ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 juillet 2012

Κύπρος - Τα φράγματα καλύπτουν ανάγκες ύδρευσης


Σε εφεδρεία όλες οι μονάδες αφαλάτωσης πλην 
αυτή της Δεκέλειας 
 
 
Αγγελος Νικολάου
Σε εφεδρεία έχουν τεθεί όλες πλην μίας μονάδας αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί κάθετα η παραγωγή νερού στα εργοστάσια και να αντλούμε νερό από τα φράγματα για να καλυφθούν οι ανάγκες στην ύδρευση. Πλέον, η παροχή πόσιμου νερού από αφαλατώσεις γίνεται στα τουριστικά κέντρα της επαρχίας Αμμοχώστου και της Λάρνακας και μία μικρή ποσότητα ενισχύει τη Λευκωσία. Η χρήση του αποθηκευμένου νερού των φραγμάτων χρησιμοποιείται για ύδρευση των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου, καθώς και για γεωργικούς σκοπούς. Η άντληση νερού από τα φράγματα έχει ως αποτέλεσμα η δαπάνη για αγορά νερού από αφαλατώσεις το 2012 να εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα €55 εκατ. από τα €70 εκατ. το 2011, εξοικονομώντας για το κράτος €15 εκατ. Σημειώνεται ότι σε πλήρη λειτουργία όλων των μονάδων αφαλάτωσης, το κόστος για την αγορά νερού θα πλησιάζει τα €100 εκατ.
Επισημαίνεται ότι σε χρονιές πολυομβρίας εφαρμόζονται ειδικές πρόνοιες των συμβολαίων με τις μονάδες αφαλάτωσης ώστε να μειώνεται η παραγωγή των αφαλατώσεων ή να σταματά τελείως και να μπαίνουν οι μονάδες σε εφεδρεία. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε για το 2012 ότι η χρήση αφαλατωμένου νερού θα είναι στις ελάχιστες δυνατές ποσότητες, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση του προϋπολογισμού χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας για τα επόμενα έτη. Για το 2012 η συνολική κατανάλωση πόσιμου νερού από το Ενιαίο Σχέδιο Νοτίου Αγωγού έχει προγραμματιστεί να καλυφθεί κατά 31,4% από τις αφαλατώσεις, 64,9% από τα φράγματα και το υπόλοιπο 3,7% από γεωτρήσεις. Συγκεκριμένα, από αφαλατώσεις θα παραχωρηθούν 22,3 εκατ. κ.μ., από φράγματα 46,1 εκατ. και από γεωτρήσεις 2,6 εκατ. Στόχος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων είναι η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών να προέλθει πρωτίστως από τα διυλιστήρια και συμπληρωματικά από τις αφαλατώσεις.
Μιλώντας στον «Φ», ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Κυριάκος Κύρου, ανέφερε ότι λόγω της καλής χρονιάς από πλευράς βροχόπτωσης, υπερχείλισαν τα φράγματα και αποθηκεύτηκαν μεγάλες ποσότητες. Σημείωσε ότι το ΤΑΥ διαμορφώνει τον προγραμματισμό του συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση. Λόγω των μεγάλων εισροών νερού στα φράγματα που παρατηρήθηκαν το φετινό χειμώνα δόθηκαν οδηγίες στις μονάδες αφαλάτωσης για μείωση και διακοπή της παραγωγής τους.
Αυτή τη στιγμή παραμένει σε λειτουργία η μονάδα αφαλάτωσης στη Δεκέλεια με ημερήσια παραγωγή 60.000 κ.μ. νερού και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες αυτή την περίοδο του εποχιακού τουρισμού στις περιοχές Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου. Η μονάδα αυτή μπήκε σε εφεδρεία από τον Φεβρουάριο μέχρι τις αρχές Απριλίου και επανήλθε με πλήρη παραγωγή στα μέσα Ιουνίου.
Οι εργασίες στη μονάδα αφαλάτωσης της Επισκοπής έχουν συμπληρωθεί και θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2012. Ωστόσο, έχει αποφασιστεί να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουλίου 2013. Σε περίπτωση, βέβαια, που παραστεί ανάγκη το ΤΑΥ μπορεί να ζητήσει -αφού ενημερώσει έγκαιρα την εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα- ότι χρειάζεται ποσότητες νερού.
Μέσα στο χρόνο αυτό αναμένεται παράλληλα να επιλυθούν και τα προβλήματα σύνδεσης με τις κοινότητες δυτικά της Λεμεσού, αλλά και ο αγωγός που μεταφέρει νερό στα ανατολικά της Λεμεσού. Επισημαίνεται ότι η μονάδα της Επισκοπής αυτή τη στιγμή μπορεί να φθάσει επίπεδα ημερήσιας παραγωγής 40.000 κ.μ. νερού, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί στις 60.000 κ.μ. εφόσον απαιτούνται αυξημένες ποσότητες.
Όσον αφορά στη μονάδα αφαλάτωσης στο Βασιλικό, τα έργα έχουν καθυστερήσει μετά την έκρηξη στο σταθμό του Μαρί και με βάση τους νέους προγραμματισμούς το έργο αναμένεται να περατωθεί τον Μάρτιο του 2013. Η μονάδα αφαλάτωσης Λάρνακας έχει τεθεί σε εφεδρεία και βρίσκεται αυτό το διάστημα και για τα επόμενα δύο χρόνια υπό ανακαίνιση. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα ανακαίνισης εάν απαιτηθεί θα μπορέσει να μπει σε λειτουργία προμηθεύοντας το υδατικό ισοζύγιο μέχρι και 30.000 κ.μ. ημερησίως που είναι η μισή ποσότητα. Μεταξύ άλλων, γίνονται στη μονάδα βελτιώσεις σε σχέση με τα μηχανήματα, αλλά και θα αντικατασταθούν συστήματα για ανάκτηση της ενέργειας ώστε να μειωθεί το κόστος προς την Αρχή Ηλεκτρισμού. Σε εφεδρεία βέβαια βρίσκεται και η μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια η οποία ενδεχομένως να μη χρειαστεί καθόλου να παραγάγει αφαλατωμένο νερό μέχρι τον τερματισμό της λειτουργίας της. Και αυτό γιατί οι ποσότητες νερού στα φράγματα της Πάφου παρέχουν ασφάλεια στην ύδρευση για την προσεχή 10ετία. Η μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια τέθηκε σε λειτουργία στις 22 Νοεμβρίου 2010 και από τις 11 Απριλίου 2011, λόγω των ικανοποιητικών αποθεμάτων νερού στα φράγματα που τροφοδοτούν το διυλιστήριο Πάφου, τέθηκε σε εφεδρεία, ενώ μέσα στο 2013 τερματίζει τη λειτουργία της.
Τα υδατικά αποθέματα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρουσιάζουν τα υδατικά αποθέματα με το τέλος της βροχερής περιόδου του 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι 27/7/2012 η βροχόπτωση ήταν 650 χιλιοστόμετρα ή 131% της κανονικής για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ως αποτέλεσμα η εισροή νερού σε όλα τα φράγματα για την περίοδο 1/10/11 -27/7/12 ήταν 191,4 εκατ. κ.μ. Στα φράγματα του Ενιαίου Νοτίου Αγωγού εισέρρευσαν 145 εκατ. κ.μ. Σήμερα οι αποθηκευμένες ποσότητες σε όλα τα φράγματα φθάνουν τα 250,2 εκατ. κ.μ. νερού ή το 86,1%, εκ των οποίων τα 156 είναι πλήρως αξιοποιήσιμα για σκοπούς ύδρευσης εφόσον διασυνδέονται με το νότιο αγωγό. Οι ετήσιες ανάγκες σε πόσιμο νερό φθάνουν τα 71 εκατ. κ.μ. χωρίς κανένα περιορισμό.
Σημειώνεται ότι η ζήτηση σε πόσιμο νερό αυτή την περίοδο ανέρχεται στις 250.000 κ.μ. ημερησίως. Συνολικά 200.000 ενισχύουν το σχέδιο νοτίου αγωγού. Το διυλιστήριο Δεκέλειας παράγει 60.000 κ.μ., η Τερσεφάνου 53.000, ο Κόρνος 24.000 και η Χοιροκοιτία 20.000. Το διυλιστήριο Λεμεσού παράγει 45.000 για την πόλη και την επαρχία, ενώ άλλες 20.000 είναι οι ανάγκες της Πάφου.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 28/07/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire