ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 11 novembre 2010

Εμπόριο χρήματος

 Υπάρχουν πολιτικοί, υπάρχουν και κλακαδόροι. Την εποχή που ο κ. Χάρης Καστανίδης σιγοντάριζε την ανάρρηση του προέδρου ειπώθηκαν διάφορα για την υποτέλειά του στην οικογένεια του ιδρυτή. Τώρα που παρεμβαίνει σε ξένα χωράφια, στα δημοσιονομικά, ορισμένοι διαγιγνώσκουν την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Ολα αυτά είναι εντυπώσεις που περιέχουν μικρό ποσοστό αλήθειας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντοτε έκανε του κεφαλιού του. Κινείται παράλληλα με την κυβέρνηση- δεν συμπλέει απόλυτα ούτε εναντιώνεται ευθέως. Πρώτο δείγμα της ανυπακοής του ήταν να διαλέξει γενικό γραμματέα εκτός διαδικασίας «opengov». Παρά τις γκρίνιες και τις οχλήσεις, επέμεινε στην επιλογή του. Εκτοτε κατάφερε να ανοίξει κάμποσα μέτωπα και, παραδόξως, να μείνει όρθιος.
Ο κ. Καστανίδης είπε στο ραδιόφωνο αυτά που λένε και άλλοι υπουργοί αλλά τα λένε στα μουλωχτά. Η τρόικα δεν είναι ο υιός του Θεού επί της Γης ούτε το μνημόνιο είναι το έκτο Ευαγγέλιο. Κάποιοι όροι σηκώνουν συζήτηση, πολλώ δε όταν η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, οι εξαγωγές μειώνονται κατά 10% και η υστέρηση εσόδων φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Αν στην κυβέρνηση έγινε κατανοητό ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να φορολογηθεί πλην αέρα και γενετήσιας πράξης, τότε προχωρούν στις περικοπές των δημοσίων δαπανών, δηλαδή θα περιορίσουν τις μισθολογικές δαπάνες, θα ψαλιδίσουν τα επιδόματα. Ετσι θα κυκλοφορεί ακόμη λιγότερο χρήμα στην αγορά. Στις ημέρες μας, που κάθε πολίτης έχει άποψη για τα spreads, όπως είχε άποψη για το Χρηματιστήριο προ δεκαετίας, ακούγεται όλο και πιο έντονα το ότι οι πρακτικές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν μια τρύπα στο νερό. Ο κ. Καστανίδης με τις δηλώσεις του αναπαρήγαγε το αυτονόητο: ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.
Επανέλαβε ελαφρώς πιο κομψά το «δεν πάει άλλο» που ακούγεται πανταχόθεν.
Ας πονηρευτούμε λιγάκι. Μήπως ο κ. Καστανίδης είναι βαλτός του Μαξίμου, μήπως ανοίγει τη συζήτηση ώστε να την ολοκληρώσει αργότερα κάποιος πιο ειδικός; Είναι πιθανόν να προχωρήσει η χώρα σε μια επαναδιαπραγμάτευση, είναι όμως αστεία η άποψη ότι υπάρχουν «λαγοί» σε αυτή την κούρσα.

Αν οι δηλώσεις του υπουργού αποτελούσαν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, με τον κ. Πάγκαλο να βγαίνει πρώτος και εκείνος να αρπάζει τη σκυτάλη εν μέσω εκλογών, τότε θα το είχαν μάθει και οι δημοσιογράφοι. Στο Μαξίμου είναι όλοι υπερβολικά φλύαροι ώστε να κρατήσουν μυστικό ή να σχεδιάσουν μια τόσο δόλια επικοινωνιακή επίθεση. Δεν ζούμε στο ανατολικό μπλοκ και τα πολιτικά πρόσωπα ούτε πειθήνια είναι ούτε εχέμυθα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καστανίδης είναι ακατάλληλο πρόσωπο για τον ρόλο του κυβερνητικού προπομπού. Να θυμηθούμε την προηγούμενη, τη θερινή πρωτοβουλία του. Ζητούσε να γίνουν εθνικές εκλογές μαζί με αυτές της αυτοδιοίκησης ώστε το πρόγραμμα της κυβέρνησης να έχει «δημοκρατική νομιμοποίηση». Δεν κατάφερε να επιβάλει την άποψή του. Εδώ που τα λέμε, δεν κατάφερε να επιβληθεί σε πιο απλά ζητήματα. Είχε ζητήσει από τον Αρειο Πάγο να ξαποστείλει τον κ. Ζαγοριανό όσο εκκρεμεί η υπόθεση Siemens. Η Ολομέλεια τον αγνόησε επιδεικτικά και ο υπουργός δήλωσε πληγωμένος ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν σε αυτοσεβασμό. Να θυμηθούμε και από άλλα θέματα την αδυναμία του να επιβληθεί; Είχε δώσει εντολή να ξηλωθούν όλες οι παράνομες διαφημιστικές ταμπέλες. Πολλές βρίσκονται ακόμη κρεμασμένες στους δρόμους επειδή παρανομούν πασόκοι δήμαρχοι.

Συνοψίζοντας, ο κ. Καστανίδης δεν κάθεται σούζα όταν ομιλούν για το μνημόνιο. Αυτό είναι το μήνυμα, δεν χρειάζεται να κάθεται κανείς σούζα απέναντι στους δανειστές του.

Ισχύει για όλα τα επίπεδα δανεισμού. Το εμπόριο του χρήματος πρέπει να συμφέρει τόσο τον πωλητή όσο και τον πελάτη.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire