ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 6 novembre 2010

Εκδηλώσεις στον Καναδά για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

KENTPO EΛΛHNIKQN EPEYNQN KANAΔA
K E E K     CENTRE DE RECHERCHES HELLENIQUES - CANADA
CENTRE FOR HELLENIC STUDIES AND RESEARCH - CANADA
                     
Το Κέντρο Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ, σε συνεργασία με το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, οργάνωσε δύο εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η πρώτη εκδήλωση, στα Γαλλικά, έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ, στις 20 Οκτωβρίου 2010, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή πολιτικών επιστημών και διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου του Παρισιού-Nanterre Ιωάννη Κατσιάπη που  ανέπτυξε το θέμα «Κυπριακή Δημοκρατία : 50 χρόνια διαδρομής». Εισαγωγική ομιλία έγινε από τον καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ Jacques Bouchard, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε και ο διευθυντής του ΚΕΕΚ καθηγητής  Στέφανος Κωνσταντινίδης. Οι ομιλητές αναφέρτηκαν στους αγώνες του κυπριακού λαού για την προάσπιση και την επιβίωση  της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Μετά το τέλος των ομιλιών υποβλήθηκαν ερωτήσεις και έγινε συζήτηση για την παρούσα φάση του Κυπριακού.
Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στις 22 Οκτωβρίου 2010 στην Ελληνική Κοινότητα Μοντρεάλ, με τον ίδιο κεντρικό ομιλητή,τον καθηγητή Ιωάννη Κατσιάπη, που μίλησε ξανά, αυτή τη φορά στα Ελληνικά,  για τα 50 χρόνια διαδρομής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθησε συζήτηση για τις σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το Κέντρο Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ θα οργανώσει ακόμη μια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ, στα πλαίσια των εορτασμών των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην κυπριακή λογοτεχνία και ξεχωριστά  στον Κύπριο λογοτέχνη και ζωγράφο Νίκο Νικολαΐδη .

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire