ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 octobre 2011

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 26/10/2011



Η αντιπαράθεση Υπουργού Εμπορίου-Σόλωνα Κασίνη με αφορμή την απόφαση για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον διευθυντή της υπηρεσίας ενέργειας και από άλλους τεχνοκράτες για το θέμα του φυσικού αερίου, η αντίδραση των κομμάτων για το ζήτημα και η απόφαση για συζήτησή του την ερχόμενη βδομάδα στην Βουλή είναι το βασικό θέμα που προβάλλεται πρωτοσέλιδα από την πλειοψηφία των εφημερίδων. Προβάλλεται επίσης η σύνοδος των «27» στις Βρυξέλλες για το κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς και η νέα αύξηση στο ρεύμα με την Βουλή να ζητά γνωμοδότηση από την ΕΕ για μείωση του φόρου.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Η Βουλή επαναφέρει Κασίνη», αναφέρει ότι με πρόταση νόμου που θα τροποποιεί το Άρθρο 19 του νόμου για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, η Βουλή αναμένεται να επαναφέρει τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, στον ρόλο του τεχνοκρατικού οργάνου που ασκεί τεχνικό έλεγχο σε έρευνες και διαδικασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Διαβάστε επίσης:
Μελέτη Πραξούλας:
Το φυσικό αέριο της Κύπρου να συνδεθεί με τον αγωγό Μπακού- Τσεϊχάν της Τουρκίας.
Πυροσβέστες σε ψυχολόγους για το σοκ του Μαρί: Υποφέρουν από μετατραυματικό στρες μετά τις εικόνες φρίκης που αντίκρισαν.
ΔΗΚΟ: Δεν βγήκε άσπρος καπνός.
Τριμερής: Θα τρώνε μαζί 3 φορές την ημέρα.
Οικονομία: Ανατολίτικα παζάρια για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ηφαίστειο: Ξύλο και των γονέων σε παιδική στέγη.
Κοινωνία: «Ξεχάστε Λύκειο στα Κοκκινοχώρια».
Κόσμος: Βρέφος 14 ημερών ζωντανό στα χαλάσματα.

«Του πήραν και τα….κλειδιά» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ''Αλήθειας''. Η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Σόλωνα Κασίνη και γράφει ότι ο κ. Κασίνης είναι αντιμέτωπος με πειθαρχική δίωξη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα , η Κυβέρνηση ‘εφαρμόζει σχέδιο πλήρους ελέγχου της διαχείρισης των εξελίξεων για το φυσικό αέριο με απαρχή τον παραμερισμό του Σ.Κασίνη και άλλων τεσσάρων υπαλλήλων’. Αλλού αναφέρεται στη συζήτηση χθες στη Βουλή για τα ελικόπτερα Agusta τα οποία αγόρασε η Κυπριακή Δημοκρατία και τα οποία διαφάνηκε στη συνέχεια ότι έχουν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά.

«Η Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της για την υπόθεση Κασίνη υπό τον τίτλο «Πεδίο μάχης η πλατφόρμα». Αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις και αντιδηλώσεις Κασίνη-Πραξούλας Αντωνιάδου για την απόφαση για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον διευθυντή της υπηρεσίας ενέργειας και προσθέτει ότι πήρε και πολιτικές διαστάσεις η ‘σύγκρουση’. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στην κρίσιμη σύνοδο σήμερα των « 27» στις Βρυξέλλες για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και στην συνεδρίαση αύριο του Εκοφίν.

Η «Χαραυγή» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Θρίλερ στις Βρυξέλλες» και αναφέρεται στην κρίσιμη σύνοδο σήμερα των «27» για το κούρεμα του ελληνικού χρέους μέχρι και 60%. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο χθες τριών νομοσχεδίων για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κρίση χρέους. Τα νομοσχέδια αφορούν τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών κρίσεων, τη σύσταση ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την επιβολή ειδικού φόρου για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Επιπρόσθετες χρεώσεις επιβαρύνουν το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 30%''. Γράφει για την χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή εμπορίου και τα όσα αναφέρθηκαν για τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος που ανέρχονται σε 30% και στην απόφαση να ζητηθεί γνωμοδότηση από τις Βρυξέλλες για μείωση του φόρου από 15 στο 8%. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Οικολόγοι επισημαίνουν πως τώρα υπάρχει γενική παραδοχή ότι η κοπή δέντρων κατά μήκος του αεροδρομίου στη Πάφο ήταν λανθασμένη.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «Financial Mirror» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περιμένετε λέει η Ιταλία στην ΕΕ» γράφει ότι η Κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεν έχει μέχρι στιγμής λάβει μέτρα για αναδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού παρά τις εκκλήσεις των Βρυξελλών. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται σε επέκταση των δρομολογίων των ΚΑ με αλλαγή και προσθήκη πτήσεων, υπό το φως και της συμφωνίας για επενδύσεις του Κατάρ στην Κύπρο.


Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 26/10/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire