ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 11 mai 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 11/05/2012



Η πολιτική διακήρυξη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και τα ονόματα των ατόμων που θα συζητηθούν για την επιλογή του υποψηφίου τους, η αναμενόμενη για σήμερα δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, η επιστολή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Στυλιανού Νάση προς το Γενικό Εισαγγελέα στην οποία αναφέρει ότι ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης δεν μπορεί να δικαστεί στην Κύπρο για την έκρηξη στο Μαρί, οι πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο νέων εκλογών, οι συλλήψεις δημόσιων λειτουργών για παράνομη έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας ηλεκτρολόγου σε 122 πρόσωπα, ο διάλογος με τους πολίτες που εγκαινίασε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Ο «Φιλελεύθερος»
στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Νέα μέτρα ζητά η Κομισιόν», αναφέρει ότι προς το αρνητικό θα κινούνται οι προβλέψεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία. Θα ανακοινωθούν σήμερα και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», θα παραπέμπουν εμμέσως πλην σαφώς σε άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπιστώνει εκτροπή από τον στόχο για το έλλειμμα, που θα το υπολογίζει πέριξ του 3,5%, αντί 2,5% που ήταν ο στόχος και η δέσμευση της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:
Short list υποψηφίων του ενδιάμεσου:
Διζωνική η ζητούμενη λύση με διαφωνία του ΕΥΡΩΚΟ.
Αμβισβητείται η δικαιοδοσία για Τσαλικίδη: Εμπλοκή με ελληνικές Αρχές και πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.
Εγκλωβισμένοι: Στο οδόφραγμα μαζί με τον «απαγορευμένο» επίσκοπό τους.
Πρόταση νόμου: Φόροι πολυτελείας για αυτοκίνητα και σπίτια.
Φταίει ο Χατζηπετρής: Πολιτικές κόντρες επί ανείσπρακτων φόρων.
Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να λύσει το γρίφο.
Επιδότες θα τους πάρουν τα έπιπλα: Κυβερνητικές υπηρεσίες απειλούνται με κατάσχεση επίπλων.
Άφαντη η βόμβα της Δένειας: Άκαρπες και οι χθεσινές προσπάθειες για εντοπισμό της.
Ν.Αναστασιάδης: Τέσσερις πυλώνες θεσμικών αλλαγών.
Κυπριακό: ΜΟΕ από Ην. Έθνη αναμένει η Άγκυρα.
Οικονομία: Κέρδη €295 εκατ. για Τράπεζα Κύπρου.
Κοινωνία: Σήμερα η μεγάλη μέρα για τα 12 «οικόπεδα».

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «3 συλλήψεις δημόσιων λειτουργών» αναφέρει πως το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας προχώρησε χθες στη σύλληψη δυο λειτουργών του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και ενός συνταξιούχου του ίδιου τμήματος. Η υπόθεση αφορά την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας ηλεκτρολόγου σε 122 πρόσωπα, τα οποία δεν είχαν πετύχει στις προβλεπόμενες από το νόμο εξετάσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως διάλογο με τους πολίτες εγκαινίασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Αλλού γράφει πως η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη Βουλή και στη δημοσιότητα τα ονόματα των ατόμων που δεν καταβάλλουν τους φόρους τους, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται.

«Η Σημερινή»
στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οκτώ ονόματα στον ‘προκριματικό’ του Κέντρου» αναφέρει πως βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο γύρω από οκτώ ονόματα τα οποία βρίσκονται στην αρχική λίστα που θα τεθεί προς συζήτηση κατά τις διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο για εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για τους Γιώργο Λιλλήκα, Ελένη Θεοχάρους, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, Αθανάσιο Ορφανίδη, Μάκη Κεραυνό, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Γιαννάκη Μάτση και Πόλυ Πολυβίου. Αλλού γράφει για τριγμούς στην ηγεσία της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών μετά το θέμα που προέκυψε με τις υπερωρίες τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη 296 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «19 αιτήσεις για τα 12 οικόπεδα» αναφέρει πως θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού η επίσημη τελετή λήξης υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση των αδειών αναζήτηση, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στα 12 οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Ηδη έχουν καταβληθεί τα δικαιώματα για 19 αιτήσεις από 13 συνολικά εταιρείες ή κοινοπραξίες. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε χθες έκκληση προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ για προώθηση εκ μέρους τους της εφαρμογής της πρότασής του για την Αμμόχωστο. Επίσης η εφημερίδα γράφει πως αρχίζει η συζήτηση αναθεώρησης του θεσμού της ΑΤΑ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Δεκάδες νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Συρία» αναφέρει πως δυο επιθέσεις αυτοκτονίας είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 372 στη Δαμασκό χθες, κατά τις πιο αιματηρές επιθέσεις στη Συριακή πρωτεύουσα από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, πριν 14 μήνες. Αλλού αναφέρει πως δεκάδες παιδιά μετακινήθηκαν χθες από το Δημοτικό Σχολείο Δένειας στο Μάμμαρι καθώς ειδικοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν και να απενεργοποιήσουν μια βόμβα που βρίσκεται θαμμένη κοντά στο σχολείο από το 1974. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αφή χθες της ολυμπιακής φλόγας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τέλος χρόνου για την Ελλάδα» αναφέρει πως η Ελλάδα οδηγείται και πάλι στις κάλπες με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους στην Κυριακή 17 Ιουνίου, ενώ ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε χθες την εντολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος άρχισε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Αλλού αναφέρει πως τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης μελετούν Κύπρος και Ισραήλ. Επίσης γράφει για την επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη στη Βιέννη και ότι ενισχύονται οι σχέσεις με την Αυστρία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο «Χέρι – χέρι ΔΗΣΥ – ΕΛΑΜ» γράφει πως βουλευτές και ανώτατα στελέχη του ΔΗΣΥ μαζί με ΕΛΑΜίτες απέδωσαν τιμές στον Νίκο Σαμψών κατά το μνημόσυνό του. Επίσης δημοσιεύει δηλώσεις του Προέδρου Αντιστασιακών Ηλία Κυριακίδη ο οποίος κάλεσε σε ενότητας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν δίπλα στο Λαϊκό Κίνημα «για να φράξουμε το δρόμο του ΔΗΣΥ προς την εξουσία». Αλλού αναφέρει πως αποφασισμένος «να κάψει πολύ κόσμο» φαίνεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος και πως ψάχνουν για δυο Κύπριους πρώην Υπουργούς και ένα έμπορο όπλων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εραψαν το κοστούμι – Γυρεύουν τον γαμπρό!» πως θετικά αποτίμησαν τη χθεσινή νέα συνάντησή τους οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι καταλήγοντας σε πολιτική διακήρυξη, ενώ καθόρισαν και τα κριτήρια που θα πρέπει να διέπουν τον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου. Αλλού αναφέρει πως την οριζόντια ψηφοφορία εισηγείται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Επίσης κάνει λόγο για «νέα μέτρα που θα … τσούζουν από την Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ».

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Ελληνικοί φόβοι για το ευρώ» αναφέρεται στην ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στην αβεβαιότητα που επικρατεί, σημειώνοντας πως η Κύπρος ελπίζει πως η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί τελικά εκτός ευρώ, κάτι που θα σημαίνει την καταστροφή της οικονομίας της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, σύμφωνα με τον οποίο κάποια από τα επιδόματα που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αναχρονιστικά. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμου, ο οποίος αναφέρεται στην ανισότητα στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα που υπάρχει στην Κύπρο, σημειώνοντας πως είναι απαράδεκτο πως μόνο όσοι έχουν χρήματα μπορούν να έχουν αυτά τα φάρμακα.

Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 11/05/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire