Πρώτος ο Πρόεδρος ήγειρε το θέμα από το βήμα
της Γενικής Συνέλευσης
Του Κώστα Βενιζέλου
Όταν τον περσινό Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι από την εξόρυξη φυσικού αερίου, άνοιγε και τον ασκό του Αιόλου. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά έβαζε στο τραπέζι θέμα αξιοποίησης από μέρους των Τ/κ των υδρογονανθράκων πριν από τη λύση του Κυπριακού. Είπε τότε πως, «θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι ανεξαρτήτως συνθηκών θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».
Αμέσως μετά έδωσε στα ΜΜΕ περαιτέρω διευκρινίσεις λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι «ίσοι πολίτες, με ίσα δικαιώματα», υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι «δευτερεύουσα σκέψη» αν (τα οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους) είναι πριν ή μετά τη λύση, όπως είπε.
Αυτή η τοποθέτηση που παραπέμπει ευθέως σε οφέλη που θα έχουν οι Τ/κ πριν από τη λύση, αξιοποιήθηκε πολλαπλώς, έγινε επίκληση της από ξένους αξιωματούχους (Ντάουνερ) και περιλήφθηκε σε εκθέσεις. Στη διεθνή πολιτική σκηνή, ό,τι τους ευνοεί θεωρείται γεγονός, οι μετέπειτα διευκρινίσεις δεν λαμβάνονται υπόψη.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κυβέρνηση, υπό το βάρος των αντιδράσεων που υπήρξαν τότε στο εσωτερικό, διαφοροποίησε βαθμηδόν τη θέση της και αναφέρεται σε οφέλη που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι μετά τη λύση. Χθες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού, ότι «σε μια επανενωμένη Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Έχουν μόνο να κερδίσουν από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος είπε πως η κυπριακή Κυβέρνηση πουθενά και σε κανέναν δεν δεσμεύθηκε ότι η προώθηση των ερευνών και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου θα γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα που διαμορφώθηκε, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να συνδέσει τις έρευνες για το φυσικό αέριο με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Και είναι προφανές ότι βρίσκει έδαφος σε ξένους συνομιλητές, που διαβάζουν από την «ανάποδη», το θέμα των κινήτρων που θα προκύψουν από την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Με αφορμή τη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον κατοχικό ηγέτη, το περασμένο Σάββατο στη Νέα Υόρκη, υπήρξε τοποθέτηση του εκπροσώπου του Μπαν Κι Μουν, Μάρτι Νεζίρκι, που ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις τουρκικές θέσεις. Είπε πως ο Γ.Γ. έχει αναφέρει στον Έρογλου πως τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ επωφελή για τις δύο κοινότητες και να χρηματοδοτήσουν τη διευθέτηση του Κυπριακού. Θέση, βεβαίως, που περιέχεται και στην πρόταση Έρογλου. Ο κατοχικός ηγέτης έχει ζητήσει από τον κ. Μπαν να ορίσει υποβοηθητή, ο οποίος θα προεδρεύει τεχνικής επιτροπής για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπάρχουν γύρω από το νησί. Τα μέλη της επιτροπής θα ορίσουν οι δύο ηγέτες. Ο ρόλος αυτής της επιτροπής, σύμφωνα με την πρόταση, θα είναι η διαχείριση του φυσικού πλούτου από τώρα. Κοντολογίς, να εξασφαλίσει γραπτή αμοιβαία αποδοχή από τις πλευρές των διεθνών συνθηκών και αδειών που εξέδωσαν μονομερώς και να προσδιορίσουν τα μερίδια των πλευρών στους υδρογονάνθρακες ανοιχτά της νήσου. Δηλαδή, πλήρη εξίσωση και παζάρι για το διαχωρισμό του φυσικού πλούτου. Σύμφωνα πάντα με την πρόταση, τα έσοδα θα μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό που θα διαχειρίζεται η τεχνική επιτροπή και θα χρησιμοποιείται κυρίως για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προνοιών της συνολικής διευθέτησης. Από κοινού μπορούν επίσης οι δύο πλευρές μέσω της τεχνικής επιτροπής να αποφασίσουν διαφορετική χρήση των εσόδων, εκτός στρατιωτικής. Τέλος, ο Ντερβίς Έρογλου αναφέρει πως αν η πρόταση γίνει δεκτή από τους Ε/κ, προτείνεται η μεταφορά των υδρογονανθράκων με αγωγό μέσω Τουρκίας.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 03/10/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire