ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 13 octobre 2012

Ελλάδα - Ενας Χριστός στα μέτρα μας

Tης Μαρίας Κατσουνάκη
Σε άλλες κοινωνίες, ανεπτυγμένες, ευρωπαϊκές, από τις οποίες πασχίζουμε να μην αποκοπούμε, το έργο «Corpus Christi» του Τέρενς ΜακΝάλι μπορεί να αποτελούσε αντικείμενο έντονης κριτικής αντιπαράθεσης, να απασχολούσε η αισθητική της παράστασης ή οι προθέσεις του συγγραφέα. Θα ήταν, πάντως, μια συζήτηση ευρύτερα καλλιτεχνική - κοινωνική. Στην Ελλάδα όμως του πνευματικού φονταμενταλισμού, όπου ανακαλύπτονται παντού αφορμές για εμφυλιοπολεμική σύρραξη, την κριτική σε μια παράσταση υποκαθιστούν η τρομοκρατία, η βία και ο παροξυσμός.

Ο,τι συνέβη προχθές βράδυ έξω από το θέατρο Χυτήριο είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της ανομίας με κοινοβουλευτική ταυτότητα που αντιπροσωπεύει η Χρυσή Αυγή. Ας αντιπαρέλθουμε τα στοιχειώδη περί «θλιβερών επεισοδίων», «φασιστικής πρακτικής», «σεβασμού στη διαφωνία και διαφορετικότητα», στις ανακοινώσεις των πολιτικών κομμάτων. Η παράσταση τελικά δεν δόθηκε, παρά το γεγονός ότι βουλευτές και εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εκεί σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του θεάτρου. Το «παιχνίδι» ήταν στα χέρια εκείνων που αγνοούν το κράτος και βδελύσσονται τη δημοκρατία.
Το πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν η στάση της αστυνομίας στα επεισόδια (ουδέτερη μάλλον και απρόθυμη), ενώ όταν προσπάθησε ο επικεφαλής να παρέμβει κατευναστικά οι χρυσαυγίτες τον αγνόησαν πλήρως, απαξιώνοντάς τον. Εξάλλου, λίγα λεπτά αργότερα, βουλευτής της Χ.Α. θα αποσπούσε από τους αστυνομικούς έναν από τους διαμαρτυρόμενους, την ώρα που οδηγείτο σε υπηρεσιακό λεωφορείο. «Συμπεριφέρονταν σαν να ήταν στο σπίτι τους», δηλώνει παρευρισκόμενος στα επεισόδια. Η άνεση της ασυδοσίας με την ανοχή της αστυνομίας θα πρέπει να απασχολήσει τον αρμόδιο υπουργό. Στην ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας επισημαίνει: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης». Ακριβώς. Τι συμβαίνει όμως όταν μέρος του επίσημου κράτους κλείνει το μάτι με κατανόηση στον χρυσαυγίτικο τραμπουκισμό;
Ανάμεσα στους «διαδηλωτές» ήταν και μια κυρία εκτός ελέγχου. Οταν κάποιος την πλησίασε και τη ρώτησε «μα πώς κάνετε έτσι, ο Χριστός δεν διδάσκει την αγάπη στον πλησίον χωρίς διακρίσεις;», εκείνη απάντησε με ζέση: «Οχι, ο Χριστός αγαπούσε μόνο αυτούς που τον υποστήριζαν».
Στην Ελλάδα του 2012 η κτηνώδης δύναμη συστεγάζεται με την ογκώδη άγνοια.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 13/10/2012






Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire