ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 31 janvier 2011

Το τούνελ έχει μεγάλο βάθος και δεν πρέπει να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις

Λύση (;) με βαρύ τίμημα

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δίνουν και παίρνουν.
Η κυβέρνηση τα διαψεύδει κατηγορηματικά. Ομως, όλες οι πηγές πληροφόρησης, επίσημες και ανεπίσημες, ευρωπαϊκές και εγχώριες, επιβεβαιώνουν ότι η συζήτηση έχει ήδη αρχίσει. Και εξετάζονται δυο-τρία εναλλακτικά σενάρια.
ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ -από τους Ευρωπαίους πολιτικούς μέχρι τους τραπεζίτες- έχουν πλέον κατανοήσει ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που η Ελλάδα δεν μπορεί να το διαχειριστεί με τους όρους που ισχύουν σήμερα. Το χρέος, δηλαδή, είναι «μη βιώσιμο». Ομως, η εξεύρεση της όποιας λύσης προσκρούει σε πολλές δυσκολίες, εξ ου και οι αλληλοσυγκρουόμενες, κατά καιρούς, δηλώσεις μεταξύ των διαφόρων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
ΜΠΟΡΕΙ η λύση να μην έχει βρεθεί ακόμη -και πιθανότατα δεν θα βρεθεί μέχρι τον Μάρτιο, οπότε αναμένεται να είναι έτοιμη η Γερμανία- αλλά για ένα δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία: η όποια λύση θα συνοδεύεται από νέους αυστηρούς όρους, τους οποίους θα πρέπει να αποδεχθεί η κυβέρνηση. Επ' αυτού δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία όλοι οι Γερμανοί αξιωματούχοι -από τη Μέρκελ ώς τον τελευταίο τραπεζίτη- οι οποίοι θα έχουν τον πρώτο και αποφασιστικότερο λόγο στη λύση που θα δοθεί.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «συνταγή» δεν αφήνει κανένα περιθώριο για χαλάρωση, όπως θα ήλπιζε κανείς ακούγοντας ότι θα παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων. Το αντίθετο. Η δημοσιονομική πειθαρχία θα γίνει δρακόντεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα, τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση.
Η «ΣΥΝΤΑΓΗ» αυτή απαιτεί, πρωτίστως, μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όπως την εννοούν οι Γερμανοί. Και αυτά τα μέτρα δεν είναι άλλα από την υποχώρηση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα, το οποίο θεωρούν υψηλό. Το είπε πρόσφατα σε διεθνές φόρουμ ένας Γερμανός υφυπουργός.
ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ κόστος έχει ήδη πέσει στο Δημόσιο και προβλέπεται να πέσει κι άλλο με την επικείμενη υιοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου. Αλλά το καμπανάκι χτυπάει ήδη και για τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο δεν έχουν επιβληθεί ακόμη άμεσες, οριζόντιες, περικοπές. Ο δρόμος έχει ανοίξει με το νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ τους γι' αυτές έδειξαν οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι έκαναν κάτι μη συνηθισμένο: επισκέφθηκαν την εταιρεία ΝΕΟΓΑΛ, για να διαπιστώσουν τι έγινε και δεν εφαρμόστηκε, τελικά, η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία προέβλεπε μείωση μισθών κατά 9%.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι προφανές. Οι δυσκολίες δεν βρίσκονται πίσω μας, όπως συνηθίζουν να λένε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί. Βρίσκονται μπροστά μας. Οποια λύση για το χρέος κι αν επιλεγεί, θα την πληρώσουμε με βαρύ τίμημα. Το τούνελ έχει μεγάλο βάθος και δεν πρέπει να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire