Το φάντασμα Καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και τραπεζίτες παλεύουν με την κρίση χρέους της ηπείρου τους, η μνήμη της Lehman Brothers τους στοιχειώνει. Το φάντασμα της Lehman είναι πανταχού παρόν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επενδυτών, οι οποίοι πασχίζουν να αποτρέψουν χρεοκοπίες παγιδευμένων χωρών όπως η Ελλάδα.
Ενα από τα κύρια διδάγματα από την περίπτωση της Lehman είναι ότι ακόμη και οι σχετικά μικρές αποτυχίες -η τράπεζα ήταν μόνο η τέταρτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα επενδύσεων όταν χρεοκόπησε- μπορούν να προκαλέσουν ολέθριες επιπτώσεις. Στην περίπτωση της Lehman, οι άλλες μεγάλες τράπεζες με τις οποίες συναλλασσόταν εκτέθηκαν σε ζημίες λόγω της χρεοκοπίας της. Αυτό ήταν αρκετά κακό. Η καταστροφή όμως μεγιστοποιήθηκε επειδή ουδείς γνώριζε ποιος άλλος κινδυνεύει. Ετσι ο δανεισμός μεταξύ τραπεζών πάγωσε ολοκληρωτικά. Η εμπιστοσύνη που στηρίζει το οικονομικό σύστημα εξατμίστηκε. Μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα έχει ανάλογες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
THE INDEPENDENTΧάοςΜπορεί τις επόμενες ημέρες οι συναντήσεις των ηγετών της Ε.Ε. και των υπουργών Οικονομικών να διαδέχονται η μία την άλλη σε μια προσπάθεια διάσωσης της Ευρωζώνης, αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί. Για αυτό θεσμοθετήθηκε έπαθλο ύψους 250 χιλιάδων στερλινών, το οποίο θα κερδίσει αυτός ή αυτοί που θα προτείνουν μια μέθοδο εξόδου από την Ευρωζώνη για όποιον το επιθυμεί. Εκθεση της Open Europe αναφέρει ότι για την ενίσχυση των τραπεζών απαιτούνται 370 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μόνο ένα στάδιο της αναδιάρθρωσης στη Ζώνη του ενιαίου νομίσματος που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» 60% του ελληνικού χρέους. Ομως αυτή η αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και υπό όρους. Ακόμα αν αυτές οι κινήσεις επιτρέψουν τη μακροημέρευση της Ευρωζώνης, δεν θα επιλύσουν τα ουσιαστικά δομικά της προβλήματα. Κατά συνέπεια η επόμενη κρίση καραδοκεί. Το χρηματικό έπαθλο για την εξεύρεση μεθόδου εξόδου από την Ευρωζώνη στοχεύει στο να προσελκύσει τους καλύτερους οικονομολόγους ώστε να βρεθεί κάποια λύση σε αυτό το κενό που υπάρχει σήμερα. Εάν τα καταφέρουν, η Ε.Ε. δεν θα βυθιστεί σε χάος που θα σημάνει το τέλος των πάντων.
EL PAISΕπιτυχημένη απεργίαΣε κάθε ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία απαντά με μια κινητοποίηση μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Σε αυτό το κλίμα της πίεσης που τροφοδοτήθηκε από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι όμηρος των διαμαρτυριών, η Ελλάδα έζησε την πρώτη από τις δύο ημέρες γενικής απεργίας εναντίον των μέτρων λιτότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωσαν περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι. Ηταν η πιο επιτυχημένη εκδήλωση διαμαρτυρίας από τότε που ξέσπασε στην Ελλάδα η κρίση. Η βιομηχανία, η εκπαίδευση, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι τράπεζες, τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέλυσαν από την απεργία των εργαζομένων. Δικηγόροι, εργαζόμενοι στα τελωνεία, οδηγοί ταξί και φαρμακοποιοί συμμετείχαν στην απεργία, ενώ κλειστά έμειναν τα πρατήρια βενζίνης, τα αρτοποιεία και τα εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα, τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους της Αθήνας, παρά την επιστράτευση των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας την οποία διέταξε η κυβέρνηση.
FTΑναδιανομή τώραΟ οικονομικός αναλυτής Ντιρκ Μίλερ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι αγορές θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα – στο οποίο θα περιλαμβάνεται και σοβαρή αναδιανομή εισοδημάτων από πάνω προς τα κάτω. «Κύριε Μίλερ, ποια λύση βλέπετε για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους;». «Καμία. Πιστεύω ότι το τραπεζικό μας σύστημα έχει τελειώσει. Οι χρεοκοπίες κρατών είναι μέρος του συστήματος εδώ και αιώνες. Εγώ θα τις ονόμαζα reset (επανεκκίνηση). Η αναδιανομή κάποιες φορές παίρνει τη μορφή της νομισματικής μεταρρύθμισης, κάποιες φορές της διαγραφής χρέους. Οι λίγοι που έχουν απαιτήσεις από το κράτος θα χάσουν κάτι και έτσι οι μάζες θα ανακουφιστούν, γιατί θα πληρώνουν μικρότερο μέρος του εισοδήματός τους σε φόρους». «Σοβαρολογείτε;». «Απολύτως. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως ήταν το Νιου Ντιλ στην Αμερική. Και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα. Βουλευτής του SPD πρότεινε να επαναφέρουμε τη νομοθεσία για την ίση κατανομή των βαρών και στη Γερμανία. Πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε. Δεν είναι αριστερή ρητορεία, είναι η κατανόηση του πώς λειτουργεί το σύστημα».
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 20/10/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire