ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 janvier 2011

Η Δύση αντιμέτωπη με τα δημιουργήματα της


Συνεχίζεται η αναταραχή στην Αίγυπτο
Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΙΕΑΕ, Ελ Μπαραντέι έφτασε στο Κάιρο. Σύλληψη είκοσι μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Νέες διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα. 7 νεκροί διαδηλωτές από την Τρίτη
Ο Αιγύπτιος αντιφρονούντας Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έφτασε χθες Πέμπτη στο Κάιρο και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα, βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις «οργής» που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα μετά την προσευχή. Μέχρι στιγμής η Μουσουλμανική Αδελφότητα άφηνε τα μέλη της να αποφασίζουν μόνα τους αν θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ή όχι.
Εξάλλου τουλάχιστον 20 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανάμεσά τους πέντε πρώην βουλευτές και πέντε μέλη του πολιτικού γραφείου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της οργάνωσης Αμπντελμονέιμ Αμπντέλ Μάκσουντ.

Χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε ότι θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» κατά των διαδηλωτών. «Το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί ξανά κατά αυτών των ενεργειών (των διαδηλώσεων) και δηλώνει ότι θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Οι χθεσινές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από τον θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή από την αστυνομία, του έβδομου από την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ, στο βόρειο Σινά, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την αιγυπτιακή αστυνομία ότι αυξάνει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών με «εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο» τρόπο.
Η οργάνωση, με έδρα τις ΗΠΑ, επισημαίνει επίσης ότι οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια, αν και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι επτά: πέντε διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί.
«Παρατηρήσαμε έναν τρόπο διατήρησης της τάξης εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων», δήλωσε ο Τζο Στορκ, υπέυθυνος της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική.
«Αντί να καταφεύγουν σε μεγαλύτερη καταπίεση, οι (αιγυπτιακές αρχές) θα έπρεπε να ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρατηρήθηκε υπερβολική χρήση βίας από τη μεριά της αστυνομίας», πρόσθεσε.
Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε από το Κάιρο: «Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Αιγύπτου. Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να γίνει σεβαστή».
Ο πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ δεν ηγείται κάποιου κόμματος, όμως δημιούργησε ένα κίνημα, τον Εθνικό Σύλλογο για την Αλλαγή, το οποίο ζητεί δημοκρατικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Δεν υπάρχει πρόσβαση στο Ιντερνετ στο Κάιρο, σύμφωνα με χρήστες
Διακόπηκε σήμερα στο Κάιρο η πρόσβαση στο Ιντερνετ, δήλωσαν χρήστες και ξενοδοχεία, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας κατά του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Η πρόσβαση στο Ιντερνετ έχει διακοπεί σήμερα στην Αίγυπτο», ανακοίνωσαν εργαζόμενοι σε μεγάλο ξενοδοχείο του Καΐρου, πληροφορία που επιβεβαιωθηκε και από άλλα ξενοδοχεία.
Πολλοί χρήστες σε όλη τη χώρα δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ. Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Δηλώσεις της βαρώνης Άστον για τις διαδηλώσεις σε Αίγυπτο και Υεμένη
Το προηγούμενο της Τυνησίας ταρακούνησε την ΕΕ, η οποία πλέον αντιμετωπίζει με ταχύτερα αντανακλαστικά και μεγαλύτερη περίσκεψη τις διαδηλώσεις που απλώνονται στον αραβικό κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι, πως σε δύο δηλώσεις της η βαρώνη Άστον, χθες, αντιμετώπισε με σεβασμό τους διαδηλωτές στην Αίγυπτο και στην Υεμένη συστήνοντας στις αρχές αυτοσυγκράτηση.
Αναλυτικότερα, η προγραμματισμένη για σήμερα διαδήλωση στο Κάιρο προκαλεί μέγιστη ανησυχία, καθώς η στάση των αρχών κατά εκτιμήσεις θα είναι βίαιη. Είναι ενδεικτικό, πως επειδή μέσω του facebook η προπαγάνδιση της σημερινής διαδήλωση κέρδισε 55.000 οπαδούς, σήμερα το ίντερνετ σίγησε στην Αίγυπτο... Αυτό καταγγέλλουν οι διευθύνσεις μεγάλων ξενοδοχείων στη χώρα, λίγες ώρες μετά την έκκληση της ΕΕ, προς τις αιγυπτιακές αρχές για «αυτοσυγκράτηση».
Στη συνέχεια της «επανάστασης του γιασεμιού», κοινωνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πυκνώνουν στην Αίγυπτο με αιχμή τη διαφθορά και την ανεργία και έμφαση στο αίτημα πολιτικής αλλαγής. «Ο λαός σπάει την κουλτούρα του φόβου κι όταν αυτό συμβαίνει, δεν υπάρχει επιστροφή», τόνισε σχετικά ο νομπελίστας Αιγύπτιος Ελ Μπαραντέι, που ζει στη Βιέννη και αναχώρησε χτες βράδυ για το Κάιρο.
Οι ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι σε κέντρο μάχης αναδεικνύεται το Σουέζ, ενώ το γνωστό παρατηρητήριο Human Rights Watch διαμηνύει τη μέγιστη ανησυχία του πως ο στρατός μπορεί να ανοίξει πυρ στη σημερινή διαδήλωση.
Η βαρώνη Άστον χθες κάλεσε, εκ μέρους της ΕΕ, την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να σεβαστεί και να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», τονίζοντας πως «η ειρηνική διαδήλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης» και επισημαίνοντας πως «οι φωνές που ζητούν τον σεβασμό των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, θα έπρεπε να ακουστούν με προσοχή».
Σε ανάλογη γραμμή πλεύσης, η βαρώνη Άστον αναγνώρισε πως οι διαδηλωτές της Υεμένης έχουν το «θεμελιώδες δικαίωμα» να βγαίνουν στους δρόμους και να ζητούν ειρηνικά, χωρίς τη χρήση βίας, απ’ την κυβέρνησή τους να φύγει. Εκπρόσωπος της βαρώνης Άστον (η οποία πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Υεμένης την ερχόμενη βδομάδα) δήλωσε πως «η ΕΕ υποστηρίζει μια δημοκρατική, ενωμένη και σταθερή Υεμένη. Πιστεύουμε ότι ο εθνικός διάλογος θα έπρεπε να αναζωογονηθεί, καθώς θα έδινε την ευκαιρία να υπάρξει πρόοδος σε πολιτικά θέματα».
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από 30 χρόνια και ενώ οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τη διαφθορά της κυβέρνησης, οι οπαδοί της κυβέρνησης αντιτείνουν πως οι διαδηλώσεις προκαλούν αποσταθεροποίηση σε μια χώρα που έχει ήδη πληγεί από τη δράση της Αλ Κάιντα.
ΟΗΕ: Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή
Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι «απολύτως σεβαστή» στην Αίγυπτο, δήλωσε από το Νταβός ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.
«Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του λόγου», επισήμανε ο Μπαν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο ίδιος τόνισε πως οι ηγέτες πρέπει να ακούν το λαό τους και να αποφεύγουν τη βία.
Ο Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις πολιτικές αρχές της περιοχής να θεωρήσουν την κατάσταση αυτή ως «μια ευκαιρία για να βρουν τους τρόπους που θα ικανοποιήσουν τα νόμιμα αιτήματα των λαών τους».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και αλλού.
Ο Μπαν Κι-μουν αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ζητώντας από τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο να σεβαστεί τη «βούληση του λαού» που επέλεξε τον αντίπαλό του για την προεδρία Αλασάνε Ουατάρα.
«Απευθύνω για μια ακόμα φορά έκκληση στο στρατόπεδο Γκμπάγκμπο να σεβαστεί την βούληση του λαού της Ακτής Ελεφαντοστού», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire