ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 1 juillet 2012

Μάριο Μπαλοτέλι - Ο ατίθασος Ιταλός από την Γκάνα

Το «κακό παιδί» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου καλείται να χαρίσει ακόμα ένα τρόπαιο στην Ιταλία στον αποψινό τελικό του Euro ενάντια στην Ισπανία. Ταλαντούχος, νέος, πλούσιος, ατίθασος, λάτρης των γυναικών και των γρήγορων αυτοκινήτων, ο Μάριο Μπαλοτέλι στον ημιτελικό με τη Γερμανία απέδειξε πως πέρα από εξαιρετικό ταλέντο έχει και χρυσή καρδιά. Η μεγαλύτερη χαρά του μετά το τέλος του αγώνα ήταν το σφιχταγκάλιασμα με τη θετή μητέρα του Σίλβια


Του ΣΑΚΗ ΜΑΛΑΒΑΚΗ

Στη θετή μητέρα του ο 21χρονος Μάριο αφιέρωσε τα δύο γκολ που οδήγησαν τη Σκουάντρα Ατζούρα στον τελικό και όλη την Ιταλία στον έβδομο ουρανό. Η «μάμα» Σίλβια, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, είναι η γυναίκα που εδώ και χρόνια προσπαθεί να δώσει στον Μπαλοτέλι τη στοργή και την αγάπη που στερήθηκε στα πρώτα πολύ δύσκολα χρόνια της ζωής του.
Η Σίλβια και ο Φράνκο Μπαλοτέλι πήραν κοντά τους τον μικρό Μάριο όταν οι φυσικοί γονείς του, ο Τόμας και η Ρόουζ Μπαρούα, μετανάστες από την Γκάνα, τον παράτησαν λίγο καιρό αφότου τον έφεραν στον κόσμο στις 12 Αυγούστου 1990 στο Παλέρμο. Η αιτία που τον απαρνήθηκαν δεν ήταν η φτώχεια, αλλά ένα εντερικό πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τον μετέπειτα αστέρα της Μάντσεστερ Σίτι. Την αγάπη και τη φροντίδα που χρειαζόταν ο νεογέννητος Μάριο, τελικά του την έδωσαν οι θετοί γονείς του. Πέρα από μία κόρη που είχε γεννηθεί πριν από τον Μάριο, οι φυσικοί γονείς του στη συνέχεια απέκτησαν ακόμη δύο παιδιά. Τους βιολογικούς γονείς του δεν τους συγχώρεσε ποτέ για την εγκατάλειψή του, αλλά οι σχέσεις του με τα τρία αδέλφια του είναι εξαιρετικές.

ΜΑΜΑ ΜΙΑ. Η Σίλβια και ο Φράνκο Μπαλοτέλι θα αναλάβουν την κηδεμονία του δίχρονου Μάριο και θα τον πάρουν για να ζήσει μαζί τους και με τα υπόλοιπα τρία παιδιά τους. Από τότε έως και σήμερα ο δεσμός του Σούπερ Μάριο με τη μητέρα του δεν θα σταματήσει στιγμή να ισχυροποιείται. Η ίδια θα προτιμούσε ο γιος της να ασχοληθεί με το μπάσκετ, λόγω τους ύψους του, αλλά και γιατί θεωρεί πως πρόκειται για ένα άθλημα πιο συμβατό με τις σπουδές. Αλλά - ευτυχώς για την Ιταλία - ο μικρός Μάριο θα δείξει από νωρίς την κλίση του. Το άθλημα για εκείνον ήταν και είναι το ποδόσφαιρο.
Θα αρχίσει να παίζει σε μια τοπική ομάδα της Μπρέσια, επιθυμώντας να καταλήξει στην ομώνυμη ομάδα της πόλης του στην οποία όμως δεν θα καταφέρει να αγωνιστεί ούτε για ένα λεπτό, ούτε καν στις νεανικές ομάδες του συλλόγου. Ο πιτσιρικάς Μπαλοτέλι όμως θα τραβήξει τα βλέμματα πάνω του. Ολοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Λομβαρδίας και του Βένετο θα τον προσέξουν, πέρα από μερικούς που ισχυρίζονται πως παρότι είναι πολύ δυνατός, η τεχνική του κατάρτιση είναι περιορισμένη.
Ο 14χρονος Μάριο θα αρχίσει να περιφέρεται στην Ιταλία και να δοκιμάζεται από διάφορες ομάδες. Μαζί του στο αυτοκίνητο, πέρα από τον πρώτο προπονητή του, τον Τζοβάνι Βαλέντι, μετέπειτα προπονητή των νεανικών ομάδων της Μίλαν, είναι πάντα η μητέρα του η οποία εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να μορφώσει τον γιο της: τις ταμπέλες στους δρόμους, την ιστορία και τη γεωγραφία των περιοχών από τις οποίες περνάνε. Πριν από κάθε δοκιμή στους διάφορους συλλόγους της Βόρειας Ιταλίας έχει πάντα προηγηθεί ένα μάθημα, γιατί η Σίλβια Μπαλοτέλι δεν θέλει ο γιος της να μείνει πίσω στο σχολείο.
Εν τω μεταξύ, αυτοί που τον θέλουν στην ομάδα τους είναι πολλοί, αλλά κανένας δεν τον επιλέγει λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα του. Τελικά ο δεύτερος Σούπερ Μάριο της γειτονικής μας χώρας - μετά τον πρωθυπουργό - θα κάνει το ντεμπούτο του στα ιταλικά γήπεδα ως παίκτης της Λουμετσάνε, ομάδα της Μπρέσια που αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία. Οντας μικρότερος από 16 ετών, ο Μπαλοτέλι για να αγωνιστεί θα χρειαστεί ειδική άδεια από γιατρό. Και από τότε αρχίζει η ανοδική πορεία του.
Η πρώτη - καίρια για την καριέρα του - κίνηση θα γίνει από την Ιντερ. Στην ομάδα του Μιλάνου, ο Μπαλοτέλι θα αρχίσει να δίνει δείγματα του εξαιρετικού ταλέντου του, αλλά η καρδιά του θα παραμείνει εκεί όπου γνώρισε την οικογενειακή θαλπωρή. Οποτε μπορεί, επιστρέφει στο σπίτι του για να είναι κοντά στους γονείς και στα αδέλφια του, τον Κοράντο και τον Τζοβάνι, οι οποίοι μέχρι πριν από μερικά χρόνια εκτελούσαν χρέη μάνατζερ του νεαρού άσου, και στην αδερφή του Κριστίνα, δημοσιογράφο και άτυπη εκπρόσωπο Τύπου του αδελφού της. Μία φορά την εβδομάδα, η μητέρα του θα πηγαίνει στο σπίτι του στο Μιλάνο για να το τακτοποιήσει. Και όταν ο γιος της θα πάρει μεταγραφή στη Σίτι, η μητέρα του θα συνεχίσει να πηγαίνει στη νέα κατοικία του στο Μάντσεστερ και πάλι για να το τακτοποιεί, αλλά παράλληλα για να παρακολουθεί ζωντανά τις εξαιρετικές επιδόσεις του.
Ο χαρακτήρας του είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεν είναι εύκολο να του επιβληθούν οι προπονητές του και ο ίδιος κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Πριν από μερικά χρόνια έβαλε φωτιά στο σπίτι του πετώντας πυροτεχνήματα από το παράθυρο του μπάνιου. Αλλωστε δεν είναι λίγες οι κόκκινες κάρτες που έχει μαζέψει στα γήπεδα λόγω των συχνών αψιμαχιών που έχει με παίκτες, προπονητές και διαιτητές - μια φορά μάλιστα γρονθοκόπησε άγρια έναν αντίπαλό του. Παρ' όλα αυτά η ποδοσφαιρική του ευφυΐα φαίνεται να σκεπάζει τα πάντα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΜΟΡΕ. Στις 12 Αυγούστου 2008 και ύστερα από 18 χρόνια στη χώρα, ο Μπαλοτέλι θα πάρει την ιταλική υπηκοότητα που τόσο επιθυμούσε. Τέσσερα χρόνια μετά, θα μετατραπεί σε εθνικό ήρωα της Ιταλίας, πανηγυρίζοντας: έβγαλε την μπλούζα του και στάθηκε ακίνητος, ίσως σαν να ήθελε να πει «εγώ είμαι εδώ», ίσως για να ξορκίσει όσα τραγικά έχει ακούσει στα γήπεδα (αλλά και έξω από αυτά) της χώρας που τώρα τον αποθεώνει, σχετικά με το χρώμα του. Μιμήσεις από κραυγές πιθήκων που ακούγονταν σε αγώνες που συμμετείχε στην Ιταλία, οι μπανάνες που πετούσαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί αντίπαλων ομάδων, μια ανάρτηση από τον Πάολο Τσιάνι, μέλος του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία» στην προσωπική του σελίδα στο facebook, που παρουσιάζει τον Μπαλοτέλι ως σκλάβο, καθώς και πλήθος άλλων περιστατικών δεν ήταν αρκετά για να τον πτοήσουν.
Ούτε τον ίδιο αλλά ούτε και τις εξαιρετικής ομορφιάς γυναίκες με τις οποίες υπήρξε ζευγάρι. Η εκρηκτική Κέιλα Εσπινόζα, μοντέλο από την Κολομβία, η εξίσου εκρηκτική Ελληνίδα Μπέτυ Κουράκου η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των ιταλών ρατσιστών επειδή έβγαινε με έναν «μαύρο», η Μελίσα Καστανιόλι, φιναλίστ το 2009 για τον διαγωνισμό Miss Italia και η Ραφαέλα Φίκο, πρώην ερωμένη ενός άλλου αστέρα της στρογγυλής θεάς, του Κριστιάνο Ρονάλντο και νυν σύντροφος του Μάριο, είναι μερικές μόνο από τις κατακτήσεις του. Η καρδιά του όμως ανήκει στη Σίλβια, τη γυναίκα την οποία έσπευσε να αγκαλιάσει μετά την εξαιρετική του απόδοση στον ημιτελικό της Πέμπτης. Η καρδιά του ανήκει στη μητέρα του.
 
 
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/06/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire