ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 21 novembre 2010

Ικανοποίηση της Τουρκίας

Ικανοποίηση Γκιουλ από την τουρκική παρουσία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ένας ηγέτης που είναι ευχαριστημένος από την αυξημένη επιρροή της χώρας του εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μετά τη λήξη της συνόδου του διεθνούς οργανισμού στη Λισσαβώνας, αυτός είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Η Άγκυρα θεωρεί ως εξαιρετικά επιτυχημένη προσπάθεια, για τη διπλωματία της το γεγονός ότι το γειτονικό της Ιράν δεν κατονομάστηκε ως εχθρός του ΝΑΤΟ στην απόφαση του για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν επιθυμεί να δει την περιοχή να οδηγείται σε ένα ακόμα Ιράκ, δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους. «Ανησυχούσαμε, αλλά τώρα είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ως η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με την πλειοψηφία των κατοίκων της να είναι μουσουλμάνοι, η Τουρκία δεν σκοπεύει να αφεθεί για να οδηγηθεί σε εχθρικές σχέσεις με το γείτονα της. Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και για τις δύο χώρες, που σκοπεύουν να ενισχύσουν τις εμπορικές τους σχέσεις τον ερχόμενο χρόνο, με τη διένεξη για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν να μην στέκονται εμπόδιο. Στον τομέα αυτό, η Τουρκία τώρα προβάλει ως το κομβικό σημείο για την ενεργειακές εξαγωγές του Ιράν.
Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και τους δυτικούς εταίρους της στο ΝΑΤΟ για το πώς θα διαχειριστούν το Ιράν και τους κληρικούς του. Οι Τούρκοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα αντισταθεί στις εκκλήσεις για μέτρα τιμωρίας προς το Ιράν για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι κατασκευάζει πυρηνική βόμβα. Αντί των κυρώσεων ή των απειλών για στρατιωτικό πλήγμα, η Άγκυρα επιμένει στο διάλογο με την Τεχεράνη, παρά το γεγονός ότι μια πιο ενδελεχής ματιά στις δύο χώρες καταδεικνύει ότι οι δυο τους είναι αντίπαλοι στην περιοχή.
«Οι Πέρσες ανακάλυψαν το σκάκι. Εάν ξεκινήσεις ένα παιχνίδι μαζί τους, τότε πρέπει να συνεχίζεις να παίζεις μέχρι το τέλος» δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης.
Η Τουρκία πιέζει αντί μιας στρατιωτικής δράσης- ένα νέα σχέδιο ασφαλείας για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εκτός των άλλων κάτι τέτοιο θα κατέληγε στην αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των Παλαιστινιακών περιοχών και του Ισραήλ. Για την Άγκυρα, ένα νέα πλαίσιο ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε μια διακήρυξη για την ύπαρξη και τον ακριβή αριθμό των πυρηνικών βομβών που κατέχει το Ισραήλ.
Στόχος πρέπει να είναι μια ελεύθερη από πυρηνικά ζώνη που θα εκτείνεται από το Ιράν έως το Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Τουρκία θεωρεί άδικο που οι δυτικοί εταίροι της δεν ασχολούνται όπως θα έπρεπε και με το θέμα του Ισραήλ.
Ωστόσο η Άγκυρα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να παρουσιάσει μια επιτυχημένη ιστορία της δικής της μεσολαβητικής προσπάθειας στη Μέση Ανατολή. Οι διπλωμάτες δηλώνουν ότι η Τουρκία γίνεται όλο και πιο σημαντική αλλά επίσης τείνει να υπερεκτιμά τις προσπάθειες της επιρροής της.
Όμως στη Λισσαβώνα, οι δεσμοί Τουρκίας και Δύσης φαίνεται να είναι σταθεροί, σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Radikal. Οι όποιες συζητήσεις για μια διαφορετική πορεία της Τουρκίας από τη Δύση δεν έχουν μέλλον. 
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire