Στο τιμόνι της Σερβίας οι πρώην σύμμαχοι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Στα χέρια των πρώην συμμάχων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιστρέφει η εξουσία της Σερβίας για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του άλλοτε ισχυρού ηγέτη της Σερβίας. Η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ίβιτσα Ντάτσιτς, εκπρόσωπο του Μιλόσεβιτς εν καιρώ πολέμου, να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, λέγοντας στα Βαλκάνια να ξεχάσουν το παρελθόν και να μην φοβούνται την επιστροφή της πολιτικής συμμαχίας που οδήγησε τη χώρα σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ.
Έπειτα από μαραθώνια τεταμένη διαβούλευση, οι Σέρβοι βουλευτές έδωσαν με 142 ψήφους υπέρ έναντι 72 κατά την «εντολή» τον Ίβιτσα Ντάτσιτς να αναλάβει την πρωθυπουργία στην κεφαλή κυβέρνησης συνασπισμού με τους εθνικιστές.
Στα έδρανα της αντιπολίτευσης κάθονται πλέον οι μεταρρυθμιστές που ανέτρεψαν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην λαϊκή εξέγερση του 2000.
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς αναλαμβάνει επικεφαλής σε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών, των εθνικιστών του προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς και ενός μικρότερου κεντροδεξιού εταίρου, σε μία εξέλιξη που ενδέχεται να επιβραδύνει τη σερβική πορεία προς την ΕΕ και να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια.
Από το βήμα του Κοινοβουλίου ο Ντάτσιτς απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Σερβία μπορεί να παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή πορεία, λέγοντας ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον με το σκοτεινό παρελθόν της Σερβίας.
«Η Σερβία προσφέρει χείρα συμφιλίωσης προς όλους. Ας μην ασχοληθούμε άλλο με το παρελθόν, ας ασχοληθούμε με το μέλλον» δήλωσε.
Σοσιαλιστές και εθνικιστές είχαν μοιραστεί τελευταία φορά την εξουσία στο κλείσιμο της καταστροφικής 13χρονης κυριαρχίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όταν οι δυνάμεις του εκδιώξαν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς από το Κόσοβο για να ακολουθήσουν 11 εβδομάδες βομβαρδισμών από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.
Ο Ντάτσιτς ήταν την περίοδο εκείνη εκπρόσωπος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε σκληρή αντιπαράθεση με τη Δύση. Σήμερα δηλώνει ότι το μέλλον της Σερβίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ, όμως διπλωμάτες της Δύσης παραδέχονται ότι τρέφουν μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι πραγματικά δεσμευμένος στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτηθούν.
Η κυβέρνησή του κληρονομεί μία οικονομία που ολισθαίνει στην ύφεση, ένα ρυθμό ανεργίας 25,5% και έναν συρρικνούμενο, γηράσκονα πληθυσμό που πασχίζει με μηνιαίες απολαβές κατά μέσο όρο ύψους 340 ευρώ, σημειώνει το Reuters.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του, ο Ντάτσιτς ανέφερε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής.
Τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας με στόχο να ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και για το ζήτημα του Κοσόβου ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί ό,τι υπεγράφη με την Πρίστινα στο πλαίσιο του διαλόγου που γίνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να συμμετάσχει στο διάλογο αυτό -αλλά ουδέποτε θα αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του.
Τα τρία κόμματα που συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού κατέχουν στη σερβική Βουλή 133 έδρες επί συνόλου 250 εδρών. Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του τέως προέδρου Μπόρις Τάντιτς, η μεγαλύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη που ήλθε δεύτερη στις εκλογές με 22,06%, περνά στην αντιπολίτευση.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήλθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, λαμβάνοντας το 14,5% των ψήφων. Ωστόσο, το σερβικό Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα να λάβει πρώτος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όποιος ηγέτης κόμματος πείσει τον πρόεδρο της χώρας ότι έχει τη δεδηλωμένη, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέλαβε το κόμμα του στις εκλογές.
Ο εθνικιστής πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ανέθεσε την εντολή στον Ντάτσιτς και κατόπιν δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις, που προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη ειδικά και μετά τη δήλωση του Νίκολιτς ότι δεν υπήρξε γενοκτονία στη μαρτυρική Σρμπρένιτσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 27/07/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire