ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 22 avril 2012

Πως η Κύπρος οδηγείται στη διχοτόμηση

Το απατηλό κήρυγμα «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ή διχοτόμηση»

Λουκή Λουκαΐδη
Φωτογραφία
ΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ μήνυμα του ο πρόεδρος Χριστόφιας επανάλαβε το απατηλό, κατά τη γνώμη μου, «αξίωμα», ότι η μόνη δυνατή λύση για αποφυγή της καταστροφικής διχοτόμησης είναι η «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Πρόσθεσε δε την αντιφατική θέση ότι «η δική μας η πλευρά είναι πανέτοιμη για λύση, αλλά όχι για την οποιαδήποτε “λύση” που στο τέλος θα δημιουργήσει νέα δεινά για το λαό μας. Επιδιώκουμε μια αξιοπρεπή λύση», είπε. Όπως εγώ το κατάλαβα, ο Πρόεδρος θέλει να πει ότι η «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» είναι μια αξιοπρεπής λύση που στο τέλος δεν θα δημιουργήσει νέα δεινά για τον λαό μας. Είναι γεγονός ότι η διζωνική δικοινοτική κ.λπ. υποστηρίχτηκε και από προηγούμενους προέδρους. Όμως θα ’πρεπε να διαγραφεί μετά την απόρριψη από το λαό του Σχεδίου Ανάν, του οποίου ήταν ο βασικός πυρήνας. Το στοιχείο της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας σημαίνει ένα κράτος που θα διαχωρίζεται διοικητικά και γεωγραφικά σε δύο περιοχές που θα διοικούνται από τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους αντίστοιχα. Αυτό συνεπάγεται τη φυλετική διαίρεση της χώρας με μόνιμη συνταγματική, αν όχι και διεθνή κατοχύρωση, γεγονός που από μόνο του θα επιφέρει: α) μονιμοποίηση του φυλετικού διαμελισμού της Κύπρου πάνω σε συμφωνημένη «νόμιμη» βάση, β) νομική διευκόλυνση των τουρκικών παρανομιών στην υπό τ/κ διοίκηση περιοχή, π.χ. σφετερισμό περιουσιών, εποικισμό, περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/κ κ.λπ. γ) νομική διευκόλυνση διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους με μια απλή «αποχώρηση» της τ/κ πολιτείας από την «Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία» και δ) σύγκρουση με κανόνες του αναγκαστικού διεθνούς δικαίου που απαγορεύουν φυλετικές διακρίσεις με τη θεσμική εισαγωγή αρχών του Άπαρχαιντ.
Εξάλλου η ίση δύναμη στην «ομοσπονδιακή» κεντρική κυβέρνηση Τ/κ και Ε/κ θα μπλοκάρει τη σωστή άσκηση οποιωνδήποτε εξουσιών με βάση την επιρροή της γνωστής πολιτικής της Τουρκίας. Επίσης, μέσω της κυβέρνησης αυτής, η οποία σε κάθε πραγματικά ομοσπονδιακό κράτος είναι ο κατεξοχήν θεσμός ενοποίησης του κράτους («une force de l’idee unitaire»), θα διατηρείται ο φυλετικός διαμελισμός. Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος προωθεί τώρα τη «λύση», είτε δεν γνωρίζει τι σημαίνει φυλετικός διαχωρισμός είτε δεν αντιλαμβάνεται τις διχοτομικές του συνέπειες. Με τέτοια δεδομένα εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί η διζωνική δικοινοτική «λύση» ως νόμιμη διχοτόμηση της Κύπρου και εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ένας ότι αυτή θα δημιουργήσει νέα χειρότερα δεινά. Είναι αυτή τη «λύση» που ονομάζει ο Πρόεδρος «αξιοπρεπή»!
Ο χαρακτηρισμό της νόμιμης αυτής διχοτόμησης ως «ομοσπονδία» είναι μια σκέτη ψευδολογία. Ο όρος «ομοσπονδία» χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στοιχείο της «λύσης» για να παρουσιάζεται ως όμοια με άλλα αποδεκτά πρότυπα πραγματικών ομοσπονδιών, π.χ. Ελβετίας, ΗΠΑ.
Η αληθινή ομοσπονδία δεν σχηματίζεται ούτε λειτουργεί με φυλετικούς διαχωρισμούς περιοχών, θεσμών ή αξιωμάτων, δεν επιτρέπει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε περιοχή της, δεν νομιμοποιεί τέτοιες παραβιάσεις ή παράνομα «κράτη» που δημιουργούνται σαν αποτέλεσμα στρατιωτικής κατοχής, η δε κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνησή της εκλέγεται και λειτουργεί δημοκρατικά και έχει όλες τις σημαντικές εξουσίες του κράτους. Είναι δε αποτέλεσμα είτε συνένωσης νομίμων ανεξαρτήτων κρατών είτε αποκέντρωσης ενιαίου κράτους σε ήδη νόμιμες διοικητικές περιφέρειες που γίνεται σε κράτη με μεγάλη γεωγραφική έκταση (π.χ. Ρωσσία, Βραζιλία). Συνεπώς είναι ανεπίτρεπτο να παραπλανείται ο κόσμος με τη χρήση της λέξης «ομοσπονδία» για τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης που προκύπτει τέμνοντας την Κύπρο σε δύο ζώνες με βάση το φυλετικό διαχωρισμό. Δεν περιορίζομαι στην καταδίκη της προτεινόμενης λύσης. Αντιπροτείνω τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ολόκληρη την Κύπρο. Αν δεν το δέχονται οι Τούρκοι, τουλάχιστο, θα αποφύγουμε την αυτοχειρία και θα μπορούμε να μιλούμε για πραγματικά αξιοπρεπή λύση εντός και εκτός Κύπρου.
*Ο Λουκής Λουκαίδης είναι δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire