ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 30 janvier 2011

Οι σύμβουλοι μάρκετινγκ θα σώσουν την Ελλάδα,πιστεύει ο πρωθυπουργός της...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Είδα τον Γιώργο στο twitter»!

O Σάιμον Σίνεκ, ο νεοϋορκέζος σύμβουλος μάρκετινγκ,έμαθε από το Ιnternet ότι στο ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο προβλήθηκε η παρουσίασή του

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ 

O Σάιμον Σίνεκ δεν πίστευε στα μάτια του την Τρίτη το πρωί. Ανοιξε τον υπολογιστή του, μπήκε στο twitter (τον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης) και είδε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να γράφει ότι «στο ξεκίνημα του Υπουργικού Συμβουλίου προβάλλεται η παρουσίαση του Σάιμον Σίνεκ»! Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρέθετε μάλιστα και τον σύνδεσμο για το βίντεο της ομιλίας του διαφημιστή με τίτλο «Πώς οι σπουδαίοι ηγέτες εμπνέουν για δράση»! Ο νεοϋορκέζος σύμβουλος μάρκετινγκ, 38 ετών, πίστευε στην αρχή ότι κάποιος του έκανε πλάκα. Γρήγορα ωστόσο βεβαιώθηκε για το αντίθετο: οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης άκουσαν μέσω βίντεο τις συμβουλές του λίγο προτού συνεδριάσουν για να εγκρίνουν κρίσιμα νομοσχέδια. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο ειδικός περί την επικοινωνία (εισηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ) προτείνει στους υπουργούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.


- Εχετε γνωρίσει προσωπικά τον κ. Παπανδρέου;
«Οχι». - Σας εξέπληξε η προβολή του βίντεο στο Υπουργικό Συμβούλιο; «Ηταν η απόλυτη έκπληξη! Είδα στο twitter ότι κάποιος είχε αναφερθεί σ΄ εμένα και ότι η αναφορά ήταν στα ελληνικά. Παρακάτω πρόσεξα το όνομα χρήστη και ότι... ήταν ο Πρωθυπουργός! Δεν ήξερα αν είναι αλήθεια ή όχι και έτσι έκανα κλικ στον σύνδεσμο για να διαπιστώσω αν είχε σταλεί από το πρωθυπουργικό γραφείο - και όντως ήταν από εκεί! Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο ικανοποιημένος αισθάνομαι για το γεγονός ότι οι ιδέες μου ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και μάλιστα στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια».

- Παρακολουθείτε την ελληνική κρίση;
«Την παρακολουθώ και πιστεύω ότι προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για εμπνευσμένη ηγεσία. Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα που καλείται να υπομείνει έναν δύσκολο αγώνα, αλλά αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πόσο θυμωμένος είναι ο κόσμος. Κάθε φορά που η κυβέρνηση προσπαθούσε να κάνει κάτι οι πολίτες θύμωναν όλο και περισσότερο. Ωστόσο όταν υπάρχει συνείδηση του “γιατί”, συνήθως η αντίδραση σε περιόδους κρίσης είναι η ενότητα στις τάξεις του πληθυσμού. Οταν το “γιατί” είναι σαφές, οι παραδοσιακές διαιρέσεις ανάμεσα στα κόμματα και στην κυβέρνηση, στην κυβέρνηση και στον λαό, στους πλούσιους και στους φτωχούς, υποχωρούν. Οι άνθρωποι ενώνονται· το κοινό καλό υπερισχύει των προσωπικών στρατηγικών και απόψεων».

- Πώς θα επιτευχθεί η ομοψυχία; Ξέρετε, υπάρχει θυμός στον κόσμο και είναι διάχυτη η αίσθηση ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει γι΄ αυτό που έγινε.
«Η Ελλάδα έχει μια σπουδαία ευκαιρία. Δεν είμαι οικονομολόγος, δεν μπορώ να σας πω τι να κάνετε. Το πρόβλημα όμως δεν είναι το σχέδιο, είναι ότι οι πολίτες πρέπει να στοιχιθούν πίσω από ένα σχέδιο. Να υπάρξει συλλογική ευθύνη. Για να φτάσετε από την οργή στην ενότητα χρειάζεστε ένα και μόνο πράγμα: ηγεσία. Οι μεγάλοι ηγέτες δεν μας λένε τι θα κάνουμε. Οι μεγάλοι ηγέτες μας λένε “γιατί” είναι σημαντικό να παραμένουμε ενωμένοι. Τι κοινό έχουμε μεταξύ μας, ποιο είναι το μείζον αγαθό, ποιες οι αξίες που υπερασπιζόμαστε. Σε ένα βαθύ συναισθηματικό επίπεδο, τι είναι αυτό που αντί να σας οδηγήσει στους δρόμους και στην απαίτηση να πάνε κάποιοι φυλακή θα σας οδηγεί στη συσπείρωση και σε ομοθυμία για ένα κοινό σχέδιο». - Τι θεωρείτε ότι προσέφερε στους υπουργούς το βίντεό σας; «Οι πολιτικοί έχουν την τάση να κολλάνε στο σχέδιο, στο τι πρέπει να κάνουμε. Ωστόσο η δική τους ευθύνη είναι να μας θυμίζουν γιατί πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να θέτουμε υψηλούς στόχους. Η παρουσίαση ενός σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης δεν αρκεί για να εμπνεύσει κανέναν. Μεγάλοι ηγέτες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Γκάντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή ο Τζον Φ. Κένεντι ανέλαβαν πρωτοβουλία σε δύσκολες εποχές, ζήτησαν από τους ανθρώπους μεγάλες θυσίες, χρειάστηκε να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια, και ασφαλώς κάθε μέρα δεν ήταν εύκολη. Γιατί όμως κάθε μέρα τους στήριζαν και περισσότεροι άνθρωποι; Γιατί οι ηγέτες αυτοί ήταν ικανοί να αρθρώσουν και να μεταδώσουν έναν ανώτερο σκοπό που ξεπερνούσε τον καθένα ξεχωριστά και έκανε τον καθένα υπερήφανο να αγωνίζεται γι΄ αυτόν αντί να αναζητεί υπευθύνοdt=30/01/2011#ixzz1CX4aLSIO

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire