ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 janvier 2011

Η τύχη σ' αρπάζει απ' τα μαλλιά, αλλά η ίδια είναι φαλακρή...

Το πεπρωμένο φίδι αδύναμο;

ΠΟΛΛΑ προβλήματα έχουν οι άνθρωποι. Ολοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Αν έχεις γεννηθεί στη Σομαλία, το πιο πιθανό είναι να πεθάνεις απ' τη δίψα, τις αρρώστιες και την ασιτία.
Αν γεννήθηκες στο Νταρφούρ, μπορεί να σε σφάξει ένας έφιππος Τζαντζαουίντ. Πολύ τυχερός θα 'σαι αν καταφέρεις από 'κεί να φτάσεις μέχρι τη δικιά μας Νομική. Κι αν πάρεις άσυλο και παραμονή, είναι δέκα φορές σαν να κέρδισες τζακ ποτ στο Τζόκερ. Μεγάλο πρόβλημα οι παράνομοι μετανάστες, μικρότερο οι φοιτητές της Νομικής που θα γίνουν άνεργοι.
ΛΟΓΩ των έκτακτων περιστάσεων διαβάζω ένα άρθρο ενός Αμερικανού ερευνητή. Αναφέρει τι απέγιναν ένας ένας αυτοί που κέρδισαν το τζακ ποτ στο Τζόκερ. Η ατυχία που ακολούθησε ήταν μεγαλύτερη απ' την τύχη τους. Λες και υπάρχει μια συμπαντική συνωμοσία-ισορροπία. Ο ένας έπαθε καρκίνο του πνεύμονα και πέθανε έπειτα από δύο χρόνια και ο άλλος αγόρασε μια Πόρσε στον γιο του, που τη στουκάρισε σε μια κολόνα της αμερικανικής ΔΕΗ και μας άφησε χρόνους. Υπάρχει πεπρωμένο; Ή εμείς με τις πράξεις μας καθορίζουμε σε μεγάλο βαθμό τη μοίρα μας; Δηλαδή το πεπρωμένο φίδι αδύναμο; Ιδού τι λένε και κάποιοι παλιοί συνάδελφοι...
«Η ΤΥΧΗ σ' αρπάζει απ' τα μαλλιά, αλλά η ίδια είναι φαλακρή», Stendhal, 1783-1842, Γάλλος συγγραφέας. «Η τύχη είναι το ψευδώνυμο του θεού όταν δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του», Theophile Gautier, 1811-1872, Γάλλος ποιητής και συγγραφέας. «Οι θεοί αρέσκονται να τιμωρούν όσους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους», Ηρόδοτος, 480-420 π.Χ., ιστοριογράφος.

«Η ΤΥΧΗ και η ψυχική διάθεση κυβερνούν τον κόσμο... Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν -σαν τα βότανα- κρυμμένες ιδιότητες που η τύχη τις κάνει να αποκαλυφτούν», Λα Ροσφουκό, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας. «Η τύχη είναι γυναίκα και γι' αυτό ευνοεί τον νέο που τη χειρίζεται με τόλμη», Νικολό Μακιαβέλι, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος. «Καμιά φορά είναι ατυχία να έχεις πολύ τύχη, πολύ νωρίς», Ανώνυμος.
«ΑΝ και οι άνθρωποι κολακεύονται για τις μεγάλες τους πράξεις, συχνά αυτές δεν είναι τα αποτελέσματα ενός μεγάλου σχεδίου, αλλά της τύχης», Λα Ροσφουκό. «Αλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει», Βιργίλιος, 70-19 π.Χ., Ρωμαίος ποιητής. «Πρέπει να πιστεύουμε στην τύχη. Πώς αλλιώς θα εξηγήσουμε την επιτυχία αυτών που αντιπαθούμε;», Jean Cocteau, 1889-1963, Γάλλος καλλιτέχνης.
«ΘΕΛΕΙ κανείς να ξαναμοιραστεί η τράπουλα όταν είναι σε μειονεκτική θέση, μπας και πάρει καλό φύλλο. Δεν το κάνεις αυτό όταν έχεις τέσσερις άσους», Μανώλης Δουκίδης, συγγραφέας. «Η μετριοφροσύνη των ανθρώπων στο απόγειο της επιτυχίας τους είναι μια επιθυμία να φαίνονται πιο μεγάλοι από την τύχη τους», Λα Ροσφουκό. «Οι περισσότεροι άνθρωποι της δράσης πιστεύουν στη μοίρα και οι περισσότεροι άνθρωποι της σκέψης πιστεύουν στην πρόνοια», Honore de Balzac, 1799-1850, Γάλλος συγγραφέας.
«ΟΣΟ λιγότερο αξίζουμε μια καλή τύχη τόσο πιο πολύ ελπίζουμε να έχουμε», Μολιέρος, 1622-1673, Γάλλος συγγραφέας. «Οι προσπάθειες που κάνουμε για να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας έχουν σαν μοναδικό αποτέλεσμα να μας οδηγήσουν σ' αυτό», Ralph Waldo Emerson, 1803-1884, Αμερικανός φιλόσοφος. «Η τύχη χτυπάει την πόρτα σου μόνο μία φορά, αλλά η ατυχία έχει πολύ μεγαλύτερη υπομονή», Laurence J. Peter, 1919-1990, Καναδός συγγραφέας.
«Η ΤΥΧΗ παρακολουθεί τον άνθρωπο, δεν προηγείται αυτού. Ωστε άδικος είναι ο κόπος εκείνων που νομίζουν πως την κυνηγούν», Δημήτριος Καμπούρογλου, 1852-1942 γνωμικογράφος. «Οι τύχες των ανθρώπων βρίσκονται επάνω σε έναν τροχό που καθώς γυρίζει φέρνει την ευημερία σε διαφορετικό άνθρωπο κάθε φορά», Ηρόδοτος. «Μεγαλύτερες αρετές χρειάζονται για να αντεπεξέλθει κανείς στην καλή τύχη παρά στην κακή», Λα Ροσφουκό.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire