ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 29 février 2012

Ακόμη μια κυπριακή τράπεζα με τεράστιες ζημιές

Κούρεμα» 60% λόγω PSI

Τα ελληνικά ομόλογα οδήγησαν σε ζημιές €2,5 δισ. την Marfin Λαϊκή το 2011

Ο όμιλος κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,052 δισ. ευρώ και η ζημία από το PSI είναι 1,969 δισ. ευρώ.
Ο όμιλος κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,052 δισ. ευρώ και η ζημία από το PSI είναι 1,969 δισ. ευρώ.

Λευκωσία: Στα 2,5 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2011 οι καθαρές ζημίες του ομίλου της Marfin Popular Bank, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα την Τετάρτη, καθώς διέγραψε το 60% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της λόγω του PSI+, ενώ αύξησε τις προβλέψεις για το δανειακό της χαρτοφυλάκιο στα 1,151 δισ. ευρώ, σε σχέση με 266 εκατ. ευρώ το 2010.
Ο όμιλος κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,052 δισ. ευρώ. Η ζημία είναι 1,969 δισ. ευρώ. Μετά την πρόβλεψη για απομείωση, η λογιστική τους αξία έχει απομειωθεί κατά 62% και διαμορφώνεται στο 38% της αρχικής λογιστικής αξίας τους.


H τράπεζα ανακοίνωσε ακόμα απομείωση 796 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2011 της λογιστικής υπεραξίας (goodwill), που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των τραπεζών Εγνατίας, Μαρφίν και Λαϊκής το 2006. Η απομείωση της υπεραξίας δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται για τη συμμόρφωση του ομίλου με τον προβλεπόμενο δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9% σε συνάρτηση με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, ανέρχεται σε λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ με βάση το κεφαλαιακό πλάνο που έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η νέα έκδοση κεφαλαίων που απαιτείται είναι 1,35 δισ. ευρώ.

Για τη διαδικασία έκδοσης νέων μετοχών, το ΔΣ έχει καλέσει έκτακτη γενική συνέλυεση των μετόχων στις 2 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της έκδοσης κεφαλαίου, ο όμιλος αναφέρει ότι «έχει ήδη γίνει δέκτης σοβαρού ενδιαφέροντος συμμετοχής από αξιόπιστους στρατηγικούς επενδυτές». Η διοίκηση της MPB αισιοδοξεί για την επίτευξη της κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου.

Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011, ο όμιλος της MPB κατέγραψε κέρδη, πριν από τις προβλέψεις, ύψους 388 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,2%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 12,6% σε 799 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,5% σε 1,037 δισ. ευρώ.

Ο Χρίστος Στυλιανίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, σε δηλώσεις του, επισήμανε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης και την υλοποίηση των ενεργειών που έχουν τροχοδρομηθεί, η Marfin Popular Bank θα συνεχίσει ενισχυμένη την πορεία της, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας επί της ουσίας τις οικονομίες των χωρών, όπου δραστηριοποιείται.

Ο Μιχάλης Σαρρής, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Marfin Popular Bank έχει υποστεί σημαντικές ζημίες κυρίως από το Πρόγραμμα Ιδιωτικής Συμμετοχής (PSI+) στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους αλλά και από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης μακροοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παρουσιάσαμε με πλήρη διαφάνεια το πρόβλημα με τρόπο που να μας επιτρέπει μια καινούργια αρχή».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire