ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 24 février 2012

Κύπρος - Πλατεία Ελευθερίας - Μια μικρή πλατεία με μεγάλη ιστορία

Μένει να δείξει αν η νέα Πλατεία Ελευθερίας θα μπορέσει 
να φτάσει τη δόξα της παλαιάς
 

Φωτογραφία

του ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΝΩΛΗ 
Η άλλοτε πλατεία Μεταξά προς τιμήν του Ιωάννη Μεταξά της 4ης Αυγούστου αλλά και του ΟΧΙ, με την προτομή του Νικολάου Καταλάνου, αποτελεί την πύλη της εντός των τειχών παλιάς Λευκωσίας. Η ιστορική πλατεία των πρώτων εργατικών κινητοποιήσεων. Από εδώ πέρασε και το αγανακτισμένο κύμα που ξεκίνησε από τη λέσχη Αλάμπρα στη οδό Λήδρας και ξέσπασε στο κυβερνείο τον Οκτωβρη του ’31. Σ’ αυτή την πλατεία την περίοδο του απελευθερωτικού αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ είχαμε τις μεγάλες μαχητικές διαδηλώσεις των μαθητών που συγκρούονταν με τους Άγγλους στρατιώτες και τους Τούρκους επικουρικούς.

Από εδώ ξεκινούσε το μίλι του θανάτου, μέχρι το τέρμα της Λήδρας, όπου έγιναν εκτελέσεις Άγγλων πρακτόρων του σπέσιαλ μπραντ και βασανιστών την περίοδο της ΕΟΚΑ. Εδώ πάλι μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης στις πρώτες εκλογές της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίζονται και ζητούν την ψήφο του λαού σε προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ανθυποψήφιός του Γιάννης Κληρίδης. Ο προμαχώνας όπου και το Δημαρχείο της πόλης αποτέλεσε έκτοτε το βήμα ιστορικών στιγμών, όχι μόνο για τη μοιρασμένη σήμερα πόλη αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Από τον προμαχώνα της πλατείας και η τελευταία δραματική ομιλία του Μακαρίου να καλεί σε μακροχρόνιο αγώνα. Στη μετά Μακάριο εποχή σ’ αυτή την πλατεία έγιναν τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια.
Από τον προμαχώνα της Πλατείας Ελευθερίας τον Μάη του 2004 ο Τάσσος Παπαδόπουλος ύψωσε την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντας την Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Πλατεία Ελευθερίας, Φεβραρης του 2012, μια μικρή πλατεία με μεγάλη ιστορία.
Από σήμερα αρχίζουν τα έργα για μια νέα πλατεία Ελευθερίας. Τα δυο περίπτερα του Μιλτή και Ευγενή και του Θάσου θα κατεδαφιστούν. Θα μείνουν μόνο οι αναμνήσεις όσων έτρεχαν νωρίς νωρίς να αγοράσουν τις εφημερίδες για την αναγκαία ενημέρωση. Σ’ αυτά τα περίπτερα συχνά συναντούσαν και τους συντάκτες των εφημερίδων για καμιά έξτρα εμπιστευτική ενημέρωση, αφού στον πεζόδρομο και τους γύρω δρόμους είχαν τα γραφεία τους οι περισσότερες εφημερίδες, Αγών του Κόση, η Αλήθεια του Φαρμακίδη, η Ελευθερία του Σταυρινίδη, η Μάχη του Σαμψών, ο Φιλελεύθερος του Παττίχη και Χατζηευθυμίου, η Χαραυγή του ΑΚΕΛ, η Κύπρος του Κυριακίδη. Από εδώ έπαιρναν και τα πακέτα των εφημερίδων και οι πιο σπουδαίοι άνθρωποι του Τύπου.
Τα έργα, λένε, θα ολοκληρωθούν σε δυο χρόνια. Άραγε η νέα Πλατεία Ελευθερίας θα μπορέσει να φτάσει την παλιά δόξα της αλλοτινής Μεταξά; Ο καιρός θα το δείξει...
Ό,τι έμεινε σήμερα εκεί είναι κάποιοι βιαστικοί διαβάτες, τα περιστέρια, κάποιοι αλλοδαποί και πολλές γάτες που ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί με τη βοήθεια ζωόφιλων που τις ταΐζουν καθημερινά.
Ο κ. Παναγιώτης, συνταξιούχος καλουψιής, καθημερινά πηγαίνει εκεί με το μηχανάκι του για να ταΐσει τα… μωρά. Τα μωρά φυσικά τον περιμένουν με λαχτάρα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία μας .

Πιάνουν δουλειά τα συνεργεία
Φωτογραφία
ΟΛΑ είναι έτοιμα για την έναρξη των εργασιών του έργου της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντος χώρου. Με το έργο θα κατασκευαστεί η Πλατεία Ελευθερίας, θα γίνει τοπιοτέχνηση της ανατολικής και της δυτικής πλευράς της τάφρου, ενώ στη συνέχεια θα ανεγερθεί ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν διαχωριστεί με στόχο την όσο το δυνατό απάμβλυνση της ταλαιπωρίας του κοινού. Είναι ένα σημαντικό έργο που στοχεύει στην αναζωογόνηση της Λευκωσίας, ένα έργο ορόσημο για τη Λευκωσία και ένα έργο που θα σέβεται την ιστορικότητα του κέντρου της πόλης.
Η νέα ανανεωμένη πλατεία θα ενώνει το ιστορικό κέντρο με τη σύγχρονη πόλη. Θα είναι ένας χώρος για όλους με απεριόριστες χρήσεις και δυνατότητες. Μια πλατεία για περίπατο, ανέμελο και ασφαλές παιγνίδι για τα παιδιά, σημείο κοινωνικής συνάθροισης των νέων και όλων των δημοτών, χώρος ψυχαγωγίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτή είναι η σύγχρονη Πλατεία Ελευθερίας, η οποία θα συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.


Οι εργασίες στην Πλατεία Ελευθερίας και στην ανατολική πλευρά της τάφρου ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δώδεκα μήνες περίπου. Κατά την περίοδο της εκτέλεσης των εργασιών στην Πλατεία Ελευθερίας οι πεζοί και τα οχήματα δεν θα μπορούν να διακινούνται. Επιπρόσθετα, το βόρειο πεζοδρόμιο τμήματος της Λεωφόρου Στασίνου, προς την πλευρά των τειχών, μεταξύ της Πλατείας Ελευθερίας και της εισόδου του δημοτικού χώρου στάθμευσης Νταβίλα θα κλείσει και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή διακίνηση των πεζών.
Στην περιοχή θα τοποθετηθούν καθοδηγητικές πινακίδες και σήματα τροχαίας για τη διευκόλυνση του κοινού και το κοινό παρακαλείται όπως τις ακολουθεί. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 με στόχο την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών στον Δήμο Λευκωσίας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 13/02/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire