ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 30 janvier 2011

Οι προστάτες, Αμερικανοί και άλλοι, ενδιαφέρονται τώρα να κρατήσουν τον έλεγχο μιας μεταβατικής κυβέρνησης

Επίδειξη ισχύος από το καθεστώς

Με μαχητικά αεροσκάφη να υπερίπτανται της πλατείας Ταρίρ στο Κάιρο, με στρατιωτικές ενισχύσεις να αποστέλλονται σε όλη τη χώρα, το καθεστώς Μουμπάρακ δίνει ύστατη μάχη επιβίωσης. Ασταμάτητες οι διαδηλώσεις. Κλοιός διεθνών πιέσεων.
Ασφυκτικά σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι συνεχίζουν να αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας και να διαδηλώνουν με αίτημα την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου από την εξουσία.

Μαχητικό αεροσκάφος σε χαμηλή πτήη πάνω από την πλατεία Ταρίρ του Καϊρου.
Μαχητικό αεροσκάφος σε χαμηλή πτήη πάνω από την πλατεία Ταρίρ του Καϊρου.
Η Ουάσιγκτον, παραδοσιακά στενή σύμμαχος του Αιγυπτίου προέδρου, ζητάει την απομάκρυνσή του από την εξουσία και την μετάβαση σε καθεστώς  πολυκομματικής Δημοκρατίας. Το ίδιο αίτημα διατυπώνει και η αιγυπτιακή αντιπολίτευση, με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να δηλώνει ότι ο Μουμπάρακ πρέπει «να φύγει σήμερα».
Επίδειξη ισχύος από το καθεστώς
Η παρουσία των μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από το Κάιρο, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Η επίδειξη ισχύος του καθεστώτος Μουμπάρακ δεν πτοεί τους διαδηλωτές. Κατά δεκάδες χιλιάδες συνεχίζουν να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 100, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Ο στρατός, με άρματα μάχης, διατηρεί έντονη την παρουσία του, ενώ ενισχύσεις στέλνονται στις ήδη ανεπτυγμένες στρατιωτικές δυνάμεις στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, διαδηλωτές καταλαμβάνουν άρματα μάχης, χωρίς τα πληρώματά τους να αντιδρούν, ενώ πολλά τανκς έχουν γεμίσει συνθήματα κατά του Μουμπάρακ.
Κλίντον: να φύγει με τάξη ...
«Επιθυμούμε να δούμε να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση της εξουσίας. Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, που είναι ακόμα στην εξουσία (...) να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση", δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον στο CBS, αυξάνοντας την πίεση προς τον αιγύπτιο πρόεδρο, ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής είχε συνάντηση με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
«Επίσης δεν θέλουμε να δούμε μία αλλαγή εξουσίας που δεν θα οδηγήσει στη δημοκρατία, αλλά στην καταπίεση και στο τέλος των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού», πρόσθεσε η Κλίντον, η οποία νωρίτερα, μιλώντας στο ABC,  είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί επαρκείς τις πολιτικές αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Μουμπάρακ: «Δεν είναι καν η αρχή αυτού που πρέπει να γίνει, μίας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τις οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε ζητήσει και στις οποίες ο ίδιος ο πρόεδρος Μουμπάρακ αναφέρθηκε στο λόγο του»  την Παρασκευή, επεσήμανε η Αμερικανίδα υπουργός.
Εξάλλου στη διάρκεια συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή "Meet the press" του NBC η Κλίντον υπογράμμισε ότι: «Το μήνυμα της Αμερικής παραμένει το ίδιο. Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και αναμένουμε ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν τώρα».
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα δεν έχει κάνει σε αυτό το στάδιο καμία συζήτηση για μία πιθανή αναστολή της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, διαβεβαίωσε η Κλίντον.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συζήτηση σχετικά με την αναστολή παροχής της βοήθεα», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός στο ABC. «Πάντα εξετάζουμε και αναθεωρούμε τη βοήθειά μας», υπογράμμισε.
Επίδειξη ισχύος
Σε μια απόπειρα επίδειξης ισχύος του καθεστώτος της Αιγύπτου, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα άρχισαν το μεσημέρι της Κυριακής να υπερίπτανται του Καϊρου. Ενισχύσεις έστειλε ο στρατός σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσον οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Μουμπάρακ.
Το κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας έχουν καταλάβει χιλιάδες διαδηλωτές από το πρωί της Κυριακής , έκτη ημέρα της εξέγερσης. «Μουμπάρακ, το αεροπλάνο σε περιμένει» φωνάζει το πλήθος. Η αστυνομία έχει εξαφανιστεί από τους δρόμους  και  το καθεστώς δείχνει στριμωγμένο στη γωνία. Η αστυνομία που είχε εμπλακεί στις βίαιες συγκρούσεις των προηγουμένων ημερών έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Στρατιωτική παρουσία υπάρχει και είναι μάλιστα ισχυρή, όμως οι στρατιώτες δεν επεμβαίνουν.
Στο Κάιρο, η Κυριακή ξημέρωσε βρίσκοντας περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους σύντομα ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταρίρ να απαιτούν την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου.
«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φωνάζουν οι διαδηλωτές, χλευάζοντας τον διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου.
Καλούν μάλιστα τον Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει άμεσα από τη χώρα. Το σύνθηβμα που δονεί σήμερα την πλατεία Ταρίρ είναι: «Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει».
Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στον κέντρο του Καΐρου. Η κρατική ασφάλεια έδωσε μάχη χθες με διαδηλωτές που επιχείρησαν να επιτεθούν στο κτήριο, το οποίο εκκενώθηκε ενώ από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το εγκαταλελειμμένο αρχηγείο του υπουργείου.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire