ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 25 février 2012

Η Αpple... εικοστή χώρα στον κόσμο !

Η κεφαλαιοποίησή της έφθασε στα $470 δισ. και η μετοχή της 
ξεπέρασε τα 500 δολάρια 
 
 
ΑΝ η χρηματιστηριακή αξία της Αpple αντιστοιχούσε στο εθνικό προϊόν ενός κράτους, η εταιρεία θα αναδεικνυόταν στην εικοστή ισχυρότερη χώρα παγκοσμίως, πολύ πιο μπροστά από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες... Η εκρηκτική άνοδος στην τιμή της μετοχής της εταιρείας που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 500 δολαρίων πριν από μερικές μέρες, οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της σε ύψη ρεκόρ αλλά και την ίδια την εταιρεία στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς. Η αναρρίχηση στα 470 δισ. δολάρια της χρηματιστηριακής της αξίας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Από το τέλος Απριλίου η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 44%, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και χωρίς τον Στιβ Τζομπς στο τιμόνι της συνεχίζει να κυριαρχεί στον κόσμο των επιχειρήσεων, παρά τα χτυπήματα που έχει δεχτεί το κύρος της μετά το άνοιγμα σε ελεγκτές των κινεζικών εργοστασίων της, τα οποία λειτουργούν υπό τη Foxconn.
Η άνοδος συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του Στιβ Τζομπς στις 5 Οκτωβρίου 2011, οπότε η αξία της μετοχής του μεγαλύτερου κατασκευαστή υπολογιστών με τη μορφή ταμπλέτας στον κόσμο ήταν 366 δολάρια. Ενισχύθηκε περαιτέρω προς το τέλος του Ιανουαρίου, όταν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης έδειξαν ότι οι πωλήσεις της έφθασαν στα 46,3 δισ. δολάρια. Στο διάστημα αυτό η Αpple πούλησε 37 εκατομμύρια iΡhone, 15,4 εκατ. iΡad και 5,2 εκατ. υπολογιστές Μac. Μάλιστα, οι πωλήσεις της αναμένεται να δεχτούν νέα ώθηση χάρη στον νέο τύπο iΡad που ετοιμάζεται να λανσάρει η εταιρεία στις αρχές Μαρτίου, ο οποίος αναμένεται να έχει βελτιωμένη οθόνη, υψηλότερη ανάλυση, αλλά και γρηγορότερο επεξεργαστή.
Μέχρι στιγμής κανένας από τους ανταγωνιστές της Αpple δεν έχει καταφέρει να πουλήσει ταμπλέτες με τους ρυθμούς πωλήσεων του iΡad, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 και έχει πουλήσει 55 εκατομμύρια. Αλλά και στην αγορά έξυπνων κινητών η Αpple διαγράφει συνεχώς ανοδική πορεία. Ξεπέρασε μάλιστα τη Samsung Εlectronics ως τον μεγαλύτερο πωλητή στον κόσμο έξυπνων κινητών το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Η Αpple πούλησε 35,46 εκατομμύρια συσκευές και απέκτησε μερίδιο αγοράς 23,8%, αρκετά υψηλότερα από το 15,8% έναν χρόνο νωρίτερα. Αντίθετα, η Samsung πούλησε 34 εκατομμύρια έξυπνα κινητά, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gartner.
Εξάλλου, κατά τον Τιμ Κουκ, επικεφαλής της εταιρείας, το iΡad «ακολουθεί μια τροχιά εκτός ορίων». Όπως επισήμανε μιλώντας την περασμένη βδομάδα σε συνέδριο της Goldman Sachs, «από την πρώτη ημέρα που παρουσιάστηκε εκτιμήσαμε ότι η αγορά της ταμπλέτας θα ξεπερνούσε αυτήν των προσωπικών υπολογιστών και ήταν απλώς θέμα χρόνου για να συμβεί κάτι τέτοιο. Σήμερα αισθάνομαι ακόμη πιο ισχυρή την εκτίμηση αυτή από ό,τι τότε».
Και τηλεόραση; Όσον αφορά τη φημολογία που θέλει την Αpple να σχεδιάζει το λανσάρισμα μιας τηλεόρασης αργότερα εντός της χρονιάς, προσπάθησε να υποβιβάσει το ενδεχόμενο χαρακτηρίζοντας χόμπι τον τομέα της κατασκευής τηλεόρασης από την εταιρεία. Ο Κουκ, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά στο ετήσιο συνέδριο της Goldman Sachs για την τεχνολογία ως διευθύνων σύμβουλος της Αpple, αντέκρουσε την κριτική που δέχεται η εταιρεία για τη διαχείριση των εργατών σε εργοστάσια στην Κίνα όπου παράγονται προϊόντα της Αpple. «Η Αpple λαμβάνει πολύ σοβαρά τις συνθήκες εργασίας. Είτε βρίσκονται στην Ευρώπη, είτε στην Ασία ή στις ΗΠΑ φροντίζουμε κάθε εργαζόμενο».

Έλεγχος στα εργοστάσια
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗτ ης εβδομάδας η Αpple ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Ένωση Δίκαιης Εργασίας (Fair Labor Αssociation - FLΑ) να ελέγξει τα εργοστάσια της Foxconn, όπου κατασκευάζονται ορισμένα προϊόντα της εταιρείας. Η FLΑ θα ελέγξει και άλλα εργοστάσια στην Κίνα, τα οποία προμηθεύουν τον αμερικανικό κολοσσό με εξαρτήματα. «Ελέγχουμε συνεχώς τις μονάδες παραγωγής και εξετάζουμε σε βάθος την αλυσίδα προμηθευτών, αναζητώντας προβλήματα, εντοπίζοντάς τα και επιλύοντάς τα», τόνισε ο Κουκ. Χαρακτήρισε μάλιστα απεχθές αδίκημα το ενδεχόμενο ορισμένοι προμηθευτές της εταιρείας να χρησιμοποιούν ανηλίκους ως εργάτες και τόνισε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η εξάλειψη όσων ακολουθούν την πρακτική αυτή.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 21/02/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire