Η γνώση δεν έμεινε στο ράφι!
Χάρη στον πρωτοποριακό και ανατρεπτικό τρόπο σκέψης του διευθυντή της,
Γιάννη Τροχόπουλου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει
εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη γνώση, την καλλιέργεια και την
εκπαίδευση σε όλη τη χώρα. Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη βράβευση από το
Ιδρυμα των «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», ο διευθυντής της μας παρουσιάζει
τα νέα προγράμματα και τα μελλοντικά σχέδια.
Μαρίνα Ζιώζιου
ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Σε εποχές τόσο δύσκολες όπως η τωρινή, με μια οικονομική κρίση να καλπάζει και να κινδυνεύει να γίνει πνευματική, η προαγωγή των γραμμάτων αποτελεί ένα μικρό θαύμα που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα των ανθρώπων και να χαρίσει νόημα και ελπίδα.
Ο λόγος για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία κέρδισε πριν από δυο χρόνια 1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 770.000 ευρώ), στον διεθνή διαγωνισμό «Πρόσβαση στη Μάθηση» που διοργανώνει κάθε χρόνο το ίδρυμα των «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», βραβεύοντας πρότυπα εκπαιδευτικά και πληροφορικά συστήματα από ολόκληρο τον κόσμο. Η ελληνική βιβλιοθήκη πρώτευσε ανάμεσα σε 360 υποψηφιότητες, για μια καινοτομία που εισήγαγε: Τα «Μαγικά Κουτιά».
Πρόκειται για «αληθινή μαγεία», αφού ο εμπνευσμένος διευθυντής της, Γιάννης Τροχόπουλος, με τη βοήθεια των συνεργατών του και τη χρηματοδότηση από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αναδιαμόρφωσε το παιδικό τμήμα και έφτιαξε ένα πρότυπο τμήμα της βιβλιοθήκης για παιδιά και εφήβους, από 3 έως 13 ετών.
Τι περιλαμβάνει αυτό; Οθόνες αφής, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σταθμούς μουσικής, εργαστήρια ρομποτικής, περιοχές παιχνιδιού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Πρόκειται για υποδειγματική προσέγγιση των παιδιών στη γνώση, που περιέχει τα στοιχεία της έκπληξης και της ανακάλυψης, που προάγει την ανάγνωση, την ψηφιακή εκπαίδευση και τη δημιουργικότητα ενώ αναπτύσσει δεξιότητες για τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος. «Σαν μαγικό φίλτρο λειτουργεί η βιβλιοθήκη. Θεωρώ ότι είμαι ?μαέστρος? μιας εξαιρετικά δημιουργικής ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να δουλέψουν με διάρκεια, συστηματικότητα και συνεχή διάλογο με τα βιβλιοθηκονομικά ρεύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ και να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα υπηρεσιών», επισημαίνει καταρχάς ο κ. Τροχόπουλος.
«Αποτελεί από μόνο του βραβείο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουμε συμμετάσχει σε 17 ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια μικρή βιβλιοθήκη, όπως η δική μας, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κατάφερε να λαμβάνει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς και να παίρνει συνεχώς χρήματα από κοινοτικά κονδύλια, χωρίς την εξάρτηση από το ελληνικό κράτος. Τα χρήματα της βράβευσης είναι στη διαδικασία της αξιοποίησης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι το ποσό του βραβείου το πήραμε γι' αυτά που είχαμε ήδη υλοποιήσει, καθώς και για να συνεχίσουμε το έργο μας. Εχουμε ένα πλάνο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει με το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, και αφορά τη δημιουργία ενός ?Media Lab?, δηλαδή ενός χώρου πολυμέσων για τους νέους, με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες, ο οποίος θα δημιουργηθεί στον δεύτερο όροφο της βιβλιοθήκης μας, αφού πρώτα ανακαινιστεί», προσθέτει ο ίδιος.
Βάσει των λεγομένων του, ήθελαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να δίνει έμφαση στα νέα τεχνολογικά μέσα, να υπάρχει δηλαδή πιο πολύ ψηφιακό υλικό παρά έντυπο, αλλά και να έχει τέτοια διαμόρφωση χώρου που ακόμη κι ένα μουσικό συγκρότημα να μπορεί να κάνει πρόβα. «Θέλουμε να αλλάξει αυτή η εικόνα, ότι οι χώροι χρησιμοποιούνται μονοσήμαντα. Οι βιβλιοθήκες πρέπει να μετακινούνται, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, και να μην περιορίζονται στον δανεισμό βιβλίων. Θέλουμε πολυχώρους πολιτισμού που να δίνουν τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να πειραματιστούν», αναφέρει ο ίδιος.
Παράδειγμα προς μίμηση.
Η βιβλιοθήκη που διευθύνει ο κ. Τροχόπουλος τα τελευταία 22 χρόνια, κατορθώνει να αποτελεί πόλο έλξης για γνώση, ψυχαγωγία, προβληματισμό και αναζήτηση, επιφέροντας ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων της Ημαθίας. Η βιβλιοθήκη καταλαμβάνει 1.900 τ.μ. και εκτείνεται σε πέντε ορόφους. Αριθμεί πάνω από 25.000 μέλη και η συλλογή της περιλαμβάνει τουλάχιστον 100.000 τόμους βιβλίων (50.000 από αυτούς είναι καταχωρημένοι σε ηλεκτρονική μορφή) και μπορούν να αναζητηθούν μέσω του διαδικτύου. Εκτός από το έντυπο υλικό, η συλλογή περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό, σε αναλογικές και ψηφιακές μορφές (VHS, DVD, CD-ROM, DVD-ROM κ.λπ.). Σημειωτέον, η Κεντρική Βιβλιοθήκη στέλνει κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε απομακρυσμένα χωριά που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ -ακόμη και σε καφενεία-, διοργανώνει μαθήματα εξοικείωσης της τρίτης ηλικίας, των ανέργων στις νέες τεχνολογίες, ενώ λειτουργεί και Σχολή Γονέων με τη συμμετοχή ψυχολόγων και ειδικών παιδαγωγών. Στην ουσία είναι μια σύγχρονη, «έξυπνη βιβλιοθήκη», προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής, που αφού κατάφερε μεθοδικά εδώ και χρόνια να ανοίξει τις πόρτες της σε μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, έχει τώρα αναλάβει και μια πολύ σημαντική αποστολή: Να αποτελέσει πιλότο και για τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες της χώρας. Και αυτό μέσω ενός σχεδίου ανάπτυξης δικτύου δημόσιων βιβλιοθηκών, για τις οποίες αυτή της Βέροιας θα αποτελέσει το πρότυπο, ώστε να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και να μετατραπούν σε κόμβους της κοινότητας με κέντρο την εξυπηρέτηση του χρήστη και του πολίτη.
Αυτή την περίοδο, λοιπόν, μέσα από το πρόγραμμα «Future Library», που χρηματοδοτεί το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», επιχειρείται η χαρτογράφηση των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η αναβάθμιση της λειτουργίας τους. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν 80 βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει δράσεις σε βάθος τεσσάρων χρόνων. Η αρχή θα γίνει από αυτό το καλοκαίρι με καμπάνιες δημιουργικότητας, καινοτομίας και φιλαναγνωσίας με εκστρατείες σε ογδόντα διαφορετικά μέρη της χώρας, αναδεικνύοντας τον ρόλο των βιβλιοθηκών στις τοπικές κοινωνίες.
Πηγή: www.ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 23/04/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire