20 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο ΔΗΣΥ φαίνεται να σταθεροποιείται στην κορυφή, στη μάχη της πρωτιάς έναντι του ΑΚΕΛ. Άνοιξε μάλιστα, την ψαλίδα, σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν από τρεις εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, η αποχή παραμένει «πονοκέφαλος» για τις πολιτικές δυνάμεις, παρόλο που όλα τα κόμματα καταγράφουν αυξημένες συσπειρώσεις.
Ανεβασμένα, σε σύγκριση με πριν από τρεις εβδομάδες, είναι καιτα ποσοστά όλων των κομμάτων, με τον ΔΗΣΥ να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, αλλά και να διατηρεί σταθερό και καθαρό προβάδισμα σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης…
Η «Σημερινή» παρουσιάζει σήμερα τα ευρήματα της πρώτης μεγάλης κυλιόμενης δημοσκόπησης που διενεργεί εν όψει των βουλευτικών εκλογών σε συνεργασία με το Γραφείο Ερευνών «Insights Market Research», και η οποία ρίχνει φως σε όλα όσα έχουν να κάνουν με τις προθέσεις του εκλογικού σώματος.
Άνοδος για όλα τα κόμματα
ΑΥΞΗΣΗ στα ποσοστά όλων των κομμάτων καταγράφει η δημοσκόπηση της «Σ», σε σύγκριση με τ’ αντίστοιχα ευρήματα της έρευνας, που δημοσίευσε η εφημερίδα μας στις 10 Απριλίου. Αυτό, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, ένεκα του γεγονός ότι μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των αναποφάσιστων (από 15,4% σε 10,7%). Σε ό,τι αφορά τη μάχη της πρωτιάς, ο ΔΗΣΥ ανοίγει την ψαλίδα από το δεύτερο ΑΚΕΛ σε 1,2%, σε σύγκριση με προβάδισμα 0,7%, που είχε καταγράψει η δημοσκόπηση της 10ης Απριλίου. Ο ΔΗΣΥ είναι και το κόμμα, που καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά του. Το ΑΚΕΛ καταγράφει αύξηση κατά 2,6%. Ο ΔΗΣΥ κατά 3,1%. Το ΔΗΚΟ κατά 1,5%. Η ΕΔΕΚ κατά 1%. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα κατά 1%. Οι Οικολόγοι κατά 0,2%. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν ανέρχονται στο 7,3%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,7%.
Παραμένει φαβορί ο Συναγερμός
Ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί ν’ αποτελεί το κόμμα που στις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων είναι το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές. Όμως, σε σύγκριση με την προ τριών εβδομάδων έρευνα της «Σ», αυξήθηκε κατακόρυφα το ποσοστό εκείνων που δεν είναι σε θέση να προβούν σε ασφαλή πρόβλεψη για το ποιο κόμμα θα κόψει πρώτο το νήμα των βουλευτικών εκλογών (από 10% σε 28%). Όπως διαφαίνεται από το σχετικό εύρημα, υπάρχει μεγάλο κομμάτι που δεν ρισκάρει προβλέψεις. Πέντε στους δέκα ψηφοφόρους βλέπουν τον ΔΗΣΥ να κερδίζει τις Βουλευτικές, ενώ μόλις δύο στους δέκα δίνουν προβάδισμα νίκης στο ΑΚΕΛ.Καθηλώθηκε το ενδιαφέρον…
ΣΤΑ ίδια επίπεδα με αυτά που κατέγραψε η δημοσκόπηση της «Σ» πριν από τρεις εβδομάδες παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Bουλευτικές. Παρόλο που απομένουν μόλις 20 μέρες πριν από τις εκλογές και θ‘ ανέμενε κανείς αύξηση του ενδιαφέροντος, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αυτό ενδεχομένως να είναι απόρροια της εορταστικής περιόδου η οποία μεσολάβησε, και κατά την οποία οι ρυθμοί του προεκλογικού αγώνα πέρασαν σε…«ύφεση». Ωστόσο, αν αυτό ευσταθεί ή κατά πόσο η «καθήλωση» του ενδιαφέροντος εμπίπτει στο ευρύτερο πλαίσιο απαξίωσης των εκλογών, είναι κάτι που θα διαφανεί μέσα από τις μετρήσεις που θ’ ακολουθήσουν. Ενδιαφέρον για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές εκφράζουν ένα 75% (76% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην προ τριών εβδομάδων δημοσκό πηση της «Σ»), ενώ ένα όχι ευκαταφρόνητο 25% καθόλου δεν… συγκινούνται για τις Βουλευτικές.
Αντίστροφη μέτρηση, αλλά…
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι περάσαμε, ήδη, στην αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές, δεν φαίνεται να επηρεάζει τους πολίτες σε ό,τι αφορά το βαθμό παρακολούθησης των προεκλογικών δρωμένων. Τα σχετικά νούμερα παραμένουν και αυτά καθηλωμένα στα ίδια επίπεδα με αυτά της προ τριών εβδομάδων δημοσκόπησης. Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι παρακολουθούν τα προεκλογικά τεκταινόμενα, σε αντίθεση με τρεις στους δέκα, οι οποίοι εμφανίζονται να μην… ασχολούνται καθόλου με τις προεκλογικές εξελίξεις. Και σε αυτή την παράμετρο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να διαπιστωθεί μέσα από τις επόμενες μετρήσεις, κατά πόσο, ενόσω θα πλησιάζουμε προς τις Βουλευτικές, θ’ αυξάνεται και ο βαθμός παρακολούθησης των προεκλογικών δραστηριοτήτων από τους πολίτες.
Στο 15% η αποχή
ΤΡΕΙΣ εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ποσοστό 15% εκφράζουν την πρόθεσή του να μην προσέλθουν στις κάλπες για ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ποσοστό αυτό είναι το ίδιο μ’ εκείνο που κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση της «Σ» στις 10 Απριλίου. Ωστόσο, μια άξια αναφοράς μεταβολή είναι ότι μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως σίγουρα θα ψηφίσουν (στο 62% από 68%), ενώ αυξήθηκε το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι μάλλον θα ψηφίσουν (στο 23% από 17%). Καταγράφεται, δηλαδή, μια πτώση σε ό,τι έχει να κάνει με το βαθμό βεβαιότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκ μέρους μιας μερίδας ψηφοφόρων, που ανέρχονται στο 6%.
ΤΟ ΚΟΜΜΑ που ψηφίζουν παραδοσιακά είναι η πρώτη επιλογή ανάμεσα στο εκλογικό σώμα, σε ό,τι αφορά το κριτήριο με το οποίο οι πολίτες θα προσέλθουν και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στις κάλπες για να ψηφίσουν. Παραδοσιακά ψηφίζει ένας στους δύο πολίτες, ενώ το Κυπριακό φαίνεται ν’ αποτελεί προτεραιότητα έναντι της οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι θέσεις του κάθε κόμματος στο Κυπριακό αποτελούν κριτήριο επιλογής ψήφου για ένα 26%, ενώ οι θέσεις του κόμματος στην οικονομία αποτελούν κριτήριο επιλογής ψήφου για το 20%. Η ίδια αυτή εικόνα καταγράφηκε και στη δημοσκόπηση της «Σ», που δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου.
Λένε «ναι» στους αξιόπιστους
Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ των υποψήφιων βουλευτών αποτελεί για τους ψηφοφόρους το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή αυτών που θα… σταυρώσουν κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η αξιοπιστία ιεραρχείται ως η κορυφαία παράμετρος που θα καθορίσει σε ποιους θα δώσουν την ψήφο τους, από έξι στους δέκα πολίτες, ενώ δύο στους δέκα προτίθενται να επιλέξουν πρώτιστα τους έμπειρους, όπως διαφαίνεται από το σχετικό εύρημα.
Αυξάνονται οι συσπειρώσεις
ΚΑΡΠΟΥΣ φαίνεται ν’ αποδίδουν οι προσπάθειες των πολιτικών δυνάμεων για συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, αλλά και για να τους πείσουν να προσέλθουν στις κάλπες. Σε όλα τα κόμματα, τα σχετικά ποσοστά παρουσιάζονται αυξημένα σε σύγκριση με τ’ αντίστοιχα που κατέγραφαν πριν από τρεις εβδομάδες. Τη μεγαλύτερη συσπείρωση καταγράφει αυτή τη στιγμή ο ΔΗΣΥ με 80,8%, ενώ τη μικρότερη το ΔΗΚΟ με 60,5%. Αναφορικά με τις διαρροές και τις μετακινήσεις, αυτές εξακολουθούν να υφίστανται προς διάφορες κατευθύνσεις, και εδώ ακριβώς έγκειται το μεγάλο στοίχημα των ηγεσιών των κομμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Δηλαδή, στον περιορισμό των διαρροών αυτών και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των συσπειρώσεών τους. Πιο κάτω παραθέτουμε αναλυτικά τα σχετικά ευρήματα, ενώ σε παρένθεση είναι τα αντίστοιχα ποσοστά της δημοσκόπησης της 10ης Απριλίου.
Συσπείρωση ΑΚΕΛ: 78,5% (75,8%)
Δεν αποφάσισαν: 6,6% (11,3%)
Δεν θα ψηφίσουν: 4,4% (4,1%)
Λευκό: 1,7% (3,1%)
Απώλειες προς ΔΗΚΟ: 2,8% (2,6%)
Απώλειες προς ΔΗΣΥ: 2,8% (1,5%)
Απώλειες προς Οικολόγους: 0,6% (1%)
Απώλειες προς ΕΔΕΚ: 1,7% (0,5%)
Συσπείρωση ΔΗΣΥ: 80,8% (75,1%)
Δεν αποφάσισαν: 3,3% (13,9%)
Δεν θα ψηφίσουν: 2,7% (2%)
Λευκό: 0,5% (-)
Απώλειες προς ΕΔΕΚ: 1,6% (2%)
Απώλειες προς ΕΥΡΩΚΟ: 2,7% (1,5%)
Απώλειες προς Οικολόγους: 1,1% (1,5%)
Απώλειες προς ΑΚΕΛ: 3,8% (1%)
Απώλειες προς ΔΗΚΟ: 1,6% (0,5%)
Συσπείρωση ΔΗΚΟ: 60,5% (54,1%)
Δεν θα ψηφίσουν: 7% (16,3%)
Δεν αποφάσισαν: 8,1% (11,2%)
Λευκό: 2,3% (1%)
Απώλειες προς ΔΗΣΥ: 8,1% (7,1%)
Απώλειες προς ΑΚΕΛ: 3,5% (4,1%)
Απώλειες προς ΕΔΕΚ: 3,5% (2%)
Απώλειες προς ΕΥΡΩΚΟ: 5,8% (1%)
Απώλειες προς Οικολόγους: 1,2% (1%)
Συσπείρωση ΕΔΕΚ: 65% (61,2%)
Δεν αποφάσισαν: 15% (18,4%)
Δεν θα ψηφίσουν: 10%
Απώλειες προς ΑΚΕΛ: 5,2% (12,2%)
Απώλειες προς ΔΗΣΥ: 2,5% (2%)
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Γραφείο: Insights Market Research
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή» και Sigmalive
Ημερομηνία διεξαγωγής: 26 -28 Απριλίου 2011
Κάλυψη: Παγκύπρια
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω
Μέγεθος δείγματος: 700 άτομα
Επιλογή τυχαίου δείγματος: Τυχαία σωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Τη μέθοδο της κυλιόμενης δημοσκόπησης καθιέρωσε πρώτη στην κυπριακή δημοσιογραφική και πολιτική σκηνή η «Σ», κατά τις προεδρικές εκλογές του 2008, όταν πρωτοτύπησε εισαγάγοντας αυτής της μορφής τη δημοσκόπηση.
Σημαντικό πλεονέκτημα της κυλιόμενης δημοσκόπησης αποτελεί το γεγονός πως είναι σε θέση να δείχνει τις τάσεις του εκλογικού σώματος, σε αντίθεση με τις άλλες δημοσκοπήσεις, που αποτελούν απλώς «φωτογράφηση» της στιγμής. Αυτό που παρέχει τηδυνατότητα στην κυλιόμενη δημοσκόπηση να καταγράφει και να παρακολουθεί τις τάσεις ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και πώς αυτές διαμορφώνονται, είναι το γεγονός ότι πραγματοποιούνται καθημερινά 100 ερωτηματολόγια και αφαιρούνται από τη βάση της έρευνας τα 100 παλαιότερα.
Πηγή: www.sigmalive.com
Δημοσιεύθηκε στις 01/05/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire