Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ της σήψης, όταν η Κύπρος έμοιαζε να ευημερεί, αλλά τα θεμέλιά της τρώγονταν σιγά-σιγά, οι επικεφαλής των τραπεζών αμείβονταν μέχρι και με ένα εκατομμύριο το χρόνο (χώρια τα μπόνους, χώρια τα χαμηλότοκα δάνεια κι άλλα ωφελήματα). Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάκη Αγαθοκλέους στην «Αλήθεια», ο Αντρέας Ηλιάδης της Τράπεζας Κύπρου, το 2009 πήρε ως μισθό
980.000, το 2010 πήρε 898.000 και το 2011 που η σήψη άρχισε πλέον να είναι εμφανής 706.000.
Ο Μπουλούτας της Λαϊκής τράπεζας έπαιρνε 1.083.000 και όταν έφυγε πήρε μπόνους 1,5 εκ.
Άλλοι, Πεχλιβανίδης, Κυπρής, Κουννής, Στυλιανίδης, έπαιρναν μεταξύ 2009-2011 από 241,000 μέχρι 563,000. Τα ποσά αυτά, τα οποία ένας μέσος εργαζόμενος δεν θα τα πάρει σε ολόκληρη τη ζωή του όσο σκληρά κι αν δουλέψει, τα έπαιρναν οι άνθρωποι αυτοί γιατί έμοιαζε πως συνέβαλλαν στην ευημερία του τόπου, στο οικονομικό θαύμα που τάχατες συντελείτο, το οποίο ωστόσο ήταν φούσκα που έσκασε. Τα λεφτά τους, όμως, τα πήραν σαν να επρόκειτο όντως για θαύμα.
Τώρα που αποκαλύπτεται πως δεν επρόκειτο για θαύμα, αλλά για φούσκα που έφερε τον τόπο και τους ανθρώπους του σε δεινή κατάσταση, ποια είναι η ευθύνη αυτών των ανθρώπων; Έστω και για αμέλεια, έστω και για μη πρόβλεψη των κινδύνων, για αδιαφορία, για έλλειψη ικανότητας να ερμηνεύσουν τα σημάδια που όχι μόνο ήταν εμφανή, αλλά το 2011 τουλάχιστον, δεν ήταν σημάδια αλλά πραγματικότητα.
Στην Ιταλία, προχθές, έξι σεισμολόγοι, μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την πρόβλεψη και την πρόληψη σοβαρών κινδύνων, καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκιση για τον σεισμό που έγινε το 2009 στην πόλη Λ’ Ακουίλα, όπου σκοτώθηκαν 308 άνθρωποι. Το σκεπτικό της απόφασης είναι πως οι εν λόγω επιστήμονες «μετέφεραν στο κοινό ανακριβείς, ελλιπείς και αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των δονήσεων που είχαν προηγηθεί του καταστροφικού σεισμού». Έξι άνθρωποι καταδικάστηκαν για κάτι που δεν είχε καν να κάνει με ανθρώπινες ενέργειες, αλλά με μια φυσική καταστροφή.
Η φυλάκιση μπορεί να μοιάζει ή να είναι ακραίο μέτρο. Αλλά καμία ευθύνη δεν φέρει κανένας; Οι τραπεζίτες και ο κάθε επαγγελματίας δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα αποτελέσματα των πράξεών τους; Ακόμα κι αν αυτές ισοδυναμούν με εθνική καταστροφή;
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 25/10/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire