ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 29 janvier 2011

Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους

Τουλάχιστον 38 οι νεκροί - Δεν εγκαταλείπουν τους δρόμους οι διαδηλωτές

Πέμπτη ημέρα οργής στην Αίγυπτο

Τρίζει το καθεστώς Μουμπάρακ
Τελευταία ενημέρωση:
Ούτε οι υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων, ούτε η χρήση βίας μπόρεσαν να ανακόψουν τη λαϊκή οργή στην Αίγυπτο. Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για πέμπτη ημέρα, ζητώντας από τον Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία. Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες με την αστυνομία, ενώ ο αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις πλησιάζει στους εκατό. Αστάθμητος παράγοντας ο στρατός, ο οποίος βγήκε από το βράδυ της Παρασκευής στους δρόμους, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα στηρίξει τον Αιγύπτιο πρόεδρο μέχρι τέλους ή θα στραφεί τελικά εναντίον του.

Το καθεστώς επιχείρησε να κατευνάσει τα πλήθη προχωρώντας στο ξήλωμα της κυβέρνησης.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης, όπως και έγινε το επόμενο πρωί. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Ο λόγος του "φαραώ" δεν ήταν αρκετός. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί όλο το βράδυ, πολλοί Αιγύπτιοι έμειναν στις κεντρικές πλατείες και οδούς του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Σουέζ.
Με το φως του ήλιου, πολλοί ακόμη ενώθηκαν μαζί τους. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και μαζί και η βία. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για χρήση πραγματικών πυρών από τις αρχές ασφαλείας, στην Αλεξάνδρεια και σφοδρές συγκρούσεις στο Σουέζ.
Στο Κάιρο, περίπου χίλιοι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο υπουργείο Εσωτερικών και δέχτηκαν πυρά, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Τουλάχιστον τρεις φέρονται να είναι οι νεκροί από τα πραγματικά πυρά που χρησιμοποιήθηκαν για να τους απωθήσουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, την Παρασκευή σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.900, από τους οποίους οι 500 είναι αστυνομικοί.
Οι απεσταλμένοι των ξένων πρακτορείων και ΜΜΕ, εκτιμούν όμως ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters ανέρχονται σε τουλάχιστον 74. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, σε τουλάχιστον 95.
Το καθεστώς έχει κηρύξει απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 4 το απόγευμα ως τις 8 το πρωί της Δευτέρας. Οι διαδηλωτές μένουν στις θέσεις τους.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire