ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 30 novembre 2010

Οι καλοί τρόποι των διπλωματών...

Η 11η Σεπτεμβρίου της διπλωματίας
 
Σε συναγερμό η Ουάσινγκτον ύστερα από τις αποκαλύψεις του Wikileaks
Αποκαλύψεις κάθε είδους από τη νέα διαρροή εγγράφων στο Wikileaks.
Από χαρακτηρισμούς για ηγέτες, επικρίσεις για συμμάχους, λεπτομέρειες για στρατιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι παρασκήνιο για το Κυπριακό, αποκαλύπτονται στα 250.000 έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η επίμαχη ιστοσελίδα. Η δημοσίευση των εγγράφων έρχεται να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας διπλωματίας, καθώς προκάλεσε ήδη κρίση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με μερικούς από τους συμμάχους της. Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι ακόμη πιο ισχυρές όσο γίνεται γνωστό και αναλύεται το περιέχομενο των εγγράφων.
Ουδόλως κολακευτικοί χαρακτηρισμοί επιφυλάσσονται σε παγκόσμιους ηγέτες, ευαίσθητες πληροφορίες για την τρομοκρατία, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων αλλά και διαπλεκόμενες σχέσεις έρχονται στο φως. Σε ένα τηλεγράφημα, για παράδειγμα, καταγγέλλεται πως η σχέση ανάμεσα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τους επιτελείς της ρωσικής μαφίας είναι τόσο στενή, που η Ρωσία έχει γίνει ένα «εικονικό μαφιόζικο κράτος».
Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποίηθηκαν από το Wikileaks, οι ΗΠΑ απαιτούν από τους διπλωμάτες τους να παίζουν τον ρόλο των κατασκόπων, αποκτώντας για παράδειγμα τους αριθμούς πιστωτικών καρτών ξένων αξιωματούχων. Απόρρητη οδηγία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2009 η Αμερικανίδα υπουργός των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζητάει επίσης τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ: κωδικούς πρόσβασης και μυστικούς κώδικες. «Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αποκτήσει ακριβείς πληροφορίες για τους εργαζόμενους στον ΟΗΕ: αριθμούς τραπεζικών καρτών, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνων, ακόμα και αριθμούς καρτών αεροπορικών εταιρειών για καλούς πελάτες» απεκάλυψε η Guardian.
Σύμφωνα με τους Νew ΥorkΤimes, τα αμερικανικά έγγραφα δείχνουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα εξακολουθούν να βασίζονται σε Σαουδάραβες χρηματοδότες. Δείχνουν επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Την ίδια ώρα, η Guardian ανέφερε ότι «είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι Άραβες ηγέτες πιέζουν μυστικά για αεροπορική επιχείρηση στο Ιράν, και ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν λάβει οδηγίες να κατασκοπεύουν την ηγεσία του ΟΗΕ». Η Χίλαρι Κλίντον και μια σειρά ανώτατων διπλωματικών αξιωματούχων, ενόψει των αποκαλύψεων, επικοινώνησαν προκαταβολικά με μια σειρά ηγετών κρατών, όπως της Γερμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας και του Αφγανιστάν με σκοπό να προλάβουν τις αντιδράσεις.
Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από το Wikileaksαποκαλύπτουν για πρώτη φορά την πεποίθηση της Ουάσινγκτον ότι το Ιράν έχει αποκτήσει εξελιγμένους πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα με τους οποίους μπορεί να πλήξει πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης και τη Μόσχα. Τα εμπλεκόμενα κράτη δεν ήξεραν επίσης ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το Ιράν: η διπλωματία, η υπόγεια δράση ή η ισχύς. Σε ένα χαρακτηριστικό του τηλεγράφημα, ένας ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ομάν δεν ξέρει τι είναι χειρότερο: «μια επιδρομή εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ή η απραξία και η συμβίωση με ένα πυρηνικό Ιράν».
Πίσω από τα έγγραφα αυτά, πάντως, υπάρχει η πεποίθηση πολλών ηγετών ότι αν δεν πέσει η σημερινή ιρανική κυβέρνηση, η χώρα αυτή θα αποκτήσει αργά ή γρήγορα τη βόμβα.
Σε ετοιμότητα το Ισραήλ
ΣΕΑΛΛΑέγγραφα γίνεται αναφορά ότι το Ισραήλ επεδίωξε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Φάταχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στη στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Σύμφωνα με άλλο έγγραφο, το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ, αλλά χωρίς η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος να είναι εγγυημένη, είχε τονίσει ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ρόμπερτ Γκέιτς, στον Γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν. Ερωτηθείς από τον Μορέν για την ικανότητα του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν χωρίς τη στρατιωτική αρωγή των Αμερικανών, ο Γκέιτς απάντησε «πως δεν γνωρίζει εάν αυτό θα πετύχαινε, όμως το Ισραήλ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μία τέτοια επιχείρηση». Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Γκέιτς προσπάθησε να υποβαθμίσει την εντύπωση μίας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν. Αναφερόμενος στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως «πιστεύει πως ένα συμβατικό πλήγμα από μία οποιαδήποτε χώρα δεν θα κατόρθωνε τίποτε άλλο παρά να καθυστερήσει τα σχέδια του Ιράν για ένα έως τρία χρόνια, αλλά θα είχε ως αποτέλεσμα να συσπειρώσει τον ιρανικό λαό κατά του επιτιθέμενου».
το wikileaks σε νουμερα
»251.00 διπλωματικά τηλεγραφήματα διέρρευσαν συνολικά από το Wikileaks »270 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και οι αποστολείς τους »11.000 τηλεγραφήματα είναι χαρακτηρισμένα secret(απόρρητα) »9.000 είναι χαρακτηρισμένα nonform, που σημαίνει ότι δεν είναι για τα μάτια ξένων κυβερνήσεων και ηγετών »4.000 είναι χαρακτηρισμένα secretκαι nonform
Βλαντιμίρ Πούτιν-Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Φωτογραφία
Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα σε τηλεγράφημά της έγραψε πως ο Ρώσος πρωθυπουργός είναι ο Μπάτμαν και ο Ρώσος πρόεδρος ο Ρόμπιν, δηλαδή ο βοηθός του.
Σϊλβιο Μπερλουσκόνι
Φωτογραφία
Λεπτομερής αναφορά στις «άγριες γιορτές» του Μπερλουσκόνι. Χαρακτηρίζεται ανίκανος, ματαιόδοξος και ανεπαρκής ως ηγέτης και θεωρείται ότι είναι «φερέφωνο» του Πούτιν στην Ευρώπη.
Άνγκελα Μέρκελ
Φωτογραφία
Η μοναδική ηγέτιδα για την οποία ειπώθηκαν καλά λόγια. Αν και θεωρείται ελάχιστα δημιουργική, επαινείται επειδή αποφεύγει το ρίσκο.
Νικολά Σαρκοζί
Φωτογραφία
Η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι έγραψε για το ευερέθιστο και αυταρχικό προσωπικό του στυλ. Χαρακτηρίζεται «γυμνός βασιλιάς» και προτείνεται η συνεχής παρακολούθησή του.
Μουαμάρ Καντάφι
Φωτογραφία
Είναι υποχόνδριος και κάνει μπότοξ σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Τρίπολη. Επίσης για τον Λίβυο ηγέτη αναφέρεται ότι κυκλοφορεί σπάνια χωρίς την Ουκρανή νοσοκόμα του, η οποία χαρακτηρίζεται αισθησιακή ξανθιά.
Χαμίντ Καρζάι
Φωτογραφία
Ένα τηλεγράφημα από την Καμπούλ αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν καθοδηγείται από παράνοια. Τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά αδύναμος άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται για τα γεγονότα.
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Φωτογραφία
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θεωρείται κομψός και γοητευτικός, αλλά δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.
Κιμ Γιονγκ Ιλ
Φωτογραφία
Ο διδάκτορας της Βορείου Κορέας χαρακτηρίζεται ως ένας πλαδαρός γέρος που υπέστη σωματικό και ψυχολογικό τραύμα ως αποτέλεσμα του εγκεφαλικού του. Αμερικανοί διπλωμάτες θεωρούν βέβαιο ότι υποφέρει από επιληψία.
Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
Φωτογραφία
Ο Ιρανός πρόεδρος παρομοιάζεται με τον Χίτλερ και γίνεται λόγος για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να διαδεχθεί τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire