ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 1 octobre 2011

Ελλάδα - Δημοσιονομική «χαλάρωση» συστήνει το IIF

Ζητεί με έκθεσή του την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων ως αντίδοτο της ύφεσης


Σωτήρης Νικας
Στο 8,5% του ΑΕΠ εκτιμά το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) ότι θα φτάσει φέτος το έλλειμμα έναντι στόχου για 7,6% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένου των νέων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες. Την ίδια ώρα, όμως, το IIF - που έχει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου- καλεί κυβέρνηση και τρόικα να ενισχύσουν τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ανακοπεί ταχύτερα η ύφεση που βιώνει η Ελλάδα και να «χαλαρώσουν» τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε έκθεσή του με θέμα το εάν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, επί της ουσίας το IIF απαντά ότι αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη. Μάλιστα, προτείνει σε Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να προχωρήσουν σε μία πιο εμπροσθοβαρή καταβολή των δανείων προς την Ελλάδα, χωρίς να αυξηθεί το συνολικό ποσό, με στόχο να κατευθυνθούν πόροι στην οικονομία πιο γρήγορα.
Το Ινστιτούτο σημειώνει τις αποκλίσεις στα έσοδα και τις δαπάνες και εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ από ό,τι αρχικώς προβλεπόταν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δραματική επιδείνωση της ύφεσης (στο 5% αντί 2,6%), οδηγεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μία αύξηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ.
Πάντως, το IIF σημειώνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματός της, αναφέροντας ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να περιορίσει κατά 12,6% το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα και κατά 8,4% το πρωτογενές έλλειμμα. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν παύουν να υπάρχουν και επικεντρώνονται στο θέμα της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου, το ΑΕΠ φέτος θα πέσει στα 221,8 δισ. ευρώ από 230,2 δισ. ευρώ πέρυσι και 235,1 δισ. ευρώ το 2009. Η συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος δεν θα σταματήσει φέτος, αλλά θα συνεχιστεί και του χρόνου (κατά περίπου 1-2%), με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα 219,3 δισ. ευρώ, πριν αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψή του.
Για να επιτευχθεί η αντιστροφή του κλίματος νωρίτερα, το IIF θεωρεί ότι η τρόικα και η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλουν στην «άκρη» τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική και από του χρόνου να ενισχύσουν έστω και λίγο τους πόρους για τις δημόσιες επενδύσεις. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι εάν το 2012 αυξηθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις και κατά περίπου 1 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. σε σχέση με τους στόχους που υπάρχουν, τότε η πτώση του ΑΕΠ θα περιοριστεί και θα διαμορφωθεί στα 221,1 δισ. ευρώ αντί των 219,3 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι ακόμα πιο εμφανές στα επόμενα χρόνια, καθώς το 2013 το ΑΕΠ θα ανέλθει στα 230 δισ. ευρώ αντί 226 δισ. ευρώ και το 2014 στα 239 δισ. ευρώ αντί 233 δισ. ευρώ.
Πέραν της ενίσχυσης του ΠΔΕ, το IIF αναφέρει σε ένα σημείο της έκθεσής του ότι θα μπορούσε να γίνει περισσότερο εμπροσθοβαρής η καταβολή των δανείων από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για να κατευθυνθούν τα κεφάλαια αυτά προς επενδυτικούς σκοπούς. Βέβαια, το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μία νέα ώθηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ότι «πολλά απομένουν να γίνουν από τις ελληνικές αρχές, ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η επερχόμενη επίσημη οικονομική στήριξη» της χώρας.
Μάλιστα, θεωρεί κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις για την ελληνική οικονομία την πλήρη απελευθέρωση των 140 κλειστών επαγγελμάτων, το κλείσιμο 150 κρατικών οργανισμών, το νέο μισθολόγιο, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις. Ειδικά για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο θεωρεί ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πώληση:
- του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,
- της Αγροτικής Τράπεζας,
- της ΔΕΠΑ,
- των ΟΛΠ και ΟΛΘ,
- της ΕΥΑΘ,
- της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του συστήματος διαχείρισης των σιδηροδρόμων.
Επίσης, το IIF θεωρεί ότι θα πρέπει να πωληθεί ολόκληρο το ποσοστό του Δημοσίου στο «Ελ. Βενιζέλος» -που ανέρχεται σε 55%- και όχι μόνο το 20% που προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια εξέλιξη σε ό,τι αφορά το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Σε κάθε περίπτωση, το Ινστιτούτο χαρακτηρίζει ως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, την άντληση των 50 δισ. ευρώ έως το 2015 από τις αποκρατικοποιήσεις. Και θεωρεί ότι χωρίς την πλήρη αξιοποίηση των αεροδρομίων, των λιμανιών, των μαρίνων και των ακινήτων, δύσκολα θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 01/10/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire