ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 22 septembre 2012

Επιχείρηση - Οι ευκαιρίες από μία αποτυχία

Δημήτρης Μαλλάς  dmallas@pegasus.gr 

Τελευταία έχει γίνει πολύς λόγος για την ανάγκη της δημιουργίας νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων που να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς το εξωτερικό, προκειμένου η ελληνική οικονομία να αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου. Πρόκειται για τα περίφημα πλέον start-ups, τα οποία κατά κάποιον τρόπο έχουν εξελιχθεί σαν τελευταία μόδα στην Ελλάδα, με τις εκδηλώσεις που ασχολούνται με τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα να έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η έμφαση στα start-ups είναι κάτι που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αποκαλούμενη και νέα επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδίως αν οι ενδιαφερόμενοι καταφέρουν να ομαδοποιήσουν τις προσπάθειές τους, δημιουργώντας οικοσυστήματα σε συγκεκριμένους κλάδους. Και είναι χρέος του κράτους και της κοινωνίας να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ομως, άπαντες θα πρέπει να προσέξουν κάτι το οποίο τονίζεται διαρκώς από τους ξένους ομιλητές στις διάφορες ημερίδες και συνέδρια που επικεντρώνονται στα start-ups: να μη φοβούνται την αποτυχία.
Αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, στην Ελλάδα μία αποτυχημένη προσπάθεια τιμωρείται.
Συνήθως, ένας νέος επιχειρηματίας υποχρεώνεται να δανειστεί για να δημιουργήσει την εταιρεία του. Επειδή το κόστος για τη δημιουργία ανώνυμης εταιρείας είναι αρκετά υψηλό, στρέφεται στη λύση μιας Ο.Ε. ή μιας ΕΠΕ, και αν δεν τα καταφέρει τότε είτε δεν έχει πλέον άλλα χρήματα για να επενδύσει σε μία νέα προσπάθεια είτε είναι τόσο χρεωμένος προς την τράπεζα που εισέρχεται στον «Τειρεσία». Το αποτέλεσμα σ' αυτή την περίπτωση είναι να μην μπορεί να ξαναεπενδύσει.
Ταυτόχρονα, η ελληνική κοινωνία έχει μία τάση να μην αποδέχεται την αποτυχία. Οποιος έχει αποτύχει, για τον κοινωνικό περίγυρό του, δεν έχει δικαίωμα να ξαναδοκιμάσει. Κάτι που, φυσικά, είναι λάθος.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι κάποιος θα πρέπει να αποτύχει 2,3 φορές (κατά μέσο όρο) προκειμένου να πετύχει σε μία επιχειρηματική προσπάθειά του. Επιπλέον, η αποτυχία θεωρείται ότι είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία, γιατί από την αποτυχία μαθαίνεις πολλά.
Πολύ απλά, αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα το κράτος θα πρέπει να επιδιώξει να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που να μην αποθαρρύνει όσους θέλουν να κάνουν κάτι καινούριο και κάτι διαφορετικό και δεν τα κατάφεραν με την πρώτη προσπάθεια, αλλά αντίθετα να τους ενθαρρύνει να ξαναπροσπαθήσουν. Εχει γίνει πολύς λόγος για τη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας εταιρειών, αλλά η προσπάθεια προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί.
Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, αν θέλουμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό αυτή την τάση που υπάρχει προς τα start-ups. Το ενδιαφέρον από τους νέους -που δεν βλέπουν και άλλη διέξοδο- υπάρχει. Κεφάλαια -όσο και αν ακούγεται παράδοξο- μπορούν να βρεθούν. Αλλωστε, δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να υλοποιήσεις μία ιδέα. Αν, όμως, εμπλακείς στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των δανείων, τότε όσο μεγάλη και αν η προσπάθειά σου πολύ δύσκολα θα τα καταφέρεις. Και ακόμη πιο δύσκολα θα θελήσεις να ξαναπροσπαθήσεις.


Πηγή: www.imerisia.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire