G20: Έληξε με εντάσεις και «μικρές» συμφωνίες
«Μια G20 για το τίποτε» σχολίασε καυστικά ο οικονομολόγος Ελί Κοέν,τονίζοντας ότι «απλώς, όσο συζητούμε, δεν κάνουμε πόλεμο».
Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) ανανέωσαν σήμερα στη Σεούλ τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς πάντως να επιτύχουν πραγματικές προόδους λόγω της αποφασιστικότητας της Κίνας και των ΗΠΑ να μην διακινδυνεύσουν τη δική τους ανάπτυξη.
Οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη επέστησαν έτσι την προσοχή, στο τέλος της συνόδου κορυφής τους στη Σεούλ, εναντίον των «μη συντονισμένων» οικονομικών πολιτικών, οι οποίες έχουν καταστροφικές συνέπειες «για όλους».
«Η άνιση ανάπτυξη και οι αυξανόμενες ανισορροπίες τροφοδοτούν τον πειρασμό να εγκαταλειφθούν οι κοινές λύσεις υπέρ μη συντονισμένων ενεργειών», υπογραμμίζει η G20. Αυτό το είδος των «μη συντονισμένων» δράσεων «δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει την κατάσταση για όλους», εκτιμούν οι χώρες της G20, οι οποίες ήταν πάντως πολύ πιο διστακτικές όταν επρόκειτο να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.
Οι ηγέτες των χωρών της G20 συμφώνησαν να απόσχουν από οποιαδήποτε «ανταγωνιστική υποτίμηση» και «να ευνοήσουν τον περαιτέρω προσδιορισμό των ισοτιμιών από την αγορά». Όμως αυτή η δέσμευση αποτελεί αντιγραφή εκείνης που είχε ήδη αναληφθεί από τους υπουργούς τους επί των Οικονομικών στα τέλη Οκτωβρίου, στη διάρκεια συνόδου τους στη Νότια Κορέα.
«Είναι μια G20 για το τίποτε. Απλώς, όσο συζητούμε, δεν κάνουμε πόλεμο», συνόψισε καυστικά για το Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ελί Κοέν.
Οι χώρες της G20 έχουν ακόμη πολλά να μάθουν όσον αφορά τη συνεργασία, δήλωσε σήμερα στη Σεούλ ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Η εξέλιξη της G20 συγκρίνεται με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους κόλπους της οποίας οι χώρες έμαθαν να συνεργάζονται «έστω κι αν δεν το ήθελαν και τόσο πολύ», εξήγησε στους δημοσιογράφους.
«Τώρα που είμαστε στην εποχή μετά την κρίση, έστω κι αν παραμένουν προβλήματα, οι χώρες επιθυμούν λιγότερο να συνεργαστούν. Ανησυχούν κατ' αρχάς για την πολιτική της χώρας τους», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πάντως σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση στον κόσμο για την οδό που πρέπει να ακολουθηθεί για μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Δεχόμενος επιθέσεις απ' όλες τις πλευρές μετά τη λήψη αμφιλεγόμενων μέτρων ανάκαμψης, ο αμερικάνος πρόεδρος αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ υιοθέτησαν εγωιστική στάση και επαναλάμβανε σε όλη τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης ότι η σταθερή αμερικανική ανάκαμψη θα ευνοήσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Η διοχέτευση στην αγορά μετρητών ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, κάτι που έχει επίσης ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του δολαρίου, επικρίθηκε ωστόσο έντονα από πολλούς εταίρους, με πρώτες την Κίνα και τη Γερμανία, που είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγοί του πλανήτη.
Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, περισσότερο αποφασισμένος παρά ποτέ να μην θέσει σε κίνδυνο την εντυπωσιακή ανάπτυξη της χώρας του, παρουσίασε από την πλευρά του στους ομολόγους του το δικό του σχέδιο δράσης, από τέσσερα σημεία, στόχος του οποίου είναι να εξασφαλιστεί μια «ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη» παγκόσμια ανάπτυξη, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για μείωση των τεράστιων κινεζικών πλεονασμάτων.
Ο Χου δεσμεύθηκε χθες ενώπιον του Ομπάμα να συνεχίσει στο δρόμο της ανατίμησης του γουάν, την οποία ζητεί επίμονα η Ουάσιγκτον. Όμως, προειδοποίησε, αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο μέσα σ' ένα «ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον» και σταδιακά.
Όσον αφορά την επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μια δέσμευση που είχε αναληφθεί πέρυσι σε προηγούμενες συνόδους κορυφής, οι χώρες της G20 διαβεβαίωσαν ότι θα θέσουν «πλήρως» σε εφαρμογή τις νέες τραπεζικές προδιαγραφές (της Βασιλείας ΙΙΙ), που έχουν στόχο να ενισχύσουν ένα τομέα από τον οποίο ξεκίνησε η χειρότερη κρίση που γνώρισε ο κόσμος μετά το μεγάλο κραχ της δεκαετίας του 1930.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έφτασε σήμερα το πρωί στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσας πήρε τα ηνία της G20 στο τέλος αυτής της συνόδου κορυφής, της πέμπτης από το Νοέμβριο 2008. Υποσχέθηκε να ασκήσει την προεδρία με «ρεαλισμό και υπευθυνότητα».
Τι συμφώνησαν «πλούσιες» και αναπτυσσόμενες χώρες
Οι ηγέτες της Ομάδας των «20 (G20)» (Οκτώ πλούσιες, 12 ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες) στο τέλος των εργασιών της συνόδου τους στη Σεούλ συμφώνησαν να εποπτεύουν, εφεξής, πώς οι τραπεζικοί κανονισμοί επηρεάζουν το χρήμα γιά το εμπόριο, που βέβαια συντηρεί το εμπόριο παγκοσμίως. Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τον ΠΟΕ, ανατέθηκε να συντάξει πόρισμα γιά το ζήτημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011.
Στο διεθνές εμπόριο αναλώνονται--ανά 12μηνο--12-13 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία ποσοστό μεταξύ 60-80% προέρχεται από τραπεζικά κεφάλαια. Συνομολογήθηκε ότι σε περίπτωση και νέας κρίσης, «τα τραπεζικά δάνεια γιά το εμπόριο και λιγότερα και ακριβότερα θα γίνουν».
Συνομολογήθηκε, επίσης, ότι ο τραπεζικός δανεισμός γιά το εμπόριο είναι «ασφαλέστερος» σε σύγκριση με άλλες χρηματοδοτήσεις του, όπως συμφωνήθηκε να μην «τιμωρείται» (ο τραπεζικός δανεισμός) με παράλογες φορολογίες...
Διαπιστώθηκε ακόμα ότι το έλλειμμα τραπεζικής χρηματοδότησης του διεθνούς εμπορίου δεν ξεπερνά το 0,02%--σε επίπεδο παγκόσμιο.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι στο μέλλον προέχει να δανείζονται από τράπεζες οι έμποροι στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλ' ιδίως και στις φτωχές, κατά προτίμηση. Αναγγέλθηκε δε ότι «οι σχετικές τραπεζικές εργασίες θα εποπτεύονται» στο μέλλον συστηματικά από τους «20».
- Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο πέρυσι, όταν στη σκιά της κρίσης «στένεψε» ο τραπεζικός δανεισμός, οι «20» για να τονωθεί η παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα είχαν από κρατικά κεφάλαια προωθήσει προς τις αγορές περίπου 250 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
- Τώρα, η ροή τραπεζικών κεφαλαίων για το εμπόριο στις πλούσιες και ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες κρίνεται από τους επαΐοντες «επαρκής», ενώ από τους ίδιους χαρακτηρίζεται «ανεπαρκής» σε ό,τι αφορά τις οικονομίες με χαμηλά εισοδήματα--δηλαδή αυτές, που αναφέρονται με το αγγλικό αρκτικόλεξο 'LICs'.
«Ναι» στη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ
Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 ενέκριναν την ιστορική μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο διπλασιάζει τα κεφάλαιά του και τροποποιεί την κατανομή των εξουσιών.
Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία χαρακτηρίσθηκε «ιστορική», αποτελεί «ένα σημαντικό στάδιο προς ένα περισσότερο νομιμοποιημένο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό ΔΝΤ», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των είκοσι ισχυρότερων χωρών του πλανήτη.
Οι «20» ενέκριναν το σχέδιο συμφωνίας που είχε υιοθετηθεί κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 στο Κιεντζού της Νότιας Κορέας στις 23 Οκτωβρίου.
Περισσότερο από το 6% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί από υπερεκπροσωπούμενες, κυρίως πλούσιες, πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και 110 από τις 187 χώρες θα ενισχύσουν τα δικαιώματά τους. Η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες στο Συμβούλιο Διαχείρισης Πόρων του Ταμείου από την Ευρώπη. Τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100%, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και, κατά συνέπεια, των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο τελικό τους ανακοινωθέν, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 «ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών και από τους κυβερνήτες των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να εξετάζουν όλα τα σχετικά με την μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας θέματα».
Αναφορές Ομπάμα σε παγκόσμια ανάκαμψη και Ιράκ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως υπάρχει ομοφωνία στον κόσμο για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί ο στόχος της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα σημειώσει σύντομα πρόοδο ώστε η πορεία του «υποτιμημένου» νομίσματός της να καθορίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά.
«Το γουάν είναι υποτιμημένο και η Κίνα ξοδεύει τεράστια ποσά για να επεμβαίνει στην αγορά με στόχο να το κρατήσει υποτιμημένο», επισήμανε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «είναι σημαντικό η Κίνα να προχωρήσει σε μια σταδιακή μετάβαση προς ένα σύστημα που να καθορίζεται από την αγορά» συναλλάγματος του νομίσματός της.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως η συμφωνία για την κατανομή εξουσιών στο Ιράκ, μετά το αδιέξοδο μηνών, είναι «ένας σημαντικός σταθμός» στην ιστορία της χώρας.
Δέσμευση για επιτυχία της παγκόσμιας κλιματικής διάσκεψης
Οι χώρες της G20 δεσμεύτηκαν σήμερα στη Σεούλ να εγγυηθούν την επιτυχία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στα τέλη Νοεμβρίου στην Κανκούν του Μεξικού, στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.
«Δε θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να επιτύχουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα και να οδηγήσουμε σε επιτυχία τη διάσκεψη της Κανκούν», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν στο οποίο οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της G20 «επαναλαμβάνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να περιορίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο μήνα «απίθανο» το ενδεχόμενο επίτευξης διεθνούς συμφωνίας στην Κανκούν, ένα χρόνο μετά την αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης.
Συμφωνία για την αποφυγή «ανταγωνιστικής υποτίμησης» νομισμάτων
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 συμφώνησαν να αποφύγουν την «ανταγωνιστική υποτίμηση» των νομισμάτων τους έπειτα από τη δεύτερη ημέρα δύσκολων συνομιλιών στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ.
Οι 20 ηγέτες έδωσαν οδηγίες στους υπουργούς Οικονομικών να καταρτίσουν ενδεικτικούς κανόνες για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών των εμπορικών ισοζυγίων που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία.
Οι είκοσι ανεπτυγμένες και αναδυόμενες δυνάμεις απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση για την εφαρμογή «μη συντονισμένων» οικονομικών πολιτικών, με καταστροφικές συνέπειες για όλους, σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Σεούλ.
Δεσμεύθηκαν να απόσχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, τη στιγμή που οι συνομιλίες διεξήχθησαν υπό συνθήκες έντασης ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, κυρίως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Το «σχέδιο δράσης της Σεούλ», που περιλαμβάνεται στο κείμενο του ανακοινωθέντος, καλεί τις ανεπτυγμένες χώρες και τις αναδυόμενες δυνάμεις «διασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη, μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των αγορών, ειδικότερα ακολουθώντας συστήματα ισοτιμιών που θα προσδιορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αγορές, ενισχύοντας την εξελιξία των ισοτιμιών ώστε αυτές να εκφράζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και απέχοντας από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων».
Οι ηγέτες των 20 δηλώνουν έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή νέους τραπεζικούς κανόνες ως προς τα τραπεζικά κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη συνθήκη «Βασιλεία ΙΙΙ» και επιδιώκουν να καταστήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περισσότερο ανθεκτικά, σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοσθούν σταδιακά από το 2013 και προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι τον Ιανουάριο 2015.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire