ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 1 août 2011

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ηλεκτρογεννήτριες

Περιζήτητες οι γεννήτριες

 


Της Νατάσας Ευριπίδου

Μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ανάρπαστες έγιναν οι γεννήτριες στην αγορά, αφού ήταν πολλοί εκείνοι που έτρεξαν να προλάβουν για να… καταπολεμήσουν τις διακοπές ρεύματος.
Επαγγελματίες στο χώρο του εμπορίου των γεννητριών ανησυχούν μήπως συμβούν ατυχήματα λόγω κακών εγκαταστάσεων σε σπίτια και υποστατικά

Η αγορά μιας γεννήτριας μπορεί να εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ασφάλειας αν δεν είναι εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αν δεν ξέρετε το ποιόν του προμηθευτή.
Μετά τις μεγάλες ανάγκες που προέκυψαν από τη ζήτηση των γεννητριών, καταγράφηκαν πολλά «παρατράγουδα» με ερασιτέχνες εμπόρους που διέθεσαν στην αγορά γεννήτριες μη εναρμονισμένες με την Ε.Ε.
Επαγγελματίες στο χώρο του εμπορίου των γεννητριών ανησυχούν καθώς υποστηρίζουν ότι ίσως δεν θα αργήσουμε να δούμε ατυχήματα λόγω κακών εγκαταστάσεων γεννητριών σε σπίτια και υποστατικά.
«Ξεπουλήσαμε και περιμένουμε κι άλλες»

Ιδιοκτήτες ιατρείων, περιπτέρων, κρεοπωλείων, φρουταριών, φούρνων, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων γενικότερα, έτρεξαν από τις πρώτες ημέρες να προμηθευτούν γεννήτριες προκειμένου να διασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται χρόνια στο παζάρι με το εμπόριο των ηλεκτρογεννητριών.
Γιώργος Αναστασίου: «Πουλήσαμε όσες γεννήτριες είχαμε στοκ από τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας στο Μαρί. Απευθύνθηκαν σ' εμάς, ιδιώτες γιατροί, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ενώ πωλήσαμε και για οικιακή χρήση. Προτιμάται η κλειστού τύπου γεννήτρια, η οποία δεν κάνει μεγάλο θόρυβο. Ακόμη η ζήτηση των γεννητριών είναι μεγάλη. Ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία των παραγγελιών και εισάγουμε μεγάλο αριθμό για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Ο καταναλωτής ζητά γεννήτρια "χθες" και την θέλει άμεσα».
Κίκης Πέτεβης: «Από την ημέρα της τραγωδίας διαθέσαμε στους καταναλωτές μερικές χιλιάδες γεννήτριες όλων των μεγεθών και όλων των τύπων. Η εταιρεία που εκπροσωπώ, διαθέτει σειρά γεννητριών από 4 - 3.250 kva και οι τιμές τους ξεκινούν από 600 ευρώ και ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες και η τιμή είναι αναλόγως της ποιότητας και του τύπου. Για να εγκατασταθούν οι γεννήτριες, πρέπει να συνδέονται από αδειούχους ηλεκτρολόγους με το δίκτυο της ΑΗΚ, γι' αυτό και οι προδιαγραφές πρέπει να είναι οι ενδεικνυόμενες βάσει των προνοιών της Ε.Ε. Ωστόσο φάνηκαν ήδη στην αγορά φαινόμενα κακής ποιότητας και τίθεται θέμα προδιαγραφών γιατί είναι επικίνδυνες οι ηλεκτρογεννήτριες που δεν τηρούν ορισμένες προδιαγραφές».
Δημήτρης Καρπής: «Περιμένουμε να έρθουν και άλλα φορτία ηλεκτρογεννητριών από την Ευρώπη από διάφορους αντιπροσώπους μας, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο παζάρι και τα αποθέματά μας τελειώνουν».

Προσοχή στην ποιότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν βλάβες που οφείλονται σε γεννήτριες, οι οποίες δεν τηρούσαν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και δημιουργούσαν μεγαλύτερα προβλήματα παρά να λύνουν το πρόβλημα της μη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης διατέθηκαν στο παζάρι γεννήτριες από ερασιτέχνες εμπόρους που διέθεσαν στην αγορά προβληματικές γεννήτριες ή που δεν τηρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Ακόμη, αισθητή έκαναν την παρουσία τους στην αγορά και γεννήτριες από τα κατεχόμενα, για τις οποίες, όμως, εξέδωσε διάταγμα το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και η ΑΗΚ και σύμφωνα με το οποίο πληροφορούν το κοινό ότι οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που ηλεκτροδοτούνται από ηλεκτρογεννήτριες, θα πρέπει να κατασκευάζονται και ελέγχονται με βάση τις σχετικές πρόνοιες των Περί Ηλεκτρισμού Νόμων και Κανονισμών.
Τονίζεται ότι, σύμφωνα με την πιο πάνω Νομοθεσία, οι εργασίες που σχετίζονται με τις πιο πάνω ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να εκτελούνται μόνο από αδειούχους επαγγελματίες, οι οποίοι κατέχουν σε ισχύ Πιστοποιητικό Εγγραφής που εκδίδεται με βάση τις πρόνοιες των περί Ηλεκτρισμού Κανονισμών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η μη τήρηση των πιο πάνω Προνοιών της Νομοθεσίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε πρόσωπα και περιουσίες. Ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή δεν επιτρέπει το εμπόριο γεννητριών από τα κατεχόμενα, δηλ. την αγορά τους. Επιτρέπει μόνο τη διακίνηση γεννητριών για προσωπική χρήση και για προσωρινή περίοδο μέχρι 6 μήνες το αργότερον. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να φέρει μόνο 1 γεννήτρια, την οποία θα δηλώσει ότι είναι για τη διεύθυνση του υποστατικού του.
Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, που παρήγγειλαν ήδη γεννήτριες και θα καθυστερήσουν να φθάσουν στο νησί, να καλύψουν προσωρινά τις ανάγκες τους και στη συνέχεια να τις επιστρέψουν πίσω στα κατεχόμενα. Εντός της περιόδου των 6 μηνών η γεννήτρια θα πρέπει να επιστραφεί στα κατεχόμενα και το Τμήμα Τελωνείων έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης.
Τι να προσέξετε
ΣΤΗΝ περίπτωση τοποθέτησης γεννήτριας εντός εσωτερικού χώρου, θα πρέπει να μεριμνήσουμε:
α) για τον σωστό αερισμό του χώρου,
β) για την απομάκρυνση των καυσαερίων του κινητήρα και
γ) για τη μη μετάδοση θορύβου στους γειτονικούς χώρους του κτιρίου και στο περιβάλλον.
Από τη στιγμή της διακοπής του ρεύματος απαιτείται χρονικό διάστημα αρκετών δευτερολέπτων μέχρι να ξεκινήσει τη λειτουργία της η ηλεκτρογεννήτρια και να παράγει σταθερή τάση εξόδου για τροφοδότηση φορτίων.
Επίσης σημαντικό είναι να ζητήσετε τα σχέδια εγκατάστασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, η εταιρεία που θα σας προμηθεύσει θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, διότι ίσως χρειαστείτε τεχνική υποστήριξη αλλά και ανταλλακτικά.
Πού και πώς χρησιμοποιούνται

Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ή ηλεκτρογεννήτριες χρησιμοποιούνται ως εφεδρική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης του δικτύου της ΑΗΚ ή ακόμα και ως κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση μη ύπαρξης δικτύου ή ανεπάρκειας.
Η χρήση τους είναι αναγκαία όταν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία κρίσιμων εγκαταστάσεων σε 24ωρη βάση (π.χ. ψυκτικών θαλάμων, χειρουργείων, παραγωγικών διαδικασιών, αντλιοστασίων κ.λπ) έναντι διακοπών ηλεκτροδότησης από την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ισχύς τους ξεκινάει από τα 900 ΚVA και φτάνει έως και τα 3000 KVA.
Οι τιμές τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε η «Σ» από τους εμπόρους του είδους, αρχίζουν από 600 ευρώ και φθάνουν τις μερικές χιλιάδες αναλόγως με το μέγεθος και την ποιότητά τους.
Ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος αποτελείται από:
* κινητήρα,
* γεννήτρια,
* σύστημα ψύξης,
* σύστημα εκκίνησης (μίζα) με συσσωρευτή (μπαταρία) και διάταξη φόρτισης............
* πίνακα αυτοματισμού και ελέγχου,
* δεξαμενή καυσίμου,
* βάση έδρασης
Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) διακρίνονται ανάλογα:
* με την τάση εξόδου: σε μονοφασικά και τριφασικά,
* με το σύστημα ψύξης: σε αερόψυκτα και υδρόψυκτα,
* με το είδος κινητήρα: σε πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα,
* με το κέλυφος: σε ανοιχτού τύπου (τοποθετούνται μόνο σε εσωτερικό χώρο) και με ηχομονωτικό κάλυμμα (τοποθετούνται σε εσωτερικό χώρο ή και στην ύπαιθρο),
* με τον αυτοματισμό εκκίνησης: σε χειροκίνητης λειτουργίας και αυτόματης λειτουργίας,
* με τη βάση έδρασης: σε σταθερά και τροχήλατα.

Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 31/07/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire