ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 janvier 2011

Όταν η Παλαιστινιακή Αρχή συνεργαζόταν με Ισραηλινούς και Άγγλους για την εξόντωση της Χαμάς

Η βρετανική ΜΙ6 σχεδίαζε το 2003 την καταστολή Χαμάς και ισλαμικής Τζιχάντ

Σχέδιο των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας για καταστολή και υπονόμευση της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ αποκαλύπτουν τώρα τα «παλαιστινιακά έγγραφα» που μιλούν για κρατήσεις μαχητών των οργανώσεων «με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Με κάθε νέα δημοσιοποίηση των εγγράφων από το «Αλ Τζαζίρα» και την εφημερίδα «Γκάρντιαν» υπογραμμίζεται η στενή συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε στρατιωτικό και επίπεδο υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και η βρετανική στήριξη προς την Παλαιστινιακή Αρχή.
Το σχέδιο αποδυνάμωσης που εκπόνησε η βρετανική ΜΙ6 το 2003, αποτέλεσε τον πυρήνα αντίστοιχης πολιτικής της Παλαιστινιακής Αρχής πριν από την ανάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς το 2006.
Φυλάκιση ηγετών και ακτιβιστών της Χαμάς, κλείσιμο ραδιοφωνικών σταθμών, αντικατάσταση ιμάμηδων σε παλαιστινιακά τεμένη, κατάσχεση όπλων, διακοπή της χρηματοδότησης προς τη Χαμάς και περιορισμό του λαθρεμπόριου όπλων μέσω των τούνελ που οδηγούν στη Γάζα, αποτελούσαν το βασικό κορμό των προτάσεων των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Σε σχετικό τηλεγράφημα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την προσωρινή κράτηση ηγετικών μελών της Χαμάς και της παλαιστινιακής ισλαμικής Τζιχάντ, εξασφαλίζοντας ότι θα έχουν καλή μεταχείριση, με χρηματοδότηση της Ε.Ε.». Μια «απρόσμενη» συνομιλία μεταξύ του τότε υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, και του υπουργού Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάσερ Γιούσεφ, παρουσιάζεται σε έγγραφα του 2005. «Ξέρουμε πού μένει, γιατί δεν τον σκοτώνετε;» ρωτά ο Μοφάζ, αναφερόμενος στον Χασάν Μαντχούν, ανώτατο στέλεχος του Αλ' Ακτσα. «Δεν είναι κάταλληλο το περιβάλλον, οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες», απάντησε ο Γιούσεφ. Σημειώνεται ότι ο Μαντχούν σκοτώθηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν ισραηλινός πύραυλος διέλυσε το αυτοκίνητό του.

Σημαντικές και οι αποκαλύψεις για τον ανώτατο διαπραγματευτή της PLO, Σαέμπ Ερεκάτ, τον κάνουν να φοβάται τώρα για τη ζωή του, όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BBC, στην οποία και αποδέχεται «την αλήθεια στο υλικό που διέρρευσε». Ο Ερεκάτ φέρεται να είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο Ντέιβιντ Χέιλ το 2009: «Αναγκαστήκαμε να σκοτώσουμε Παλαιστινίους για να καθιερώσουμε μία αρχή, μία δύναμη των όπλων και ένα νόμο δικαίου -αναγκαστήκαμε να σκοτώσουμε και δικούς μας για να διατηρήσουμε την τάξη».
Ο Αλιστερ Κρουκ, πρώην στέλεχος της βρετανικής ΜΙ6, εκτιμά ότι αυτή η δέσμη εγγράφων, που δημοσιοποιήθηκαν, αντικατοπτρίζουν την απόφαση που έλαβε το 2003 ο Μπλερ να «δέσει» την πολιτική της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την αμερικανική πολιτική κατά της Χαμάς, απόφαση που όμως γύρισε μπούμερανγκ όταν οι ισλαμιστές κέρδισαν τις εκλογές του 2006.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire