Τότε και τώρα
Εγώ (σ.τ.μ.: ο Βόλφγκανγκ Μούνχαου) δεν αρέσκομαι στο να κάνω προβλέψεις για μελλοντικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ακόμη και σε εκατό χρόνια δύσκολα θα υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ειδικών για την οικονομική αναταραχή που βιώνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμη και εκατό χρόνια αργότερα οι ιστορικοί εξακολουθούν να τσακώνονται γι’ αυτόν. Πολλοί εξ αυτών, όπως η Βρετανίδα Μάργκαρετ Μακ Μίλαν, βλέπουν ομοιότητες της προπολεμικής περιόδου μεταξύ 1900-1913 και της σημερινής εποχής.
Στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η συγγραφέας είχε συγκρίνει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με εκείνη την εποχή. Εγώ, πάλι, βλέπω ομοιότητες στην κατάσταση που ζούμε στην Ευρώπη. Σήμερα φυσικά δεν υπάρχει η απειλή πολέμου. Αλλά οι οικονομικές αντιστοιχίες είναι έκδηλες. Μακρά και επίμονη αστάθεια, υψηλή και ανθεκτική ανεργία στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μια χαμένη γενιά νέων ανθρώπων, που έχουν ιδιαίτερα κακές επαγγελματικές προοπτικές στο άμεσο μέλλον, κοινωνικές εντάσεις και πολιτική ριζοσπαστικοποίηση είναι τα κοινά σημεία –από οικονομικής απόψεως– τότε και τώρα.
SUDEUTSCHE ZEITUNG
Φοροδιαφυγή
Ο αριθμός εκείνων που δήλωσαν στις γερμανικές Αρχές ότι φοροδιαφεύγουν τριπλασιάστηκε το 2013 σε σχέση με το 2012. Πρόκειται για ευτυχή εξέλιξη, που οφείλεται στην εντεινόμενη πολιτική πίεση προς τους φορολογικούς παραδείσους. Ο καιρός της ανεμελιάς για τους φοροφυγάδες έχει παρέλθει. Από τα νούμερα, οι γερμανικές Αρχές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το εργαλείο της εθελουσίας δήλωσης λειτουργεί.
Η δουλειά των Αρχών γίνεται πιο εύκολη, γιατί δεν χρειάζεται να ψάχνουν, ενώ το κράτος αποκτά νέους πόρους. Και όμως, από ηθικής σκοπιάς πρόκειται για παραδοχή της χρεοκοπίας. Είναι απλώς η αντικατάσταση μιας χρονίως υποστελεχωμένης υπηρεσίας δίωξης φοροδιαφυγής.
Οσοι διαπράττουν φορολογικές απάτες χιλιάδες φορές μεγαλύτερης κλίμακας περνούν απαρατήρητοι, ενώ ένας συνταξιούχος που έχει αδήλωτες καταθέσεις εισπράττει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία υψηλό πρόστιμο από ό,τι ένας μεγαλοαπατεώνας.
Εξάλλου, η φοροδιαφυγή είναι αντικοινωνική πράξη, καθώς όλοι οι υπόλοιποι σηκώνουν το φορολογικό βάρος εκείνου που φοροδιαφεύγει. Και αυτό δεν θα έπρεπε να παραγράφεται.
IRISH INDEPENDENT
Η Λεττονία και το ευρώ
Η υιοθέτηση του ευρώ από τη Λεττονία ολοκληρώνει την πορεία της χώρας της Βαλτικής «στην πολιτική και οικονομική καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου», τόνισε ο Ολι Ρεν. Η χώρα, που στο παρελθόν ανήκε στο σοβιετικό μπλοκ, έγινε το 18ο κράτος της Ε.Ε. που υιοθέτησε το ευρώ, λίγα χρόνια αφότου αμφισβητήθηκε η δυνατότητα επιβίωσης του ενιαίου νομίσματος εξαιτίας της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Η οικονομία της Λεττονίας συρρικνώθηκε περισσότερο από 20% κατά την περίοδο ανάμεσα στο 2008 και το 2009 και η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να επιβάλει σημαντικές περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα, που προσέγγισαν το 35%, και να απολύσει το ένα τρίτο των δασκάλων. Το 2008 έλαβε πακέτο οικονομικής διάσωσης 7,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρότι η έλευση του ευρώ στη Λεττονία θεωρείται κάτι ιδιαίτερα θετικό για την οικονομία, οι ντόπιοι δεν είναι και τόσο βέβαιοι. Το 50% των 2 εκατ. κατοίκων αντιτίθεται στην υιοθέτηση του ευρώ, συγκριτικά με το 58% τον Οκτώβριο, ενώ το 67% των ερωτηθέντων τον Νοέμβριο απάντησε ότι αναμένει τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών από τον Δεκέμβριο του 2006, οπότε άρχισε να χρησιμοποιείται το ευρωπαϊκό νόμισμα.
LIBERATION
Τρομοκρατική απειλή
Η μεγαλομανία του προέδρου Πούτιν δεν γνωρίζει όρια. Εδώ και μήνες, ο πρόεδρος-τσάρος παρουσιάζει τη διοργάνωση στο Σότσι ως μελλοντικό προσωπικό του θρίαμβο· ένα σύμβολο της ρωσικής ισχύος, καθώς και της προσωπικής επιρροής του Πούτιν. Ο πρώην πράκτορας της KGB, απόλυτος κυρίαρχος στη χώρα του για 13 ολόκληρα χρόνια, προσφέρει ως δώρο στον εαυτό του τους ακριβότερους Ολυμπιακούς στην ιστορία. Μπροστά στις επικρίσεις πολλών αρχηγών κρατών για τον αυταρχισμό του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θέλησε να εξαγοράσει τη διεθνή εύνοια, αποφυλακίζοντας τον ορκισμένο του εχθρό, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, καθώς και τα μέλη του γυναικείου συγκροτήματος των Πούσι Ράιοτ. Σαράντα ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς, όμως, η τρομοκρατική απειλή είναι αυτή που φοβίζει περισσότερο τον Ρώσο πρόεδρο. Η φρίκη των δίδυμων χτυπημάτων στο Βόλγκογκραντ έρχεται να υπενθυμίσει σε όσους την είχαν λησμονήσει, την ξεχασμένη πραγματικότητα της ισλαμικής εξτρεμιστικής εξέγερσης στον Καύκασο. Υπό τη διοίκηση του πολέμαρχου Ντούκου Ουμάροφ, που είχε καλέσει τον Ιούλιο σε παρεμπόδιση των Ολυμπιακών «με κάθε τρόπο», η απειλή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 03/01/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire