ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 27 février 2012

Α. Μέρκελ: «Μακρύς και όχι χωρίς ρίσκο ο δρόμος για την Ελλάδα»

Με 390 ψήφους πέρασε από τη γερμανική Βουλή η ελληνική βοήθεια

Με 390 ψήφους πέρασε από τη γερμανική Βουλή η ελληνική βοήθεια


Η Ελλάδα έχει «μπροστά της έναν δρόμο μακρύ, από τον οποίο δεν λείπει το ρίσκο» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη Μπούντεσταγκ και ζητώντας την ψήφο των βουλευτών για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.

Η συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο έγινε με τις ηγεσίες των συγκυβερνώντων κομμάτων όπως και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να έχουν ζητήσει υπερψήφιση του πακέτου, αλλά δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις. Ορισμένοι βουλευτές της συγκυβέρνησης είχαν δείξει πρόθεση καταψήφισης του πακέτου, διαρροές που θα κοστίσουν στο κύρος της καγκελαρίου.
Το πακέτο της βοήθειας πέρασε με 390 ψήφους υπέρ 90 κατά και 5 απόντες.


Στην ομιλία της, η καγκελάριος τόνισε τη σημασία που δίνει το Βερολίνο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα.

«Ακούω τις φωνές που προτείνουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» ανέφερε η Μέρκελ, που διακόπηκε σε αυτό το σημείο από διαμαρτυρίες βουλευτών. «Πιστεύω όμως ότι οι ευκαιρίες αυτού του προγράμματος υπερτερούν των κινδύνων» συνέχισε, λέγοντας πως ο κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα υπόκειται σε αυξημένη επιτήρηση.

Ελληνική κατάρρευση, είπε η καγκελάριος, θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη, τονίζοντας: «Ο ρόλος μου είναι να αναλαμβάνω ρίσκα, αλλά όχι να λέω "ναι" σε περιπέτειες». Η στήριξη στην Ελλάδα είναι στήριξη στην Ευρώπη και σε όλα τα μέλη της, δηλαδή και στη Γερμανία, υπογράμμισε.

Η διαδικασία του ελληνικού κουρέματος, υποστήριξε η καγκελάριος, δεν μειώνει μόνο το βάρος του ελληνικού χρέους αλλά και τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης.

H Γερμανίδα καγκελάριος συνέχισε λέγοντας πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να προχωρούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως η υλοποίησή τους, παράλληλα με μία σταδιακή διαδικασία ενοποίησης της οικονομικής πολιτικής, θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ευρωζώνη.

Η ευρωπαϊκή κρίση έδειξε πόσο συνδεδεμένες είναι οι ευρωπαϊκές οικονομίες και πως η στάση του κάθε μέλους της Ευρωζώνης δεν επηρεάζει μόνο την ίδια τη χώρα αλλά την Ευρωζώνη συνολικά, σημείωσε.

«Οι πατέρες της Ευρώπης σφυρηλάτησαν την Ευρώπη με θάρρος, μετά τις φριχτές ιστορικές εμπειρίες που είχαν πίσω τους, όχι για τους εαυτούς τους αλλά για τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε η καγκελάριος. «Το βάρος της ευθύνης τώρα πέφτει σε εμάς» κατέληξε η καγκελάριος.

Λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο, ο Πέερ Στάινμπρουκ των Σοσιαλδημοκρατών ξεκίνησε κατευθείαν με επίθεση στην καγκελάριο: «Μέλος της δικής σας κυβέρνησης δεν ήταν ο τελευταίος που μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;» ρώτησε, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Χ.Φρίντριχ.

«Το πακέτο της Ελλάδας στέκεται σε πολύ λεπτό πάγο» είπε, σημειώνοντας πως αρκετά στοιχεία, ανάμεσά τους και το PSI, δεν έχουν ακόμη κλείσει. «Το πακέτο μάς έρχεται με αρκετά κενά» είπε, λέγοντας μάλιστα πως «πιθανόν να μας έρθει σε μερικά χρόνια και τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, επειδή η στρατηγική εξαγοράς χρόνου θα έχει αποτύχει».

Το πρώτο πακέτο έχει αποτύχει, και η γερμανική κυβέρνηση φέρει ευθύνη, υποστήριξε ο Στάινμπρουκ. «Οικονομικά φταίτε εσείς, κυρία καγκελάριε, με την εμμονή σας στο έλλειμμα, και πολιτικά η γερμανική κυβέρνηση με την αργή σας και "στο περίπου" αντίδραση» είπε.

«Αδιαμφισβήτητα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να εξυγιάνει την κατάστασή της, αλλά χωρίς επενδύσεις, χωρίς ευκαιρίες για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να αποδώσουν ούτε οι φόροι ούτε τίποτε» είπε. Χρειάζεται σχέδιο επενδύσεων για την Ελλάδα, τόνισε ο Στάινμπρουκ.

Στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, υποστήριξε ο Στάινμπρουκ, πρότειναν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο απομείωση του ελληνικού χρέους και την υιοθέτηση ενός σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα. Ο Στάινμπρουκ κάλεσε σε υπερψήφιση του πακέτου, λέγοντας πως «είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, της Γερμανίας, και της Ευρώπης, του συνόλου». «Υπερψηφίζουμε από αίσθημα πολιτικής ευθύνης για την Ευρώπη» κατέληξε ο Στάινμπρουκ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire