ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 juillet 2012

Οι εισαγωγές φωτοβολταϊκών προμηνύουν νέο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ με Κίνα






Νέο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα, κυοφορεί η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας να θέσει στο στόχαστρό του τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών συστημάτων από τις ΗΠΑ με την προοπτική να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές του είδους. Πρόκειται για αντίποινα των κινεζικών αρχών κατά της απόφασης που έλαβε τον Μάιο η Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στο 35% των εισαγωγών κινεζικών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι αμερικανικές αρχές επικαλέσθηκαν τότε τις επιδοτήσεις που χορηγεί το Πεκίνο στην κινεζική βιομηχανία φωτοβολταϊκών προσφέροντας στις κινεζικές εταιρείες ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αμερικανικών.

Αντιδράσεις Κινεζικές εταιρείες του κλάδου, όπως οι Suntech Power Holdings STP.N, Yingli Green και Energy, επέκριναν τότε την επιλογή της Ουάσιγκτον και την κατηγόρησαν ότι απειλεί τη νεοπαγή βιομηχανία της αυξάνοντας το κόστος της και αναστέλλοντας, έτσι, την ανάπτυξή της. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, η απόφαση των αμερικανικών αρχών προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Πολλές αμερικανικές εταιρείες εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν επισημαίνοντας πως οι φθηνές εισαγωγές από την Κίνα έχουν ενθαρρύνει ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα σχετικά συστήματα στις στέγες τους. Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο και για τις αμερικανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών, μία μερίδα των οποίων έσπευσε τότε να εκφράσει ικανοποίηση για την επιβολή δασμών κατά των ανταγωνιστών από την Κίνα. Σύμφωνα, πάντως, με τους New York Times, το θέμα έχει διχάσει την αμερικανική βιομηχανία καθώς πολλές αμερικανικές εταιρείες επιμένουν ότι η φθηνή παραγωγή της Κίνας έχει ωφελήσει τις ΗΠΑ στο σύνολό τους. Επισημαίνουν ειδικότερα πως οι κινεζικές εταιρείες συχνά καταφεύγουν στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για την αγορά βιομηχανικού εξοπλισμού αναγκαίου για την κατασκευή φωτοβολταϊκών, ενώ οι κινεζικές εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συχνά προσλαμβάνουν Αμερικανούς.
Πλήγμα Αν, πάντως, το Πεκίνο επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές φωτοβολταϊκών, θα πληγούν αμερικανικές εταιρείες όπως η Hemlock και η MEMC Eletronic Materials αλλά και νοτιοκορεατικές όπως η OCI Corp.
Η νέα διελκυστίνδα της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο έχει προκαλέσει την αντίδραση της ένωσης αμερικανικών επιχειρήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, που κάλεσε τις δύο πλευρές να αποφύγουν τους δασμούς καθώς οδηγούν στην απώλεια θέσεων εργασίας και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ηλιακής ενέργειας έναντι των ορυκτών καυσίμων. Οι κινεζικές αρχές φαίνεται να έχουν εξοργισθεί από τις επικρίσεις των ΗΠΑ κατά της κινεζικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών.
Οι ΗΠΑ άσκησαν επί πολλά χρόνια πιέσεις στο Πεκίνο για να υιοθετήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων και να περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών ελέγχουν περισσότερο από 60% της παγκόσμιας αγοράς.
Η αμερικανική αγορά αντιπροσωπεύει το 20% των πωλήσεων που πραγματοποιούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες του κλάδου.

Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 28/07/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire