ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 29 juillet 2012

Ελλάδα - Πετάλι στην Αθήνα με λίγα ευρώ



Τα καταστήματα ενοικίασης ποδηλάτων στην πόλη πληθαίνουν και οι επιλογές είναι πολλές






Της Ιωάννας Φωτιάδη
Ρομαντικές βόλτες στα στενάκια της Πλάκας, ποδηλατάδες στον παραλιακό άξονα της Αθήνας, αλλά και μετακινήσεις «ρουτίνας» στο κέντρο της πόλης με ποδήλατο είναι πλέον εφικτές για όλους - ποδηλάτες και μη. Καταστήματα ενοικίασης ποδήλατων, που λειτουργούν στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, «ξεφυτρώνουν» χρόνο με τον χρόνο στην Αθήνα εξυπηρετώντας Αθηναίους αλλά και ξένους επισκέπτες. Στα περισσότερα, που βρίσκονται στα πέριξ του Μουσείου της Ακρόπολης, μπορεί κάποιος να νοικιάσει με αντίτιμο λίγων ευρώ ποδήλατο ανάλογα με τις ανάγκες του: ποδήλατο πόλης, ηλεκτρικό ποδήλατο, mountaibike, αλλά και παιδικά ποδήλατα ή εναλλακτικά καρεκλάκια που εφαρμόζουν στο πίσω μέρος του δίκυκλου.

«Το 85% των πελατών μας είναι Ελληνες από είκοσι πέντε έως σαράντα ετών» λέει στην «Κ» ο Μάνος, ιδιοκτήτης του athens by bike. «Πολλοί θέλουν να «αναμετρηθούν» με τις αντοχές τους και τις αποστάσεις προτού προβούν σε αγορά, που συνεπάγεται ένα αξιοσέβαστο κόστος» επισημαίνει ο ίδιος, «άλλοι πάλι έχουν πέσει θύμα κλοπής και έως ότου ξαναγοράσουν ποδήλατο αναπληρώνουν το κενό με τα δικά μας». Ο Μάνος θεωρεί ιδανική λύση το νοικιασμένο ποδήλατο «για όσους ζουν σε απομακρυσμένα προάστια, κατεβαίνουν στην Αθήνα με ΜΜΜ, αλλά θέλουν να μετακινηθούν εντός του κέντρου για διάφορες δουλειές. Με το ποδήλατο κερδίζουν χρόνο, χρήμα και κόπο». Μεσούσης, όμως, της τουριστικής περιόδου, υπάρχουν και πολλοί ξένοι, ένθερμοι ποδηλάτες στην πατρίδα τους, που επιθυμούν να γνωρίσουν την Αθήνα κάνοντας πετάλι. «Προέρχονται κυρίως από την Αμερική, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία». Μαζί με το ποδήλατο και τον εξοπλισμό ο Μάνος προσφέρει έναν χάρτη με τους πεζοδρόμους και τους δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας, που ενδείκνυνται για ποδηλατάδα. Για τους ενδιαφερομένους διοργανώνονται citytours. «Με το ποδήλατο μπορείς να δεις σημεία της πόλης, που με κανένα άλλο μέσο δεν θα ανακάλυπτες» υπογραμμίζει ο Βασίλης, ιδιοκτήτης του acropolis bike, που προτείνει τέσσερις ποδηλατοβόλτες «στον χώρο και τον χρόνο», από τους πρόποδες της Ακρόπολης έως το εμπορικό κέντρο και τον Εθνικό Κήπο.
Παρόλο που η Αθήνα θεωρείται μια πόλη μη φιλική στο ποδήλατο, οι παρατηρήσεις των ξένων ποδηλατών εκπλήσσουν ευχάριστα. «Παρατηρούν ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων, προφανώς λόγω του μεγάλου αριθμού μοτοσικλετών που κυκλοφορούν στην πόλη, αποδεικνύονται «προπονημένοι» στην ύπαρξη δικύκλων στους δρόμους», αναφέρει ο Μάνος. Ωστόσο, τον στενοχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι «οι περισσότεροι πελάτες δεν θέλουν ή δεν χρησιμοποιούν τον προσφερόμενο εξοπλισμό (αντανακλαστικό γιλέκο, κράνος)». Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό ατύχημα.
Μία πιο «συμμετοχική» μορφή της ποδηλασίας προτείνει ο ιδιοκτήτης του fubike, όπου διατίθενται τετράτροχα οχήματα, διθέσια ή τετραθέσια. «Δίνουμε τη δυνατότητα σε ένα ζευγάρι, μια τετραμελή παρέα ή οικογένεια να κάνει μαζί βόλτα συνομιλώντας και αγναντεύοντας τις ομορφιές του ιστορικού τριγώνου», διηγείται ο κ. Τάκης Ξύδης. Εν προκειμένω, «δεν είναι απαραίτητο να κάνουν όλοι πετάλι, έτσι αποκομίζουν την εμπειρία της ποδηλασίας ακόμα και άτομα με κινητικά προβλήματα».


Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 23/07/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire