Του Κώστα Καρκαγιάννη
Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν σενάρια νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να το μειώσουν κατά 70-100 δισ. ευρώ και να το περιορίσουν κοντά στο 100% του ΑΕΠ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, επικαλούμενο ανώνυμους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Επικρατέστερη εκδοχή είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και ενδεχομένως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αναφέρει το πρακτορείο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πλέον θα περιλαμβάνει και τον επίσημο τομέα (OSI), είναι η «τελευταία ευκαιρία» προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Στόχος της νέας αναδιάρθρωσης θα είναι η περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 30% ή κατά περίπου 70-100 δισ. ευρώ, καθώς πλέον γίνεται αντιληπτό ότι, αφενός η πρώτη αναδιάρθρωση τον περασμένο Μάρτιο δεν ήταν επαρκής και αφετέρου η ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος κατά τους πρόσφατους μήνες έχουν καταστήσει ανέφικτη την επίτευξη των στόχων. Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πλέον πρόθυμο να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος αν δεν αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Ρόιτερς η επικρατέστερη εκδοχή είναι το κόστος της δεύτερης ελληνικής αναδιάρθρωσης να το «σηκώσουν» η ΕΚΤ και οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι μερικές τράπεζες και η ίδια η ΕΚΤ θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση. Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Ρόιτερς. Οι σχετικές συζητήσεις και ο σχεδιασμός βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αναφέρει το Ρόιτερς, ωστόσο ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στις συζητήσεις, αναφέρει ότι «αν έπρεπε να πω πόσες πιθανότητες υπάρχουν για εμπλοκή του επίσημου τομέα στην Ελλάδα, θα έλεγα 70%».
Μια από τις επιλογές που εξετάζονται σε σχέση με το νέο ελληνικό «κούρεμα» είναι να απομειωθεί κατά 30% η αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η συνολική αξία των δανεικών που έχει λάβει η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα, δηλαδή από τους εταίρους στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέρχεται σε 220-230 δισ. ευρώ. Συνεπώς ένα «κούρεμα» αυτών των δανεικών θα απέφερε λίγο περισσότερα από 70 δισ. ευρώ, ακόμη και 100 δισ. ευρώ ανάλογα με τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί. Μάλιστα, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ανάγκη να «κουρευτούν» και τα δάνεια από τον επίσημο τομέα εξετάστηκε και στο πλαίσιο της πρώτης αναδιάρθρωσης του Μαρτίου, ωστόσο απορρίφθηκε ως πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή πολιτικά. «Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν καταφέραμε να “κουρέψουμε” τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Αυτό ήταν πραγματικά, πραγματικά, ανόητο», αναφέρει αξιωματούχος. Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, εφόσον συμβεί, θα βοηθήσει και στην πτώση των επιτοκίων Ισπανίας και Ιταλίας, καθώς η ΕΚΤ θα χάσει το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή που έχει εξασφαλίσει, γεγονός που θα κάνει πολύ αποτελεσματικότερο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Economist εκτιμάει ότι η Αθήνα έχει στη διάθεσή της μόνο μερικές εβδομάδες προκειμένου να προσδιορίσει αξιόπιστα μέτρα περικοπής του ελλείμματος κατά 14,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014. Αν η Αθήνα δεν πείσει την τρόικα και το Eurogroup ότι τα νέα μέτρα λιτότητας είναι ρεαλιστικά, τότε δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σε αυτή την περίπτωση η οικονομία θα «στεγνώσει», μισθοί και συντάξεις στον δημόσιο τομέα δεν θα πληρωθούν και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί εντός μερικών εβδομάδων, εκτιμάει ο Economist. Αυτή ακριβώς την έξοδο φαίνεται να ονειρεύεται ο υπουργός Οικονομικών της Λεττονίας κ. Αντρις Βιλκς, ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λεττονίας ότι «δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ η ψευδαίσθηση πως η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωζώνη. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε η Ελλάδα να εκδιωχθεί το συντομότερο δυνατό από την Ευρωζώνη, με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες», είπε ο κ. Βιλκς εξηγώντας ότι η Ελλάδα καθυστερεί την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Πάντως, εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι η θέση του Βερολίνου περί της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ότι δηλαδή δεν κινδυνεύει αν εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δεν έχει αλλάξει.
Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές Από πολιτικής απόψεως είναι ευκολότερο για τους πολιτικούς να επιβάλουν ένα «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες, ακόμη και αν πρόκειται για την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες, από το να κουρέψουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις, διότι αυτό θα σημαίνει ότι τις ζημίες θα τις πλήρωναν οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης. Ωστόσο, και αυτή η επιλογή κρύβει προβλήματα, αφού αρκετές εθνικές κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση, εκτίμησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Ρόιτερς. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι κεντρικές τράπεζες της Γαλλίας, της Μάλτας και της Κύπρου είναι οι πλέον εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα και πιθανότατα θα χρειάζονταν κεφαλαιακή ενίσχυση. Δύο άλλοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι και η ΕΚΤ θα χρειαστεί επανακεφαλαιοποίηση. «Το προτιμότερο θα ήταν οι ζημίες να καταγραφούν στα βιβλία της ΕΚΤ. Μετά θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά πολύ πιο εύκολα αποδεκτό από το να υποστούν ζημία οι φορολογούμενοι» εξήγησε αξιωματούχος. Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση συγκεκριμένων εθνικών κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, ένας από τους τέσσερις ανώνυμους αξιωματούχους που μίλησαν στο Ρόιτερς απάντησε ότι «η Γαλλία έχει τεράστια έκθεση. Πολύ μεγάλη». Ερωτηθείς αν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα έχει ως συνέπεια την επανακεφαλαιοποίηση ορισμένων κεντρικών τραπεζών, απάντησε: «Ναι, αλλά και τι έγινε;». Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου και της Μάλτας δεν απάντησαν στα ερωτήματα του Ρόιτερς, ενώ η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας παρέπεμψε στην ΕΚΤ.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 28/07/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire