ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 juillet 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου - Η Κύπρος στο Ολυμπιακό στάδιο!



                         Ο Μάρκος Παγδατής με τη σημαία της Κύπρου


Η χώρα μας μπήκε 51η στην παρέλαση των εθνών στην Τελετή Έναρξης















Αργύρης Αργυρού και Μικαέλο Παπαδάκης
Το ρολόι έδειχνε 22:47 τοπική ώρα, 00:47 ώρα Κύπρου, όταν η κυπριακή σημαία ξεπρόβαλε από την καταπακτή, για ένατη φορά σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η χώρα μας άρχισε να εμφανίζεται στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού το 1980.
Πίσω από την Κούβα, στη θέση Νο51, σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, ο Μάρκος Παγδατής οδήγησε τον Ανδρέα Καριόλου, την Άννα Στυλιανού, τον Παύλο Κοντίδη και την Χρυσταλλένη Τρικωμίτη περιμετρικά του κατάμεστου από 80.000 θεατές Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου, πριν η κυπριακή σημαία καρφωθεί, πέντε λεπτά αργότερα, στον λόφο σημαιών.



Για την Τρικωμίτη είναι η πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιάδα. Ήταν η πρώτη φορά που τενίστας κράτησε τη σημαία της Κύπρου σε τελετή έναρξης, καθώς είχαν προηγηθεί τέσσερεις φορές σκοπευτές, τρεις αθλητές του στίβου και μια του τζούντο.
Με τα χρώματα της Κύπρου παρέλασαν συνολικά δεκατρία άτομα, όσοι και οι αθλητές της Κύπρου στους Αγώνες. Οι  Άγγλοι ήταν ιδιαίτερα τυπικοί ώστε να μην παρελάσει περισσότερος άτομα, ώστε οι θεατές να φύγουν πριν τις 00:30 για τα σπίτια τους.
Πέρα από τους πέντε αθλητές, παρέλασαν οι προπονητές Χατζηγεωργίου, Σμιρνόφ, Συμεωνίδης και Ράσκινα, η αρχηγός αποστολής Όλγα Πιπερίδου, ο βοηθός αρχηγός Αντώνης Γιωργαλλίδης, ο λειτουργός της ΚΟΕ Γιώργος Τερεζόπουλος και η ψυχολόγος της ομάδας, Μαρία Ψυχουντάκη. Παρόντες στις εξέδρες ήταν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ, Ουράνιος Ιωαννίδης και Χαράλαμπος Λόττας, αντίστοιχα.
Στο στάδιο ο ΧριστόφιαςΜεταξύ 120 αρχηγών κρατών, στα επίσημα βρισκόταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τη σύζυγό του Έλση, που προηγουμένως είχαν παρευρεθεί στη δεξίωση (με κοκτέιλ και καναπεδάκια) που παρέθεσε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η Βασίλισσα Ελισάβετ. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε η πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα, ενώ παρών ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Η Ελλάδα μπορεί να μην εκπροσωπήθηκε από τον αρχηγό του κράτος, όμως είχε την τιμητική της μπαίνοντας πρώτη στο στάδιο, ενώ η ορχήστρα έπαιξε τους «Δρόμους της Φωτιάς» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τις παρεμβάσεις του κωμικού Ρόουαν Άτκινσον.
Οι ιστιοπλόοι Καριόλου και Κοντίδης έκαναν ταξίδι τριών και πλέον ωρών από το Γουέιμουθ έως το Λονδίνο, προκειμένου να παρελάσουν. Αντιθέτως, οι σκοπευτές δεν κατάφεραν να είναι παρόντες, καθώς στις 09:00 το πρωί του Σαββάτου έχουν προπόνηση – για την Παναγιώτα Ανδρέου είναι η επίσημη πριν τον αγώνα, στις 09:00 το πρωί της Κυριακής. Η 17χρονη Παναγιώτα είναι η πρώτη από τους δεκατρείς Κύπριους αθλητές που ρίχνεται στη μάχη των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων, για να ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα ο Μάρκος Παγδατής.
Η τελετή που επιμελήθηκε ο Ντάνι Μπόιλ άφησε καλές εντυπώσεις, αν και σε ορισμένα σημεία ήταν βαρετή για τους μη μυημένους στη βρετανική κουλτούρα, αλλά και υπερβολικά βρετανοκεντρική. Εκτιμάται ότι την παρακολούθησαν τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, εμφανίστηκαν 7.500 εθελοντές από τις πέντε ηπείρους, τους οποίους προηγουμένως ο Ντάνι Μπόιλ χαιρέτισε έναν προς έναν, μια υποχρέωση που του πήρε τέσσερεις ώρες.


Πηγή: www.kathimerini.com.cy
Δημοσιεύτηκε στις 28/07/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire