ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 31 janvier 2011

Μεγάλη επιτυχία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν...

Ραγδαία εξελίσσεται η παραγωγή ναρκωτικών στο Αφγανιστάν
Το Αφγανιστάν, που παράγει ήδη 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων οπίου, έχει καταστεί και ο μεγαλύτερος παραγωγός ρητίνης καννάβεως (χασίς).


Τί ναρκωτικά παράγει το Αφγανιστάν;
Παρά τις διεθνείς προσπάθειες, το Αφγανιστάν παράγει τα τελευταία χρόνια περισσότερο όπιο από την παγκόσμια ζήτηση. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ του 2010, η χώρα παρήγαγε 3.900 τόνους οπίου, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση ήταν της τάξης των 3.700 τόνων. Το 2009, η χώρα είχε εξάγει 6.900 τόνους οπίου. Το Αφγανιστάν κατέχει πλέον και το ρεκόρ παραγωγής χασίς, με 3.500 τόνους για το 2010. Πολλοί αγρότες προτιμούν την κάνναβη, λόγω της μεγαλύτερης απόδοσης της καλλιέργειάς της.
Πού διοχετεύεται η σοδειά;
Το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς οπίου και χασίς καταλήγει στο Πακιστάν ή το Ιράν και από εκεί, στις αγορές της Ευρώπης. Η ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Νότιο Αφγανιστάν, όμως, υποχρεώνει τους διακινητές να επιλέγουν τη «βόρεια οδό» μέσω του Τατζικιστάν και σε μικρότερο βαθμό, μέσα από το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, από όπου διοχετεύουν το προϊόν τους στη Ρωσία.
Πώς επηρεάζεται ο πόλεμος;
Το εμπόριο ναρκωτικών αποφέρει μεταξύ 100 εκατ. και 400 εκατ. δολαρίων το χρόνο στους Ταλιμπάν, χάρη σε φόρους που επιβάλουν σε καλλιεργητές και διακινητές. Τα κεφάλαια αυτά φθάνουν και στο δίκτυο Χακανί, στενό συνεργάτη της αλ Κάιντα στις επαρχίες Χοστ και Πακτίκα στα σύνορα με το Πακιστάν.
Παράνομα κέρδη, ύψους μεταξύ 1,6 δισ. και 1,9 δισ. δολαρίων, παραμένουν εντός του Αφγανιστάν, συντελώντας στη διαφθορά κάθε κρατικής οντότητας. Η επιλογή των διακινητών να κινούνται μέσω των χωρών της Κεντρικής Ασίας σημαίνει την ενίσχυση ισλαμικών οργανώσεων στις χώρες αυτές, που μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση.
Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;
Οι Δυτικοί σύμμαχοι του Αφγανιστάν και οι Ρώσοι, συμφωνούν στη λήψη άμεσων μέτρων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποφασίσουν ποια θα είναι αυτά. Η χημική αντιμετώπιση της σοδειάς οπίου δεν θεωρείται καλή ιδέα, καθώς μπορεί να εξαφανίσει και άλλες καλλιέργειες, αναγκαίες για την επιβίωση του τοπικού πληθυσμού.
Αμερικανικά προγράμματα εναλλακτικής καλλιέργειας επιτρέπουν τη χρηματοδότηση αγροτών που επιθυμούν να ξεφύγουν από το όπιο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει την εκπαίδευση 900 Αφγανών αστυνομικών, που θα ειδικευθούν στην αντιμετώπιση της καλλιέργειας και διακίνησης οπίου.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters






Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire