεν θα προβλέπονται δηλαδή τα τέσσερα σενάρια που έπρεπε ν' αποδεχθούν οι ιδιώτες επενδυτές κατά 25% από το καθένα ώστε να προκύπτει ένας μέσος όρος μείωσης (κουρέματος) της τάξης του 21%. Τώρα η απομείωση θα είναι 50% και η διαδικασία διαφορετική.
Είναι πρακτικά αδύνατο να υπολογιστεί το ύψος του δημοσιονομικού χρέους το 2020 ύστερα από κούρεμα κατά 50%, αλλά η κυβέρνηση, αναφερόμενη στην ανάλυση της τρόικας, θα προσπαθήσει να «περάσει» την άποψη ότι αυτό θα κυμανθεί τότε στο 120% του ΑΕΠ.
Οι ίδιες πηγές, τέλος, επιβεβαίωσαν ότι το κούρεμα θα χτυπήσει και τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά ταμεία, χωρίς βεβαίως αυτά να τύχουν της σκανδαλώδους επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Αλλά και σ' αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα βγει να διαβεβαιώσει ότι το κράτος θα καλύψει τις απώλειές τους ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παροχή των συντάξεων.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire