ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 8 octobre 2011

Για απουσία οράματος από την Άγκελα Μέρκελ κάνει λόγο η Παγκόσμια Τράπεζα


Ο Ζέλικ λυπάται για την απουσία οράματος της Μέρκελ
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού WirtschaftsWoche, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, κατηγορεί εμμέσως τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη λύπη του για την απουσία οράματος από την πλευρά της Γερμανίας όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη.
«Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, όταν κατέρρευσε το ανατολικό μπλοκ, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε ένα όραμα για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα.
Δε συμβαίνει κάτι ανάλογο σήμερα και όσο αυτό συνεχίζεται τόσο κοστίζει σε χρήμα και τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για μια λύση», τονίζει ο Ζέλικ στη συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση.
Τις τελευταίες ημέρες, η Γερμανία και η Γαλλία διαφωνούν όσον αφορά τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί στο Βερολίνο την Κυριακή με την Αγγελα Μέρκελ για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
«Μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να επιλύσουν τα προβλήματά τους με αύξηση της ρευστότητας. Αυτό δεν μπορώ να το επικρίνω, αλλά δε λύνει το πρόβλημα. Το μόνο που κάνει είναι να κερδίζει χρόνο», προσθέτει ο Ζέλικ, ο οποίος συναντήθηκε προχθές, Πέμπτη με την Μέρκελ στο Βερολίνο.
Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν στη Γαλλία, η Ιταλία «βρίσκεται σε μια ζώνη αναταράξεων» και η Βρετανία δε συμμετέχει στην ευρωζώνη. Από πού λοιπόν θα έλθει η λύση;», τονίζει ο Ζέλικ απευθυνόμενος στη Γερμανία, η οποία «παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην Ευρώπη, λόγω του μεγέθους της».
Όσον αφορά τους δισταγμούς του γερμανικού λαού να πληρώσει για άλλες χώρες, ο Ζέλικ εκτιμά ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι «λυπούνται πάνω από όλα για το γεγονός ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν τους λένε προς ποιά κατεύθυνση πρέπει να βαδίσει η Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Ζέλικ, «το θεμελιώδες ζήτημα είναι να μάθουμε εάν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θέλουν να οικοδομήσουν μια πολιτική και οικονομική ένωση για να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωση».

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 08/10/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire