ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 31 janvier 2011

Η τουρκική πλευρά θέλει να αποφύγει τη συζήτηση του εδαφικού

Στα βαθιά με το εδαφικό
Η ε/κ πλευρά θέλει να προταχθεί το κεφάλαιο αυτό, οι Τ/κ θέλουν να το αποφύγουν
ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ πριν από μια ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό θέλουν να συζητήσουν το εδαφικό οι Τούρκοι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει να προταχθεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν και η τουρκική πλευρά θέλει να αποφύγει τη συζήτηση του κεφαλαίου αυτού, ωστόσο, φροντίζει να διαμηνύσει διά συνομιλητών της, τις προθέσεις που έχει στο εδαφικό. Όπως τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες, η Άγκυρα, η οποία μέχρι στιγμής έχει διά των εγκαθέτων της στα κατεχόμενα θέσει μόνο κριτήρια για το εδαφικό, φαίνεται ότι επί της ουσίας παραπέμπει ως βάση στο χάρτη του σχεδίου Ανάν, με λιγότερες όμως εδαφικές αναπροσαρμογές. Όπως συναφώς τονίζουν σε συνομιλητές τους, «ο πληθυσμός στο βόρειο τμήμα έχει ριζώσει ακόμη περισσότερο στη γη» και ως εκ τούτου θεωρούν πως θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό επιστροφής εδαφών σε σχέση με το χάρτη του σχεδίου Ανάν. Δεν αποκλείεται αυτή η θέση να είναι διαπραγματευτική για να οδηγήσει σε μια ρύθμιση κοντά στο σχέδιο Ανάν. Όπως σημείωνε ενημερωμένη πηγή, η τακτική της τουρκικής πλευράς είναι η σκλήρυνση των θέσεών της και το ροκάνισμα του χρόνου, με απώτερο σκοπό να εξουδετερώσουν τη διαδικασία και να εξαναγκάσουν τις εξελίξεις σε αλλαγή της.
Πάντως, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να υπάρξουν διαβουλεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτών όσο και συμβούλων. Οι εμπλεκόμενοι αναμένουν τον κ. Ντάουνερ να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις.
Στο μεταξύ την Πέμπτη, Παπανδρέου και Χριστόφιας - όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ»- θα συζητήσουν στην Αθήνα τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως και της συνάντησης της Γενεύης. Θα συζητήσουν ενδελεχώς και τα ενεργειακά θέματα σε σχέση με τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ. Τη συνάντηση ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, την περασμένη Τετάρτη, μετά την τριμερή της Γενεύης. Εξάλλου, στο εσωτερικό μέτωπο οι κόντρες συνεχίζονται. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση της Γενεύης αποδυναμωμένος λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire