ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 1 juillet 2012

Ο ακριβός δανεισμός «στραγγαλίζει» ελληνικές επιχειρήσεις


Του Ανεστη Ντοκα

Το τσουχτερό επιτόκιο του 11,9% που δανείστηκε η ΔΕΗ αποδεικνύει το μέγεθος της οικονομικής ασφυξίας που πλήττει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσουν ακόμη και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις με τόσο υψηλό κόστος χρήματος αφού η χώρα μας διανύει την 3η χρονιά που παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές χρήματος.
Μάλιστα ακούγονται και αρκετές φωνές από τον τραπεζικό κλάδο ότι θα έπρεπε να τεθεί ένα πλαφόν στα επιτόκια καταθέσεων έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η αιμορραγία των επιχειρήσεων, οι οποίες στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν ανοικτές τις γραμμές πίστωσης προχωρούν στη συμφωνία ανάληψης δανείων με εξοντωτικά επιτόκια.
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων της Motor Oil για ενδεχόμενα προβλήματα από τη στενότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ο οποίος δήλωσε ότι: «Ως Motor Oil έχουμε τον σεβασμό και δεν έχουμε πρόβλημα να βρίσκουμε χρήματα για να δουλεύει η εταιρεία, προς το παρόν». Μεγάλη δυσπιστία αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό οι ελληνικές επιχειρήσεις από τους πελάτες τους και τους προμηθευτές τους λόγω της κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα έχουν ανασταλεί οι δανειοδοτήσεις από τις εγχώριες τράπεζες μέχρι να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι δύο αυτές αρνητικές εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό ακόμη και σε βιομηχανίες με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.
Αυτό που συζητείται ευρέως στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων είναι να πραγματοποιηθεί η μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης. Ο τρόπος που έχει επιλεγεί από τις περισσότερες εταιρείες είναι να δημιουργηθεί μία εταιρεία holding σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, ενώ οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν στην Ελλάδα το βασικό κομμάτι της παραγωγής και τον μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων.
Παράλληλα, για να αντεπεξέλθουν στην ταμειακή ασφυξία, αρκετές εταιρείες προχωρούν στην έκδοση νέων ομολογιακών δανείων προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν τα παλιά και να μετατρέψουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες. Οπως μεταφέρουν στελέχη των εισηγμένων, αυτή τη χρονική στιγμή καμία υπόσχεση δεν μπορούν να δώσουν πλέον οι τράπεζες στις εισηγμένες, για το αν θα συνεχιστεί η ομαλή εξυπηρέτησή τους στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Οπως δηλώνουν στελέχη επιχειρήσεων που διατηρούν ανοικτές τις γραμμές πίστωσης έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, αυτή τη στιγμή με την αναγκαστική μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους επόμενους μήνες, όλες οι συμφωνίες είναι στο κενό. Στην καλύτερη περίπτωση, το τραπεζικό σύστημα, όπως και οι επιχειρήσεις, τηρούν στάση αναμονής. Οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει στις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, λόγω της μετοχοποίησης των δανείων τους, να περιμένουν μέχρι να δούμε τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης.
Η εξέλιξη αυτή είναι καταδικαστική για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να μειώσουν την παραγωγή τους, αφού θα δηλώσουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των μηνιαίων υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες. Οπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, η στροφή 180 μοιρών που επιχειρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι κίνηση διάσωσης, βλέποντας την εικόνα κινούμενης άμμου που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. H πιστωτική ασφυξία οδηγεί πλήθος εταιρειών στη λύση της πώλησης ή της μείωσης της συμμετοχής των βασικών μετοχών, προκειμένου να περισωθούν περιουσιακά στοιχεία. Εξάλλου, προβλήματα ρευστότητας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις.
Η εικόνα που έχουμε από τις εισηγμένες στο β΄ τρίμηνο του 2012 είναι ότι 2 στις 3 αντιμετωπίζουν οξύτατο ταμειακό πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις κατά μέσον όρο καθυστερούν πάνω από 2 με 3 μήνες την καταβολή της μισθοδοσίας, ενώ έχουν ενεργοποιήσει την υποχρεωτική παροχή άδειας 2 εργάσιμων ημερών στους εργαζομένους, κάθε μήνα, προσδοκώντας μια μέση μείωση του εργατικού κόστους κατά 10%. Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Coca-Cola 3Ε Γιώργος Δαυΐδ, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, σημείωνε τα εξής: «Εδώ και χρόνια έχουμε τονίσει ότι ο μοναδικός τρόπος βελτίωσης της οικονομίας σε βάθος χρόνου είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπου δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί στην υπηρεσία των πολιτών και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα». Οπως έχει δηλώσει πρόσφατα και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της μητρικής εταιρείας, «το 2012 θα είναι χρονιά που θα... κλάψουν μανούλες στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν θέλουμε να είμαστε εμείς, γι’ αυτό ο όμιλος θα κινηθεί όσο γίνεται πιο συντηρητικά προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση».

Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 01/07/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire