ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 29 février 2012

Μπήκε σε τάξη και ο Σαμαράς...Εξουσία γαρ


Αρης Ραβανός   
Η Μέρκελ συναντά τον πρώην «άσωτο υιό» της ευρωδεξιάς
Σε βελτιωμένο κλίμα σε σχέση με το παρελθόν θα συναντήσει ο κ. Σαμαράς την καγκελάριο
Η Μέρκελ συναντά τον πρώην «άσωτο υιό» της ευρωδεξιάς
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς και η κυρία Μέρκελ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο


Την ομοϊδεάτισσά του, «σιδηρά κυρία», τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντήσει το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, άλλοτε…πολιτικός «άσωτος υιός» της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Στο…ουδέτερο έδαφος του κτιρίου της Βασιλικής Ακαδημίας στο κέντρο των Βρυξελλών, η κυρία Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει -μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για πρώτη φορά κατ' ιδίαν με τον κ. Σαμαρά, μια συνάντηση που έχει και συμβολική σημασία.


Η εποχή που ο κ. Σαμαράς αποτελούσε για πολλούς κεντροδεξιούς ηγέτες «κόκκινο πανί» έχει τεθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και πλέον η αντιμετώπιση που του επιφυλάσσουν είναι διαφορετική, θεωρώντας ότι σύντομα θα είναι ο βασικός συνομιλητής τους από την Ελλάδα.

Η αλλαγή στάσης του προέδρου της ΝΔ στο δεύτερο μνημόνιο και η στήριξη που έδωσε ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του στο οικονομικό πρόγραμμα και στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο για να αλλάξει το κλίμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια της κεντροδεξιάς.

Από το περασμένο καλοκαίρι, όπου η γερμανίδα καγκελάριος του μιλούσε σε αυστηρό ύφος, λέγοντάς του σε Σύνοδο του ΕΛΚ, «δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμφωνείς σε μια εθνική υπόθεση για τη χώρα σου» και του είχε διαμηνύσει πως το «μνημόνιο για την Ελλάδα είναι μονόδρομος», κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Πλέον, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ως ο εγγυητής προς τους πιστωτές, της εφαρμογής, εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, του οικονομικού προγράμματος, με τις ενστάσεις που έχει για να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Ακόμη, στέλνει ουσιαστικά μηνύματα, πως είναι και ο ηγέτης του αστικού κόμματος που αποτελεί ανάχωμα στην άνοδο της Αριστεράς και αυτός που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Το «κακό παιδί» της ευρωπαϊκής δεξιάς ή για άλλους ο…«άσωτος υιός» επιστρέφει ως εν αναμονή πρωθυπουργός στο ΕΛΚ και η υποδοχή που του ετοιμάζουν είναι τελείως διαφορετική, από τις προηγούμενες φορές.

Στη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, όπως και σε αυτή με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θα γίνει νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς -θα συζητήσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ θα θέσει για μια ακόμα φορά το θέμα της λήψης αναπτυξιακών μέτρων για να βγει η χώρα από την ύφεση.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς, που είχε και τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Χοσέ Εμανουέλ Μπαρόζο, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντόλ.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά κυρίαρχη είναι η άποψη, ότι πλέον το κλίμα στην Ευρώπη για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι πολύ θετικό και πως ο ίδιος, με τις επαφές του αυτές, αλλά και με τα ταξίδια που έχει και προτίθεται να πραγματοποιήσει, το επόμενο διάστημα, έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας.

Για να υπάρξει αλλαγή του κλίματος στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) που ηγείται η κυρία Μέρκελ και στο Γερμανικό πολιτικό κατεστημένο έγινε μεγάλη και συστηματική δουλειά τους τελευταίους μήνες από την ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Εξάλλου, έγκαιρα, ο κ. Σαμαράς είχε αποφασίσει ότι θα πρέπει άμεσα να ανατραπούν οι αρνητικές εντυπώσεις που υπάρχουν στη Γερμανία για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ενισχυτική των προσπαθειών της Ν.Δ. ήταν και η παρουσία του αντιπροέδρου του κόμματος και υπουργού Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα πριν καιρό στο Βερολίνο, όπου και συναντήθηκε και με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε.
«Είχα άλλη εικόνα για εσάς» είπε στον κ. Σαμαρά ο κ. Βεστερβέλε σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου στην Αθήνα. Ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις και σταδιακά άρχισαν να ανοίγουν δίαυλοι επικοινωνίας.

Πολλοί θυμούνται την κυρία Μέρκελ, να εκφράζει στη Γερμανική Βουλή την άποψη: «Ακόμα πιο πικρό για μένα είναι το γεγονός, ότι ο εκπρόσωπός της δεν υπογράφει».

Η προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα ήταν επίπονη. «Έχουμε πρόβλημα και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και να υπάρξει σταδιακά βελτίωση των σχέσεων μας» φέρεται να είχε πει η κυρία Μέρκελ στον γραμματέα Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδη, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Club-27 που έγινε υπό την αιγίδα της στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί τη Λειψία ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. και βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Π. Παναγιωτόπουλος και συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά, στο συνέδριο του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Εκεί είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με την κυρία Μέρκελ, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κινήσεις γίνανε και προσπάθειες στα γερμανικά ΜΜΕ και από τον βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Ευ. Αντώναρος, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε και η κοινή εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) που έγινε πριν πολλές εβδομάδες στο Βερολίνο.

Το Ίδρυμα Αντενάουερ, αποτελεί δεξαμενή σκέψης του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και ηγείται ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτεριγκ που είναι εκ των στενών πολιτικών φίλων της κυρίας Μέρκελ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire