ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 27 juillet 2012

Ραούλ Κάστρο προς ΗΠΑ: «Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών»


Ιστορική πρόσκληση προς την Αμερική: «Οποτε θέλουν, είμαστε έτοιμοι»
 
Ραούλ Κάστρο προς ΗΠΑ: «Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών»
Ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει
συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες



 
Πρόθυμος να ανοίξει διάλογο με τις ΗΠΑ, μετά από 50 χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της έναρξης της κουβανικής επανάστασης, στις 26 Ιουλίου.

Ο Κάστρο, που τις δύο τελευταίες χρονιές δεν είχε απευθύνει ομιλία στην συγκεκριμένη εκδήλωση, πήρε αυθόρμητα το μικρόφωνο και εξέφρασε την επιθυμία του για έναρξη συνομιλιών με την Ουάσιγκτον, πάντα βέβαια υπό τον όρο, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κάθονται και οι δυο σε προεδρικές θέσεις, αφού όπως είπε «δεν είμαστε αποικία τους».

Όπως επεσήμανε, η πρόταση έχει ήδη γίνει μέσω της διπλωματικής οδού ενώ δεν έθεσε περιορισμούς ως προς τη θεματολογία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όποτε θέλουν, είμαστε έτοιμοι».

Όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία συχνά οι ΗΠΑ έχουν κατακρίνει την Κούβα, δήλωσε ότι ευχαρίστως να τα συζητήσει, αρκεί να είναι και εκείνοι έτοιμοι να πράξουν το ίδιο.

Το θέμα αυτό έχει μάλιστα ξαναέρθει την τελευταία εβδομάδα στο προσκήνιο, μετά το αιφνίδιο θάνατο του 60χρονου κουβανού αντιφρονούντα, Οσβάλντο Πάγια. Ο Πάγια, ένας από τους σημαντικότερους πολέμιους τους καθεστώτος Κάστρο, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, το οποίο προκάλεσε διάφορα ερωτηματικά και για το για το οποίο οι ΗΠΑ αξίωσαν «πλήρεις και διαφανείς έρευνες».

Από την μεριά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Χάμερ, δήλωσε ότι και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες, εφόσον όμως η κομουνιστική κυβέρνηση της Κούβας διασφαλίσει πρώτα τα δικαιώματα των πολιτών της, επιτρέποντας τους «να ασκούν τα δικαιώματα τους και να καθορίζουν τη μοίρα τους».

Φαίνεται ότι ο Ραούλ, κατά το παράδειγμα του αδερφού του, αποφάσισε να αξιοποιήσει την 59η επέτειο της κουβανικής επανάστασης, της πρώτης απόπειρας του Κάστρο να ανατρέψει το καθεστώς Μπατίστα, ως μια ευκαιρία για πολιτικές εξαγγελίες. 
 
 
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 27/07/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire