ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 24 avril 2012

Ευτελίστηκαν οι λίστες επικρατείας

Υποτονικά μηνύματα από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις είναι τα ψηφοδέλτια επικρατείας που δημοσιοποίησαν το βράδυ της Τρίτης το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Πρώτος στη λίστα του ΠΑΣΟΚ είναι ο ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας, ενώ στην αντίστοιχη θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. είναι ο Χαρ. Αθανασίου, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων.
Είναι προφανής ο συμβολισμός της παρουσίας του κ. Δήμα, που συνδέεται με κάποιες λαμπρές σελίδες μιας – έστω επιμέρους - ανάτασης του ελληνισμού. Όσο για τον κ. Αθανασίου, η Ν. Δ. θα ήθελε να στείλει μηνύματα υπέρ της διαφάνειας, κατά της ατιμωρησίας αλλά και της επιτάχυνσης του έργου της δικαιοσύνης.
 Κατά τα άλλα, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων ακολούθησαν την πεπατημένη χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο επικρατείας για να εξασφαλίσουν τη βουλευτική έδρα σε κάποια στελέχη τους, που κατά κανόνα έχουν στενή σχέση με τους αρχηγούς τους.

Έτσι, και στα δύο ψηφοδέλτια, σε εκλόγιμη θέση είναι οι έκπρόσωποι τύπου ή άλλοι συνεργάτες που υποτίθεται ότι λόγω σοβαρής κομματικής δουλειάς δεν θα είχαν το χρόνο να εκτεθούν στα κοινά ψηφοδέλτια για τα οποία απαιτείται σταυρός.
Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η παρουσία στο Επικρατείας της Ν.Δ, του οικονομολόγου κ. Θεόδωρου Λαμπράκη, γιού του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

- Θα άξιζε ίσως να θυμηθούμε ότι οι λίστες επικρατείας καθιερώθηκαν το 1975 από τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή με στόχο να μπορεί ένα κόμμα να εξασφαλίζει την εκλογή κάποιων προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό χώρο, ή από τον κόσμο της τέχνης ή της οικονομίας, που θα ήταν χρήσιμοι στο κοινοβούλιο, αλλά που δεν θα είχαν τις προδιαγραφές, την πείρα και την «τεχνογνωσία» να εκτεθούν απ’ ευθείας στο λαό και να εκλεγούν με σταυρό προτίμησης.

Ωστόσο, τα κόμματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χρησιμοποίησαν την εκλογή των «αριστείνδην», όπως τους αποκαλούσαν κάποιοι τότε, για να λύσουν άλλου είδους προβλήματα ή απλά και μόνο να κερδίσουν κάποιες εντυπώσεις στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τους πολιτικής

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire