ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 6 octobre 2011

Κύπρος - Μειωμένη η συμμετοχή των γυναικών στην εξουσία

Λίγες οι υποψηφιότητες για τις εκλογές, 
μικρό ποσοστό εκπροσώπησης
 

Φωτογραφία
 
Της  ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΝΑΓΗ 
Οι γυναίκες στην Κύπρο είναι πέραν του μισού του πληθυσμού. Αυτό συνεπάγεται και αριθμητική υπεροχή τους στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο, η συμμετοχή τους στα Κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πέρα για πέρα απογοητευτική.
Αυτό άλλωστε συνεπάγεται και από τη θλιβερή θέση που κατέχει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων της πολιτικής και δημόσιας ζωής. Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή εκείνη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου αποκάλυψε τη «γύμνια» της πολιτικής ζωής του τόπου σε ό,τι αφορά τη γυναικεία παρουσία. Οι αριθμοί εξάλλου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από τις 56 έδρες της Βουλής, μόνο οι έξι καταλαμβάνονται από γυναίκες.
Η ανάλυση, εξάλλου, των στατιστικών στοιχείων του Μαΐου κάνει το φαινόμενο ακόμα πιο ορατό και το γεγονός έχει αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης από την Επίτροπο Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, η οποία ως Αρχή Ισότητας, κάνει την παρέμβασή της σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Δεκέμβρη.
Την απογοητευτική κατάσταση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή του τόπου αποδεικνύουν οι αριθμοί που προκύπτουν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Σε αυτούς άλλωστε τους αριθμούς βασίζει, σε μεγάλο μέρος, τα συμπεράσματά της και η Επίτροπος Διοικήσεως.
Αναλυτικά:
- Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων βουλευτών μειώθηκε περίπου στο ½ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2006.
- Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, μόνο 98 γυναίκες ήταν υποψήφιες για τις 56 έδρες της Βουλής σε σύνολο 412 υποψηφίων, ενώ το 2006 διεκδίκησαν έδρα στη βουλή 113 γυναίκες.
- Εξαιτίας της ολιγάριθμης παρουσίας των γυναικών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές του 2011 ήταν ελάχιστος και ο αριθμός εκείνων που εξελέγησαν. Μόνο έξι γυναίκες υποψήφιες κατέλαβαν έδρα στο σύνολο των 56 εδρών.
Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προκύπτει: - Στην επαρχία Λευκωσίας, μεταξύ των 142 υποψηφίων βουλευτών για 20 έδρες, υπήρχαν 32 γυναίκες υποψήφιες από τις οποίες εξελέγησαν οι τέσσερις.
- Στην επαρχία Λεμεσού για τις 12 έδρες υπήρχαν 86 υποψήφιοι μεταξύ των οποίων 20 γυναίκες. Εξελέγη μόνο μία.
- Στην επαρχία Λάρνακας τις έξι έδρες διεκδίκησαν 50 υποψήφιοι. Οι γυναίκες στο σύνολο αυτό ήταν 12 και δεν εξελέγη καμία.
- Στην επαρχία Πάφου οι υποψήφιες γυναίκες ήταν οκτώ σε σύνολο 34 υποψηφίων που διεκδίκησαν τις τέσσερις έδρες. Καμία δεν εξελέγη.
- Στην επαρχία Κερύνειας για τρεις έδρες υπήρχαν 23 υποψήφιοι μεταξύ αυτών και έξι γυναίκες. Επίσης καμία δεν εξελέγη.
Στην Ε.Ε.24%, στην Κύπρο 10,7%
- Οι έξι γυναίκες βουλευτές στο σύνολο των 56 βουλευτών αντιπροσωπεύουν ποσοστό 10,7% το οποίο είναι μικρότερο σε σχέση με το ποσοστό των γυναικών που είχαν εκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2006. - Τότε είχαν εκλεγεί οκτώ γυναίκες υποψήφιες, που αντιπροσώπευαν ποσοστό 14,6%. - Τα εν λόγω ποσοστά είναι κατά πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου συμμετοχής των γυναικών στα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, ο οποίος ανέρχεται στο 24%.
Δεν είναι θέμα μόνο αριθμητικής ισότητας
Η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή δεν είναι θέμα μόνο αριθμητικής ισότητας αλλά αφορά ένα ευρύτερο φάσμα κοινωνικών ζητημάτων, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως. Με την ισόρροπη συμμετοχή, σημειώνει, «επιδιώκεται η συνδρομή της πολιτείας για την υπέρβαση των διακρίσεων, ώστε το πολιτικό δικαίωμα των γυναικών για εκπροσώπησή τους στους θεσμικούς φορείς άσκησης πολιτικής να περιέλθει από τη θεωρητική στην πραγματική διάστασή του». Στη βάση αυτή, η εξισορρόπηση της συμμετοχής των δύο φύλων σε αυτούς τους φορείς «θα αντανακλά τη σύνθεση της κοινωνίας και θα είναι εξέλιξη με προοπτική την ποιοτική αλλαγή στον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας, τόσο στο κεντρικό όσο και στο τοπικό επίπεδο και η βάση για την περαιτέρω ενδυνάμωση του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, της λειτουργικότητας και της ανάπτυξης εκείνων των μηχανισμών του που θα συμβάλλουν στη διαρκή κοινωνική πρόοδο και ευημερία».
Αρνήθηκαν να προβάλουν φιλμάκι
ΕΚΤΟΣ από τα απογοητευτικά στοιχεία που καταγράφηκαν κατά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως τέθηκε και καταγγελία η οποία διερευνάται και αφορά την άρνηση Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης να προβάλει διαφημιστικό φιλμάκι με θέμα τη γυναικεία συμμετοχή. Αυτό, άλλωστε, ήταν και η αφορμή για τη διερεύνηση του ζητήματος και την έκδοση της σχετικής έκθεσης/τοποθέτη- σης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο Επίτροπος Διοικήσεως ως Αρχή Ισότητας έχει αρμοδιότητα μεταξύ άλλων να ενεργεί ως ανεξάρτητος φορέας κατά των διακρίσεων και για την προώθηση και προαγωγή της αρχής της ισότητας. Δυνάμει αυτής της αρμοδιότητας και του γεγονότος ότι έχει υποβληθεί καταγγελία στην Αρχή Ισότητας, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση και αφορά την άρνηση του ΡΙΚ να προβάλει τηλεοπτικό φιλμάκι σχετικά με τη γυναικεία υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του 2011». Το γεγονός, «σε συνδυασμό και με το ότι ήδη άρχισε η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, με οδήγησαν στην απόφαση να τοποθετηθώ ως Αρχή Ισότητας στο πιο πάνω θέμα».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 06/10/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire