ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 1 août 2011

Κύπρος: Black-out στην αγορά


Του Γιάννη Ιωάννου

Οι διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα ταλαιπωρούν πολλές επαγγελματικές τάξεις.
Πετάνε φρούτα και φθαρτά, τα παγωτά κινδυνεύουν να λιώσουν και τα… πιστολάκια στα κομμωτήρια σταματούν.
Δεν υπάρχει τάξη επαγγελματιών που να μην έχει επηρεαστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τις διακοπές ρεύματος. 


Ας σκεφθούμε το πιο απλό. Να είμαστε στον οδοντίατρο, να προσπαθεί να κάνει μια θεραπεία, μια εξαγωγή δοντιού και να γίνει διακοπή ρεύματος. Θα μείνουμε εκεί να πονάμε, μέχρι να ξαναρθεί το ρεύμα, να επαναληφθεί η ένεση και ο Θεός βοηθός…
Πώς επηρέασαν τις διάφορες επαγγελματικές τάξεις οι διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και πόσο βοηθά η τήρηση κατά το δυνατόν ενός προγράμματος για τις ώρες που θα σημειωθεί η διακοπή. Για το θέμα μίλησαν στη «Σ» επαγγελματίες και εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει τάξη επαγγελματιών που να μην έχει επηρεαστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Από τον περιπτερά της γειτονιάς μας μέχρι τον κρεοπώλη, το κομμωτήριο, το κατάστημα, τη φρουταρία, το οδοντιατρείο. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Άλλους αναμένεται να βοηθήσει το ενδεικτικό πρόγραμμα - ωράριο διακοπών παροχής ρεύματος που ανακοινώνει η ΑΗΚ, άλλους όχι. Αλλά και αυτό την τελευταία στιγμή, εκ των πραγμάτων μπορεί να τεθεί… εκτός προγράμματος, λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων. Και όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, αυξάνονται και τα προβλήματα.
Για τους επαγγελματικούς κλάδους, οι διακοπές στο ρεύμα εξυπακούουν σημαντικές οικονομικές απώλειες, ιδιαίτερα για όσους διαθέτουν ευπαθή προϊόντα, όπως οι φρουταρίες, τα κρεοπωλεία, τα περίπτερα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν τολμούν να ανοίξουν το ψυγείο του παγωτού για παράδειγμα, για να μη χάσει ψύξη. Κάποιοι κατανοούν το πρόβλημα στην ενέργεια μετά τη μεγάλη τραγωδία στο Μαρί, που θα μας σημαδεύει για πάντα, και προσβλέπουν σε ένα καλύτερο αύριο.

«Πετούμε φθαρτά με τα κασόνια»

Στις φρουταρίες οι ζημιές είναι μεγάλες, λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φρουταριών, αφού η εναλλαγή της θερμοκρασίας από τους είκοσι βαθμούς που είναι ρυθμισμένα τα κλιματιστικά για να διατηρούνται τα φρούτα και τα φθαρτά, ο υδράργυρος μέσα σε λίγα λεπτά ανεβαίνει στους 40 και 50 βαθμούς, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να αλλοιώνονται και να καταλήγουν στους καλάθους των αχρήστων. Το περιστατικό στο Μαρί, τονίζει, θα είναι «η χαριστική βολή» για τον κλάδο.

Πόλυς Καττάσης-Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φρουταριών:
«Ήταν η χαριστική βολή στις φρουταρίες οι διακοπές στο ρεύμα. Έχουμε να κάνουμε με ευπαθή προϊόντα, φθαρτά και φρούτα, τα οποία χαλούν ή αλλοιώνονται και τα πετάμε. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το σκαμπανέβασμα των θερμοκρασιών από τους 20 βαθμούς που είναι κάτω από το κλιματιστικό, στους 40 βαθμούς μόλις κλείσει το ρεύμα, ή όταν υπάρχει τζαμαρία μέχρι και τους 50 βαθμούς, πώς θα ψωνίσει ο πελάτης. Είναι καταστροφή για μας… πετούμε με τα κασόνια εμπορεύματα καθημερινά πλέον. Δεν μπορεί να μας βοηθήσει σε κάτι το να ανακοινώνονται από την προηγούμενη οι ώρες διακοπής, αφού πάλι δεν αποφεύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες.
Από την άλλη, άρχισαν να χαλούν τα ψυγεία το ένα πίσω από το άλλο, με το να αναβοσβήνουν συνεχώς. Οι κομπρεσόροι καίγονται συνεχώς και κοστίζουν αρκετά λεφτά για επιδιόρθωση. Ξεκινούν οι τιμές τους από τις τρεις χιλιάδες, μέχρι τις οκτώ χιλιάδες ευρώ. Αν συνεχίσει γι' ακόμα δύο - τρεις μήνες αυτή η κατάσταση, για τον κλάδο μας θα είναι πλήρης η καταστροφή, αφού από τη μια θα πετάμε τα φθαρτά και τα φρούτα, ενώ από την άλλη οι βλάβες στους ψυκτικούς θαλάμους θα μας αποτελειώσουν.
Αποταθήκαμε με υπόμνημά μας στο Υπουργείο Εργασίας και ζητούμε τουλάχιστον να παραμένουμε ανοικτοί καθ’ όλες τις ημέρες της βδομάδας και να εκδοθεί κατ’ επείγον ένα σχετικό διάταγμα για τις Κυριακές και αργίες. Αν μη τι άλλο, να βγάζουμε κάποια από τη ζημιά. Ο κόσμος από την ημέρα του τραγικού συμβάντος στις 11 Ιουλίου μείωσε τις αγορές του. Δεν είναι υπερβολή, αλλά μετά το περιστατικό στο Μαρί παρατηρήθηκε και κατακόρυφη μείωση στις τιμές, σε ορισμένα φθαρτά και φρούτα μέχρι και 150%, αφού περιορίζεται και η ζήτηση».
Κλείνουν τα κρεοπωλεία
Τα κρεοπωλεία αναγκάζονται να κλείνουν κατά τις ώρες διακοπής ρεύματος, καθώς κάθε φορά που ανοίγει το ψυγείο η θερμοκρασία ανεβαίνει, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό. Έτσι προτιμούν και είναι φυσικό να μην εξυπηρετούν τους πελάτες τους για τις δύο με τρεις ώρες που σημειώνεται διακοπή στην παροχή. Όμως ο πελάτης θα ξαναρθεί αργότερα;
Νεόφυτος Κωνσταντίνου-κρεοπώλης: «Οι διακοπές στο ρεύμα σίγουρα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο μας, διότι αναγκαστικά την ώρα που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος κλείνουμε τα κρεοπωλεία, διότι δεν μπορούμε να ανοίγουμε τα ψυγεία συνεχώς και να χάνουν ψύξη. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τους πελάτες μας που έρχονται να ψωνίσουν και τους λέμε να έρθουν αργότερα. Ιδιαίτερη ταλαιπωρία παρουσιάστηκε στο αρχικό στάδιο, μετά το συμβάν, όταν οι διακοπές στο ρεύμα γίνονταν δύο φορές την ημέρα. Εκείνες τις ημέρες δεν εργαστήκαμε καθόλου. Είναι ασφαλής ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε να μην ανοίγουμε τα ψυγεία, καθώς για το χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει το ρεύμα διατηρείται ικανοποιητική θερμοκρασία στο εσωτερικό, ώστε να μην πάθει οτιδήποτε το εμπόρευμα. Όμως σίγουρα μειώνεται η πελατεία, αφού κάποιοι πελάτες δεν μπορούν να ψωνίσουν αργότερα και ίσως να μην ξαναρθούν».

Πιστολάκι… στον κρόταφο

Ούτε τα περίπτερα, ούτε τα κομμωτήρια έμειναν ανεπηρέαστα. Η ταλαιπωρία είναι αφάνταστη και γι’ αυτούς. Στα περίπτερα κάποιοι επιστράτευσαν ειδικά ψυγεία που διατηρούν χαμηλή τη θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο, ενώ στα κομμωτήρια ακόμα και το πιστολάκι μαλλιών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ρεύμα.

Σταύρος Παπαθωμά-ιδιοκτήτης περιπτέρου:
«Η μοναδική λύση μόλις διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι να μην ανοίγω το ψυγείο του παγωτού, που είναι και το πιο ευπαθές, για να μη φεύγει η ψύξη. Έτσι δεν πωλώ εκείνες στις ώρες, ούτε παγωτό ούτε πάγο. Το να πουλήσω ένα παγωτό και να χάσω είκοσι γιατί θα λιώσουν, δεν είναι λύση. Τα γάλατα τα βάζω σε ειδικό ψυγείο όπου διατηρείται η χαμηλή θερμοκρασία. Αγόρασα ειδικό κομπιούτερ με μπαταρία, όσο δε τις αποδείξεις, αυτές τις βγάζω χειρόγραφες. Είναι ταλαιπωρία σίγουρα».
Παντελίτσα Δημητρίου-κομμώτρια: «Πώς θα εργαστούμε… απλώς έρχονται και φεύγουν οι πελάτες, γιατί χωρίς ρεύμα δεν μπορούμε να δουλέψουμε τα μηχανήματα… ούτε καν το πιστολάκι μαλλιών. Ο πελάτης δεν θα έρθει να κόψει τα μαλλιά του, ή να κτενιστεί μέσα στη ζέστη. Η εργασία μειώθηκε σημαντικά και αν ρυθμιστεί το ωράριο διακοπών της παροχής με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι ακριβής η τήρησή του, τότε θα μπορέσουμε να κλείσουμε τα ραντεβού μας σε ώρες που θα υπάρχει ρεύμα».

Χειρόγραφες αποδείξεις

Κρίστης Δημητρίου-Εκπρόσωπος των καταστηματαρχών του κέντρου της Λεμεσού: «Τώρα που περιορίζεται στις δυόμισι περίπου ώρες η διακοπή ρεύματος και μία φορά την ημέρα, είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, αλλά εκείνο το χρονικό διάστημα δεν έρχονται πελάτες και ουσιαστικά είναι νεκρός χρόνος. Είναι υπερβολική η ζέστη, δεν μπορεί ο πελάτης να παραμείνει μέσα στο κατάστημα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιστωτικές κάρτες στα μηχανήματά μας, ούτε αποδείξεις μπορούμε να βγάλουμε και δημιουργείται ένα πρόβλημα για το χρονικό αυτό διάστημα. Οι αποδείξεις που δίδονται όταν υπάρχει διακοπή είναι χειρόγραφες, ή μετά την επάνοδο του ρεύματος, οι τουρίστες τουλάχιστον που παίρνουν πίσω το ΦΠΑ επανέρχονται και τους εκδίδουμε κανονική απόδειξη, για να μπορέσουν να το εισπράξουν».
Με την ένεση στο στόμα
Χωρίς ρεύμα, πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα οδοντιατρείο; Απλώς δεν μπορεί και όσο και αν θέλει κάποιος να αποκτήσει γεννήτριες για τα μηχανήματα και τα κλιματιστικά, το κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Νίκη Χατζησπύρου Παντελίδου-οδοντίατρος: «Ακυρώνουμε ραντεβού και υπάρχει μια αναστάτωση. Κάποιοι συνάδελφοι αναγκάζονται να αγοράζουν γεννήτριες, αλλά για τα μηχανήματά μας και τα συστήματα κλιματισμού χρειάζεται μεγάλης παραγωγής μηχανή και είναι ασύμφορη όσον αφορά το κόστος.
Επηρεάζεται και ο ασθενής και ο οδοντίατρος, ακόμα και ψυχολογικά, από μια διακοπή ρεύματος στην ώρα μιας θεραπείας. Βάζει την ένεση, κάνει την αναισθησία ένας γιατρός και μένει η εργασία στη μέση… μπορεί να έχει και πόνο ο ασθενής. Μετά μπορεί να θέλει ξανά ένεση για να συνεχίσει η εργασία και είναι μια γενική αναστάτωση».

Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 31/07/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire