ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 29 janvier 2011

Μιλά για την Κύπρο, ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, σαν να είναι το αμπελοχώραφο του παππού του

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Μας έδωσαν και όνομα, αλλά δέχονται προτάσεις
Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΜΙΛΩΝΤΑΣπροχτές στη δεξαμενή σκέψης Εuropean ΡolicyCenter, στις Βρυξέλλες, ο Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, που αποδεικνύεται και ο βασικός εκφραστής της τουρκικής πολιτικής για την Κύπρο, αναφέρθηκε και στο όνομα που θα προκύψει από τις συνομιλίες: «Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου», που το δανείστηκε από το σχέδιο Ανάν, όπως είπε, για να προσθέσει το θρασύτατο: «Εάν κάποιος έχει να προτείνει κάποιο καλύτερο όνομα, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις». Ποιοι είναι ανοιχτοί σε προτάσεις όμως; Ποιοι θα αποφασίσουν το όνομα της πατρίδας των Κυπρίων; Δηλαδή, η Άγκυρα έχει την ευθύνη ακόμα και για το όνομα της νέας Κύπρου (στο πλαίσιο της λύσης «κυπριακής ιδιοκτησίας»;) και το δηλώνει ο Μπαγίς στις Βρυξέλλες με την άνεση ενός φασίστα στρατοκράτη, που έχει επιβάλει την κυριαρχία του σε ξένη χώρα και δεν έχει πια να δώσει λογαριασμό σε κανένα για τις πράξεις του. Απροκάλυπτα, ο πιο «Ευρωπαίος» από τους Τούρκους ηγέτες, μιλά για την Κύπρο, ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, σαν να είναι το αμπελοχώραφο του παππού του.
Αλλά, τους Νεοκύπριους, τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, τους Ευρωπαίους, τον Φούλε, τον Μπαρόζο, δεν τους ενοχλεί καθόλου.
Φτάνει, που δηλώνει την προθυμία του να δεχτεί προτάσεις για κάποιο άλλο όνομα. Μας κάνει και χάρη δηλαδή, που θα ακούσει κι άλλες γνώμες, ίσως και τη γνώμη των Κυπρίων, προτού πάρει την τελική απόφαση. Αν όμως δεν υπάρχει καλύτερη πρόταση, η Άγκυρα αποφάσισε να βαφτίσει την Κυπριακή Δημοκρατία με το «Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου».
Κάποιοι μπορεί να πουν ότι αυτή η αναφορά του Μπαγίς είναι μια λεπτομέρεια άνευσημασίας, γιατί αν φτάσουμε σε μια διευθέτηση, δεν χάθηκε ο κόσμος αν βαφτίσει την πατρίδα μας η Άγκυρα! Όμως μέσα από αυτή την αναφορά μπορεί κανείς να καταλάβει σε ποια πραγματικότητα κινούμαστε και πόσο μακριά από αυτήν πολιτεύεται η ηγεσία μας. Η Τουρκία δεν έχει πια κανένα βάρος για το έγκλημα της εισβολής και της κατοχής, ούτε την κατηγορεί κανένας γι΄ αυτό στη διεθνή κοινότητα, ούτε οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι, τα θύματά της, και τώρα περνά στο επόμενο στάδιο. Μετά την αθωωτική απαλλαγή από το έγκλημα, και εφαρμόζοντας το δόγμα Νταβούτογλου («καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου») συμπεριφέρεται πια σαν να είναι γεγονός διεθνώς αποδεκτό ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό την απόλυτη δικαιοδοσία της και το μόνο που περιορίζει κάπως την τελική μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας είναι κάποιες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες που αφορούν εσωτερικές ρυθμίσεις για την ομαλότερη επόπτευση του νησιού και των Ελληνοκυπρίων, που επιμένουν να αντιδρούν ακόμα.
«Πετύχαμε να αλλάξουμε τις διεθνείς ισορροπίες χωρίς να αποσύρουμε ούτε ένα στρατιώτη από την Κύπρο» (Μπαγίς, 27/1/2011). «Δεν μπορείτε να πάρετε από μας ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο» (Ερντογάν, 14/1/2011). Οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών είναι πια τόσο αποκαλυπτικές, που διερωτώμαστε πού βρίσκουν το θάρρος να παραμένουν αδιάφοροι και να φλυαρούν εγκαρδιωμένοι με τις επιτυχίες τους, όσοι επιμένουν να διαδίδουν ότι «ο πρόεδρος δίνει μάχες και κερδίζει» και ότι οδεύουμε ολοταχώς προς την επανένωση της μακαρίας νήσου… aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire